Du har säkert hört, om och om igen, att du borde fotografera din kamera i manuellt läge.
Men vad är manuellt läge, och varför är det så viktigt för din fotografering?
Manuellt läge är en av huvudinställningarna på din kamera, och det låter dig styra slutartid, bländare och ISO manuellt .
Dessa tre inställningar samverkar för att styra hur ljust eller mörkt ditt foto är (känd som exponering), samt ändra bildens övergripande utseende. Superviktiga grejer!
Nu, om du bara börjar fotografera kanske du inte ens vet vad slutartid, bländare och ISO gör, så att ta kontroll över dem kan vara överväldigande. Men låt inte det hindra dig från att skjuta!
Här är en stor hemlighet som jag inte ens vet om jag ska säga här… Du behöver inte veta hur man fotograferar i manuellt läge för att ta fantastiska bilder.
Autolägena (Auto, Program) och halvautomatiska lägen (bländarprioritet och slutarprioritet) på din kamera är bra ställen att börja. Manuellt läge kommer att ge dig mycket mer kontroll över utseendet på dina foton.
Så varför lära sig att fotografera i manuellt läge om din kamera automatiskt kan justera inställningarna åt dig?
Eftersom manuellt läge kommer att ge dig mycket mer kontroll över utseendet på dina bilder. Och det, min vän, är en stor sak.
Låt oss ta en titt på de viktigaste fördelarna med att fotografera i manuellt läge, och hur det kan hjälpa dig att förbättra utseendet på dina bilder!
Innehållsförteckning
1. Ta kreativ kontroll
Den största fördelen med att fotografera i manuellt läge är att det låter dig ta kreativ kontroll över bländare och slutartid, och bara ljusstyrka i allmänhet.
ISO 100, 50 mm, f/1,6, 1/500s
Bländare Genom att manuellt styra bländaren har du mer kontroll över skärpedjupet i din bild. (Det vill säga hur mycket av bilden som är i skarpt fokus). Detta kan vara till stor hjälp när du tar porträtt. En stor bländare (mindre f/tal) hjälper dig att skapa grundare skärpedjup, vilket enormt kan hjälpa ditt motiv att sticka ut från bakgrunden – för att inte tala om att hjälpa dig att skapa fantastisk bokeh!
Å andra sidan kanske du vill välja en mindre bländare (större f/tal) om du vill ha mer av ditt foto i fokus. Detta kan vara användbart i många situationer, som vid landskapsfotografering där du vill fånga både förgrund och bakgrund med lagom skarpt fokus. Fotografering i manuellt läge låter dig göra valet baserat på vilket resultat DU vill ha!
ISO 500, 37 mm, f/8.0, 1.3s
Slutartid
När det gäller slutarhastigheten, att kunna kontrollera den kan hjälpa dig att fånga rörelse på mer kreativa sätt. Genom att välja längre slutartider kan du ta bilder där ditt motiv visar en viss rörelseoskärpa. Tänk på de där snygga stadsbilderna på natten av bilar som gör spår av ljus, eller vattenfall med jämnt strömmande vatten. Långsamma slutartider är det som låter dig fånga det!
Eller så kanske du vill helt frysa någon form av action, som ett barn som hoppar i luften. Att använda en snabb slutartid hjälper dig att frysa det ögonblicket i tid. Genom att kunna välja din slutartid kan du bestämma hur du vill att rörelser ska porträtteras i din bild.
Exponering
Det finns också tillfällen du vill ta kreativ kontroll över en bilds totala ljusstyrka (genom att manuellt justera slutartid, bländare och ISO).
Ett exempel skulle vara att skapa silhuetter. Detta kräver att ditt motiv står framför en ljus bakgrund och sedan avsiktligt underexponerar ditt motiv så att det ser ganska mörkt ut.
Ett annat exempel är stjärnfotografering. I den här situationen behöver du vanligtvis fotografera med en stor bländare (liten f/tal), ha slutaren öppen länge (10-30 sekunder) och fotografera med högre ISO.
Det här är två olika scenarier som var och en kräver ett specifikt tillvägagångssätt för att välja dina inställningar för att få det utseende du vill ha! Men det är inte bara unika situationer som silhuetter och stjärnfotografering som drar nytta av kontroll över exponeringen. Mer allmänt sett är ljusstyrkan på ditt foto en personlig preferens och ett konstnärligt val. Att kunna välja exponering i din bild är en stor del av att få fram ditt budskap!
ISO 125, 200 mm, f/7.1, 1/500s
2. Ta itu med knepiga belysningssituationer
Nu är här en stor anledning att lära sig fotografera i manuellt läge: Vissa ljussituationer är helt enkelt för svåra för kamerans autolägen att hantera! Försöker fotografera dessa scenarier med ett automatiskt läge kan direkt ge dig fel exponering, och vara en övning i frustration.
Vissa ljussituationer är helt enkelt för svåra för kamerans autolägen att hantera!
Det största problemet är med bakgrundsbelysta situationer. Om ljuset bakom ditt motiv är mycket ljusare än själva motivet, kommer din kamera att försöka justera inställningarna för att fånga det starkare ljuset. Detta kommer att resultera i att ditt motiv blir helt underexponerat och svårt att se. Inte bra.
Det omvända till ovanstående situation kan också vara svårt för kamerans autoinställning att exponera korrekt för. Om ditt motiv har riktigt starkt ljus, men bakgrunden är ganska mörk, kan din kamera välja att exponera för den mörkare bakgrunden. Här kommer ditt motiv att bli totalt överexponerat.
Om du någonsin har fotograferat i ett automatiskt läge, eller till och med bara fotat med en kameratelefon (eftersom de nästan alltid fotograferar i automatiska lägen), har du en bra uppfattning om hur frustrerande dessa situationer kan vara! Personligen får de mig att vilja slänga ut min kamera, eller kanske bara sura en stund…
Lyckligtvis för knasiga fotografer som jag finns det en lösning. Japp, du gissade rätt. Manuellt läge. Att kunna justera dina inställningar manuellt kommer att låta dig garantera att ditt motiv är korrekt exponerat, istället för att kämpa för att få din kamera att samarbeta.
Ett annat klassiskt problem är att fotografera i svagt ljus. Det verkar som att autolägena på de flesta kameror är utformade för att aktivera kamerans blixt även vid minsta antydan till mörker. Saken är att blixten på kameran ser hemsk ut! Om du fotograferar i manuellt läge kan du ställa in kameran på ett högre ISO (öka sensorns känslighet). Högre ISO tenderar att producera mer bildbrus, men personligen skulle vi föredra mer brus (vilket ofta kan korrigeras i efterbehandling) jämfört med illamående kamerablixt.
ISO 200, 35 mm, f/1.4, 1/8000s
3. Få konsekventa exponeringar
Om du fotograferar i autoläge låter du kameran bestämma hur ljust eller mörkt bilden ska vara för varje foto. Problemet är att det är lite som att kasta tärningen varje gång du trycker på avtryckaren.
I princip har din kamera en ljusmätare inuti den som mäter ljuset som kommer in genom linsen. I autoläge tar kameran den ljusmätarinformationen och avgör vad den tror att de idealiska inställningarna är för är slutartid, bländare och ISO för att förhoppningsvis ge en bra exponering när du tar bilden. När ramen ändras (eftersom du flyttar kameran, ditt motiv rör sig eller ljuset ändras) kan exponeringen också ändras. Det betyder att två bilder tagna efter varandra i samma scen kan ha väldigt olika exponeringar. Det kan skapa en ganska inkonsekvent uppsättning bilder.
Men om du fotograferar i manuellt läge kommer dina inställningar för slutartid, bländare och ISO inte att ändras från bild till bild om du inte ändrar dem. Du kan vara säker på att du får konsekventa exponeringar.
Att få konsekventa exponeringar kanske inte verkar vara en stor sak i början, men tänk på hur det påverkar din fotografering. Om du kan få förutsägbara och repeterbara resultat kastar du inte längre tärningen – du vinner bara varje gång!
Att få konsekventa resultat är särskilt viktigt när du fotograferar professionellt. Det kan se ganska hemskt ut om en sekvens av bilder i ett album eller galleri är inkonsekventa i ljusstyrka. En del av detta kan korrigeras med redigering (särskilt om du fotograferar i raw), men egentligen är det slöseri med din tid att försöka rätta till misstag i redigeringen som du lätt kunde ha fått rätt i kameran.
ISO 4000, 16mm, f/2.8, 16.0s
Tips för fotografering i manuellt läge
Förhoppningsvis har du nu sett hur fantastiskt det kan vara att fotografera i manuellt läge! Du kan ha mer kontroll över utseendet på din bild och inte behöva slåss mot kameran för att få din bild att se ut som du vill! Så nu ska vi prata om några tips för att förvandla till en ninja i manuellt läge.
Det tar bara tid
Det första du bör veta är att det kan ta ett tag innan du blir riktigt bekväm med att fotografera i manuellt läge, särskilt när du först ska lära dig fotografering. Du har så mycket att tänka på, som komposition, ljussättning, interaktion mellan motiv, etc., att det kan vara svårt att hela tiden ha din bländare, slutartid och ISO i åtanke också.
När vi först fotograferade höll vi oss faktiskt borta från manuellt läge under lång tid. Det verkade bara för svårt! Vi filmade i Aperture Priority i ett par år tills vi insåg att det var viktigt att lära sig manuellt läge om vi ville ha den kreativa kontrollen.
Men det stora att tänka på är att det så småningom kommer att kännas naturligt och intuitivt! Med tillräckligt med träning kommer du att börja justera dina inställningar snabbt och enkelt. Så håll fast vid det!
Börja med programläge
Om du precis har börjat med fotografering kanske du sakta vill arbeta dig upp till manuellt läge. Du kan börja med att fotografera i programläget (vanligtvis ”P”). Detta är som Auto-läge men det ger dig tillgång till exponeringskompensation. Exponeringskompensation låter dig i princip säga åt kameran att göra ett foto ljusare eller mörkare än de automatiska inställningarna (genom att justera en ratt uppåt eller nedåt medan du fotograferar). Så om du fotograferar i programläge och bilden verkar för mörk kan du öka exponeringskompensationen och sedan ta ett nytt foto så blir det ljusare. Det är ett väldigt enkelt sätt att börja ta mer kontroll över bildens utseende.
Flytta upp till bländarprioritet När du väl känner dig bekväm med programläget kan du gå upp till bländarprioritetsläge. Med bländarprioritet ställer du in din bländare och ISO, men kameran ställer automatiskt in slutartiden. Det är ganska lätt att få kläm på Aperture Priority-läget och det ger dig mycket mer kontroll över skärpedjupet i dina foton. Med Aperture Priority har du även tillgång till exponeringskompensation, så du kan även styra ljusstyrkan. Nu är du ansvarig för några saker! Titta på dig! När du väl är riktigt bekväm i Aperture Priority-läget är det bara ett litet steg upp till manuellt läge!
Aperture Priority vs. Manuellt Läge
Nu tror jag faktiskt att det finns vissa situationer där det är bättre att använda Aperture Priority framför Manuellt läge! Ibland förändras ljusförhållandena så snabbt (eller du rör dig genom olika ljusförhållanden) att du kanske missar en bild om du försöker justera dina inställningar manuellt. Så är det ofta när man fotograferar fotojournalistiskt, i scener med mycket variation. Så tro inte att manuellt läge är den enda vägen att gå. Nyckeln är att vara bekväm i alla lägen och sedan välja det bästa för situationen!
Nyckeln är att vara bekväm med att fotografera i alla lägen och sedan välja det bästa för situationen!
Lär dig att fotografera i manuellt läge
Är du sugen på att lära dig fotografera manuellt läge? Grymt bra! Vi kan visa dig exakt hur du blir bekväm med att ta kontroll över din kamera och fotografera i manuellt läge, på ett enkelt sätt y-top-follow handledning, extremt viktiga kamerafärdigheter!
Det är en multimediahandledning, fullpackad med exempelfoton, illustrationer och videor för att göra det riktigt enkelt att lära sig denna viktiga färdighet! Du kommer att få en full förståelse för bländare, slutartid och ISO, få vår trestegsprocess för att hitta de perfekta inställningarna varje gång och lära dig allt om fokusering, objektiv, vitbalans och mer!
Det är guiden vi önskar att vi hade när vi först lärde oss att använda våra kameror, och den kommer att få dig att fotografera i manuellt läge på nolltid. Kolla in det här och börja ta kontroll över utseendet på dina bilder!