En värld av fotoredigerare är mycket mättad, men då och då dyker det upp ett program som inte nödvändigtvis är en gamechanger, men som ändå är värt din uppmärksamhet. Ett av dessa program är PhotoWorks, ett relativt nytt fotoredigeringsprogram för PC.
Innehållsförteckning
Vid första ögonkastet
Det första du lägger märke till med PhotoWorks är att det tar utgångspunkt från de mest populära bildredigerarna och har ett mörkt och minimalistiskt gränssnitt. Verktygen och funktionerna finns under flikar, vilket skapar en tydlig arbetsyta. Det finns också ett sökfält som låter användare hitta det nödvändiga verktyget direkt istället för att klicka sig igenom flera flikar. Det nedre fältet har knappar som låter dig se det oredigerade fotot samt en delad skärmjämförelse av originalet och det bearbetade fotot. PhotoWorks erbjuder oförstörande redigering, det är därför det finns en återställningsfunktion som avbryter alla ändringar som görs på bilden. Som vanligt kan du också göra om/ångra saker efter behov.
PhotoWorks har ingen biblioteksmodul, så du kan antingen öppna din bild genom att klicka på knappen Öppna foto eller bara genom att dra din bild rakt in i programfönstret. Programvaran är också utrustad med en förhandsgranskningsfält för innehåll som låter användare navigera via en filutforskare. PhotoWorks hävdar att de stöder över 450+ RAW-format, såväl som JPEG, BMP, PNG och TIFF. Batchbearbetning är dock inte tillgänglig.
Låt oss dissekera PhotoWorks flik för flik för att ta reda på vad detta fotoredigeringsprogram kan göra.
Fliken Enhancement
Det är här du börjar. Själva fliken delas upp i tre separata flikar – Huvud, Färg och Skärpa.
Verktygen på huvudfliken låter användare göra justeringar av vissa grundläggande aspekter av fotona, inklusive men inte begränsat till mättnad, kontrast, dynamiskt omfång och exponering. Du kan antingen utföra redigering genom att dra ett skjutreglage eller bara slå in värdet – ungefär som du skulle göra i Photoshop eller Lightroom. Fliken Färg ger användarna kontroll över HSL för vissa färger, medan fliken Skärpa låter dig lägga till mer klarhet eller lite mer oskärpa till din bild.
Fliken Förbättring innehåller också verktyget för automatisk korrigering som utan tvekan är mer fullfjädrad än det som finns i Photoshop, eftersom det omfattar korrigering av ton, kontrast och färg i en funktion. Denna funktion kan detektera bildens ”genre” och utföra nödvändiga ändringar. Du kan också välja vilken aspekt av bilden som ska förbättras, samt styra effektgraden med ett skjutreglage.
Fliken Verktyg
Den här fliken innehåller viktiga instrument som beskärning, geometrikorrigering, brusreducering, samt några nischverktyg som bakgrundsändring, bildöverlagring och kurvor.
Beskärningsverktyget kommer med ett bibliotek med vanliga beskärningsprofiler och rutnätsöverlägg som syftar till att förbättra bildens komposition. Geometriverktyget är ett praktiskt instrument för att fixa eventuella perspektivförvrängningar och för att räta ut lutande foton. Bildöverläggsfunktionen är utvecklarnas första steg i att introducera lagerredigering till deras skapelse, men den är visserligen inte lika robust som lagerfunktionerna som ofta finns i andra fotoredigeringsprogram. Verktyget Ändra bakgrund är ett snyggt litet verktyg som kan fånga ögonen på mer tillfälliga användare som inte gillar att pilla med komplexa inställningar, eftersom funktionen gör det möjligt att ta bort eller ändra bakgrunden på en bild med några penseldrag (ganska liknande till en funktion som finns i inPixio Photo Studio).
Erfarna proffs kan bli glada över att hitta mer avancerade instrument som kurvor, brusreducering och inbyggda 3D LUT-förinställningar. Biblioteket med 3D LUT-effekter erbjuder över 30 profiler, men kan utökas med dina egna förinställningar. Precis som med den automatiska korrigeringen kan intensiteten på den applicerade effekten styras med ett skjutreglage. Tyvärr är denna fotoredigeringsapp för PC inte utrustad med verktyg för att fixa kromatisk aberration.
Retuschfliken
Fliken börjar med Portrait Magic-funktionen – en AI-driven modul som möjliggör förskönande effekter med ett klick. Dessa automatiska retuscheringsprofiler (något som du inte kommer att se i Photoshop) fixar de vanligaste defekterna, inklusive fläckig hud, insjunkna ögon, oljig bländning, gulaktiga tänder, etc. Manuell justering är också möjlig. Men tack vare innehållsmedveten AI kräver manuell retuschering inga masker och val.
AI:s förmåga att känna igen ansiktsdrag utnyttjas kraftigt i Face Sculpt-funktionen, ett verktyg som låter användare lätt justera alla ansiktsdrag – ögon, läppar, haka, näsa – med ett skjutreglage.
Healing Brush, Clone Stamp och Patch-verktyget kan användas för att bli av med mindre defekter såväl som större skavanker. Med den passande namnet Adjustment Brush kan du ändra en viss del av ditt foto utan att påverka resten. Du kan göra individualiserad toning, skärpa/oskärpa eller någon annan justering.
De två återstående verktygen under Retuscheringsfliken är Graduated Filter och Radialfiltret som också gör det möjligt att göra lokala justeringar.
Fliken Effekter
Den här fliken innehåller olika kreativa effekter. Detta inkluderar att lägga till realistiskt ljus, applicera en korneffekt och stilisera dina bilder med Tone Mapping. Förmodligen är den största överklagandet av denna flik den inbyggda filtersamlingen. Biblioteket består av 180+ effekter och är uppdelat i flera kategorier, inklusive men inte begränsat till vintage, toning, ljusfilter, HDR, Color Splash, fotografiska filmimitationer och så vidare. Varje effekt är skalbar. Dessutom tillåter PhotoWorks användare att skapa egna filter.
Fliken Bildtext
Den här sista fliken är dedikerad till att lägga till texter, datumstämplar och olika klistermärken. Det finns dussintals fördesignade textstilar samt möjligheten att skapa dina egna stilar av logotyper och vattenstämplar, och en handfull klistermärken.
Sammanfattning
Sammantaget verkar denna fotoredigerare för dator som ganska solid, användarvänlig programvara. PhotoWorks balanserar någonstans mellan att vara ett perfekt startpaket för fotoredigering för nybörjare – eftersom det mestadels förlitar sig på automatiska redigeringar och har alla nödvändiga verktyg och förinställningar inbyggda – och ett anständigt alternativ till mer avancerade program för proffs. Till skillnad från Luminar, Paintshop PRO eller Photoshop är PhotoWorks förvånansvärt föga krävande vad gäller hårdvara. Nackdelen är att det är en fotoredigerare för PC, vilket innebär att det inte finns någon Mac-version tillgänglig.