Fota Norrsken – Så får du Fantastiska Norrskensbilder!

Det otroliga Aurora Borealis ljuset – norrskenet är helt magiskt och lämnar dig med känslan av att vara på en annan planet.

Norrskenet bildas genom förbränning av atmosfäriska gaser högt över jorden till följd av solvindar från solen.

Du står på den här planeten och inser hur små och obetydliga vi egentligen är, hur korta våra liv är och hur vacker naturen är. Norrskensfotografering kommer att skapa fantastiska bilder för din portfölj, så att investera i rätt utrustning och rätt resor kan skörda spännande belöningar.

Att fotografera norrsken med framgång innebär att lära sig lite nattfotografering, men när du väl har lärt dig det blir det lika enkelt som att ta vilket vanligt fotografi som helst.

Norrskensfotografering handlar så mycket om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det är inte många som bor i bra norrskenszoner, så det innebär ofta resor för många människor.

I denna artikel delar jag med mig av mina bästa tips för fotografering av norrsken.

Kamerautrustning

Den här artikeln diskuterar användningen av digitala SLR:er (DSRL) eller moderna spegellösa bryggkameror, men en filmkamera är lika bra och i vissa avseenden bättre. Oavsett vilken kamera du har behöver du kunna öppna slutaren i minst 10-30 sekunder. Om du har en glödlampsinställning (B) och du har en avtryckarkabel, då har du mycket mer kontroll.

Jag har sett människor använda en två sekunders exponering på en kompaktkamera och de fick ett resultat, men inte den typ av resultat vi ska försöka uppnå. För bra kontroll välj en DSLR med bra höga iso-inställningar som Canon 5D eller Nikon D850. Det här handlar mer om tid än om märken.

De kraftfulla sensorerna som är bra för nattfotografering började dyka upp på avancerade kameror runt 2010 och blev mycket bättre igen runt 2014 och något bättre igen 2016. Välj en fullformatskamera för att få ut det mesta av ett vidvinkelobjektiv.

Robust stativ

Välj ett stativ noggrant, inte för tungt, men inte för lätt. Du vill inte kämpa för att bära den över isiga landskap och du vill inte att vinden ska kunna göra att kameran vinglar och får bilden att bli suddig. Prova och välj en som är lätt att sätta upp med handskarna på.

Du vill verkligen inte hantera bar metall utan handskar under arktiska förhållanden.

Ett reservbatteri är mycket viktigt. Kylan sänker ditt batteris prestanda och i genomsnitt kommer din batteritid att halveras. I kalla klimat skulle jag rekommendera att inte använda ett externt batteri eftersom detta håller ditt reservbatteri ute i kylan med lite isolering. Det är mycket bättre att ha ett batteri i kameran och ett batteri i en innerficka, så håller den värmen med dig. När du byter ditt döda batteri kan du återställa lite liv genom att värma det urladdade batteriet. Kom ihåg att flera minneskort med dig. Det är inte kul att få slut på minne mitt uppe i fotograferingen.

Vidvinkelobjektiv

Ett bra objektiv är viktigt. Om du kan välja ditt objektiv, välj en ganska vidvinkel (16 mm – 24 mm) och en med stor bländare f/2.8 är att föredra. Jag lyckas alltid fånga en anständig del av skärmen med en 24 mm på en hel bild, men ibland önskar jag att jag hade bredare. 17 mm är lätt tillräckligt brett för att fånga en stor ljusshow utan för mycket förvrängning av landskapet.

För framgångsrik norrskensfotografering kommer himlen att vara en stor del av din bild. Använd en brännvidd som gör att formen på norrskenet dominerar ramen. Jag har oftast klarat mig med mitt Canon 24mm prime-objektiv, men ibland önskade jag att jag hade något bredare som Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM eftersom norrsken verkligen kan fylla hela himlen ibland.

Aurora sammansättning

Att komponera bilder på natten kan vara utmanande, särskilt om det är första gången du fotograferar norrsken. Eftersom den täcker en så stor del av himlen och kan röra sig, kanske fotografer ägnar väldigt lite uppmärksamhet åt landskapet och deras komposition.

Ofta kommer formen på norrskenet att avgöra din komposition, till exempel när ljuset sträcker sig rakt upp måste du fånga några vertikala ramar. Det är fullt tillräckligt att följa några av de grundläggande reglerna för komposition medan du följer norrskenet runt himlen.

Att noggrant komponera en del av marken hjälper dig att ge dig en känsla av perspektiv. En populär favorit är helt stilla vatten.

Detta kan vara sällsynt men en reflektionsbild av vattnet med norrsken skapar helt magiska resultat. Om det är väldigt mörkt, leta efter några intressanta former vid horisonten.

Du kanske måste vänta ett tag på att ljusen ska dyka upp, men om du ägnar denna tid åt att ta några långa nattlandskap kommer du att ha en bättre uppfattning om kompositionen när de kommer.

Att ha rätt brännvidd är en viktig del av kompositionen och att kunna inkludera en stor del av himlen plus ett visst intresse för landskapet kommer att tjäna dig väl. Norrskenet kan vara i en annan del av himlen när du hittar en anständig komposition, men att komma ihåg kompositionen för framtida referens kan vara fördelaktigt om norrskenets position ändras igen.

Med en vidvinkellins kan du använda tredjedelsregeln för att fånga ett tredje landskap och två tredjedelars himmel. Om det finns en stor reflektion kanske du sätter horisontens dödpunkt och skjuter med regeln om symmetri.

HDR norrskensfotografering

Nackdelen är att du kommer att missa många norrskensexponeringar medan du exponerar din förgrundsbild. För efterbearbetning är det bäst att ta tillbaka den ursprungliga himlen i bilden för naturliga stjärnor.

Om bilderna är för ljusa:

  • Minska exponeringstiden – detta ger dig bättre stjärnor
  • Minska iso – detta ger dig bättre kvalitet
  • Mindre bländare – detta ger dig bättre skärpa
  • Om bilderna är för mörka:
  • Öka exponeringstiden – riskera att få stjärnspår
  • Öka iso – detta kan minska kvaliteten
  • Större bländare

Aurora villkor

Den andra faktorn är vädret. Om du är tillräckligt långt norrut för att se dem, kommer du förmodligen att få väldigt omväxlande väder.

De idealiska förhållandena är mycket mycket klar himmel. Månen spelar en viktig roll. Det är en smaksak, men jag vill helst inte ha månen med i bilden. Att ha månen bakom dig kan verkligen hjälpa till att exponera landskapet, men en fullmåne får din bild att se ut som ett dagsfotografi. Detta förstärks ytterligare om landskapet är täckt av snö. Vinden kan vara en utmaning… ju mindre vind, desto bättre.

När är bästa tiden att se norrsken?

I norra Sverige kan norrsken ses från slutet av augusti till början av april. Det är omöjligt att se det på sommaren eftersom himlen är för ljus. Under vintermånaderna kan norrskenet dyka upp när som helst när det är mörkt. De starkaste norrskensshowerna är vanligtvis mellan 22:00 och 02:00.

Väder

Det perfekta norrskensvädret är noll moln även om några moln kan hjälpa till att ge djup till bilden. Problemet är att molnen älskar norra Sverige. Det regnar eller snöar ganska frekvent där. Om det regnar eller snöar är chansen att se norrsken väldigt liten eftersom regnmolnen är väldigt djupa och det betyder också väldigt stora.

Vind är bra, men du måste vara försiktig med ditt kamerastativ för det är inte kul när det blåser över. En stadig kamera är avgörande för en lyckad lång exponering. Problemet med arktiska vindar är att det känns 10 grader kallare.

Det andra problemet med hårt väder är att det gör resor mycket svåra. Den klara himlen kan ge upphov till svartis.

Lämna ett svar