Hur man Fotograferar med iPhone i RAW-Format

Avancerade (hobby)fotografer tar vanligtvis sina bilder i RAW-format. Den så kallade råfilen är fortfarande obearbetad och innehåller all inspelad bildinformation. Jämfört med ett JPEG- eller HEIC-foto gör iPhone ingen automatisk bildbehandling. Det betyder att ett RAW-foto motsvarar ett digitalt negativ som du ännu inte har framkallat. I det här inlägget kommer vi att visa dig två sätt att fotografera i RAW-format på iPhone.

Men först och främst vill vi klargöra frågan om vad RAW-formatet faktiskt ger . Varför skulle du byta ut en snygg JPEG eller HEIC mot en trist, färglös RAW-fil? Svaret ligger i bildredigering. Eftersom ett foto i RAW-format innehåller mer information och därför erbjuder dig fler redigeringsalternativ. Om du vet hur man redigerar bilder kommer ett RAW-foto oftast att se bättre ut än en JPEG eller HEIC.

Det är lite som att laga mat. De flesta köper färdig pasta som bara ska kokas. Snabbpasta smakar gott och går snabbt. Och det brukar räcka! För riktiga gourmeter måste dock nudlarna vara hemgjorda. Detta kräver ett bra recept, övning och betydligt mer tid.

Detsamma gäller JPEG och RAW. Du kan föreställa dig det så här: JPEG-bilder är som snabbpasta: Enkelt och snabbt. RAW-bilder, däremot, motsvarar hemmagjord pasta: De är mer komplexa, men i slutändan oftast bättre . Kravet är dock att du är en duktig fotoredigerare (kock).

Två sätt att fotografera RAW-format med iPhone

Vi kommer att gå in mer i detalj senare på hur man bäst hanterar bildbehandlingen av iPhone RAW-foton. Låt oss nu ta en titt på hur du till och med kan ta bilder i RAW-format på iPhone.

1: Använda en app

De flesta iPhones har inte möjligheten att fotografera i RAW-format som standard. Detta gäller alla iPhone-modeller till och med 11-serien och iPhone 12. Men Apple har gjort uppdateringar för nya modeller.

I det här fallet kan du eftermontera RAW-funktionen med hjälp av en app. En populär app är App Camera+ 2 för detta. Den är tillgänglig i App Store för 8,99 EUR.

I appen kan du använda fotograferingsläget byt bara till RAW. För att göra detta, klicka på den gula ”Automatisk (Autom.)” i mitten av skärmen. Detta öppnar alla tillgängliga lägen i appen. Vid det här laget kan du välja RAW-format i enlighet med detta.

Alternativt erbjuder ProCam 8-appen också möjligheten att ta bilder i RAW-format. Liksom Camera+ 2 är den avgiftsbelagd och är tillgänglig i App Store för 8,99 euro.

Halide-appen finns också Mark II gör att du kan ta bilder i RAW-format på iPhone. Du kan köpa appen i App store.

2: Integrerat RAW-format från iPhone 12 Pro (Max)

Om du har en iPhone 12 Pro eller iPhone 12 Pro Max eller senare är RAW-formatet är redan integrerat i kameraappen. RAW-ikonen finns i det övre fältet i kameraappen bredvid ikonen för Live-läge. Du kan växla RAW-läge på och av med bara ett finger som trycker på RAW-ikonen. Apple ProRAW är tillgängligt för dig i alla kameralägen utom porträttläge. Det är också viktigt att veta att Live-läget inte längre kan användas om du fotograferar i ProRAW.

För att aktivera Apple ProRAW, gå först till Settings (inställningar) >Kamera >Format >Apple ProRAW ( Skjut reglaget till grönt)

Enl. Apples beskrivning för ProRAW är följande: ”Apple ProRAW kombinerar informationen från standardformatet RAW med iPhone bildbehandling, vilket ger dig extra kreativ kontroll när du gör justeringar av exponering, färger och vitbalans (iOS 14.3 eller senare).”

Eftersom det är en kombination med bildbehandling skiljer sig ProRAW lite från klassiska RAW-format. Som vi förstår det behandlar ProRAW redan information, men detta är mindre än JPEG eller HEIC. Vi skulle därför beskriva formaten enligt följande:

  • RAW-format: Komplettera RAW-fil utan att bearbeta någon information
  • Apple ProRAW: Största RAW-filen, men en del av informationen har redan bearbetats

När är bilder i RAW-format som mest meningsfulla?

Om du tar bilder i RAW-format på iPhone måste varje RAW-bild först bearbetas. Eftersom bilder i RAW-format inte ser snygga ut obearbetade. Mervärdet av bilder i RAW-format är dock ofta bara litet. I vardagen är det därför lämpligt i pra ctic JPEG- eller HEIC-format för att fotografera. De flesta fotografer använder bara RAW specifikt för foton där det verkligen är värt det.

Som regel kan RAW-formatet ge en fördel, särskilt för landskapsbilder. Mer specifikt har RAW mervärde främst i följande situationer: Speciellt när det faktiskt är för mörkt för ett bra foto.

  • När det finns många mycket ljusa områden och många mycket mörka områden i bilden.
  • Om himlen på JPEG ser vit eller grå ut och molnen känns inte längre igen som ett resultat då kan den molniga himlen oftast visas bättre från en RAW-fil
  • Om du vill utesluta att kvaliteten på dina bilder minskar på grund av bildbehandling. Om du redigerar RAW-filer finns det ingen kvalitetsförlust. Detta är särskilt viktigt om du senare vill förstora fotona eller få dem professionellt utskrivna.

RAW-filer har också nackdelar. Förutom den längre tid som krävs för bildbehandling (alla foton måste först ”framkallas”), är RAW-filer också större än JPEG- eller HEIC-filer. Speciellt Apple ProRAW-formatet tar upp betydligt mer lagringsutrymme på iPhone.

Som redan nämnts flera gånger är bildbehandlingen av RAW-filer särskilt viktig. För utan bildbehandling ser ett RAW-foto färglöst och tråkigt ut. Program som du kan använda för att redigera bilder direkt på iPhone inkluderar följande

  • För iPhone 12 Pro (Max) och fram: Direkt i fotoapplikationen. Här kan du även justera vitbalansen med Apple ProRAW. Du kan också använda alla andra bildredigeringsalternativ på iPhone.
  • I appen Snapseed (gratis): Om du laddar upp ett RAW-foto här, ett speciellt RAW-redigeringsläge öppnas:
  • Med appen Darkroom
  • Med Adobe Lightroom: För att redigera RAW-filer behöver du dock uppgraderingen (från 1,99 euro per månad)
  • I Appen VSCO: Foto- och videoredigerare

Slutsats

Tack vare den ständiga vidareutvecklingen av Apple och fantastiska appar är RAW-fotografering nu också möjligt med iPhone. Skillnaden mellan en klassisk kamera och smarttelefonen blir allt mindre. Med appar som Camera+ 2, ProCam 8 eller Halide Mark II behöver du inte ens den senaste iPhonen för att kunna ta bilder i RAW-format.

Och bildbehandlingen av RAW-foton är nu enkel på iPhone. Även gratisappar som Snapseed eller den integrerade bildredigeringen på iPhone 12 Pro (Max) låter dig redigera. Ändå är bilder i RAW-format inte alltid en fördel. De kräver mer tid i bildbehandlingen och tar även upp mer lagringsutrymme.

För alla som har höga krav på bildkvaliteten och vill designa sitt foto enl. sina egna önskemål, RAW-fotografering på iPhone är dock ett stort mervärde.

Lämna ett svar