Vad Betyder mm för Objektiv?

Vad betyder brännvidd? Jag ska förklara detta viktiga tekniska koncept och visa dig hur olika brännvidder fungerar.

Brännvidden är det avstånd över vilket parallella strålar – till exempel från ett träd – buntas till en punkt bakom linsen. Ju längre (större) brännvidden på ett objektiv, desto längre bort kan du stå från ett motiv för att fånga det på sensorn för att fylla bilden. Ju kortare (mindre) brännvidd, desto närmare ett objektiv kan du komma.

Brännvidd

Brännvidden anges i millimeter (mm) på framkanten av objektivet eller på objektivhuset.

Exempel: Sigma f/2.8 70-200mm telezoom

Brännviddsjämförelse

Med brännvidden kan du ändra bildsektionen från din nuvarande inspelningsplats. Om du tar ett teleobjektiv kommer det avlägsna huset att visas i fullformat. Om du byter till ett vidvinkelobjektiv med kort brännvidd (t.ex. 27 mm) kan du avbilda hela området runt huset.

Vad Betyder mm för Objektiv?

Notera de olika bildsektionerna: Den första bilden, tagen i en vidvinkel på 27 mm, visar byn inbäddad i landskapet. Den sista bilden visar en mycket liten del av byn med en brännvidd på 450 mm.

  27mm
50mm
100mm
100mm
450mm

Brännviddskategorier

Beroende på brännvidden delas objektiv in i vissa kategorier:

Beskrivning Brännviddsområde
Synvinkel i grader
Supervidvinkelobjektiv 11 till 24 mm 126 till 84°
Vidvinkellinser 25 till 35 mm 82 till 63°
Normala objektiv 40 till 50 mm 57 till 47°
Porträttlinser 85 till 130 mm 29 till 19°
Teleobjektiv 140 till 250 mm 17 till 10°
Superteleobjektiv 260 till 600 mm och mer 10 till 4°

Zooma med händerna:

Prova med händerna: Forma räta vinklar med dina två tummar och pekfingrar så att du kan se genom en bildram. Ändra nu avståndet på bildramen. Lägg märke till hur inramningen förändras: om du för fingerramen närmare ansiktet kan du se nästan hela rummet. Men om du sträcker armarna fullt ut blir bildsektionen mindre och mindre tills du bara kan avbilda lampan för att fylla formatet. Du har precis zoomat – fört bilden närmare eller minskat bildsektionen. Du ändrar synvinkeln.

När brännvidden ungefär matchar diagonalen på filmen eller sensorformatet får du det mest naturliga intrycket av en scen. Det betyder att vårt naturliga synfält ser eller känner detta avsnitt på samma sätt. Linser med en brännvidd på ca 50 mm KB (35 mm = fullformat) motsvarar detta naturliga intryck. Om jag även tar hänsyn till crop-faktorn för halvformatssensorer (t.ex. Nikon DX eller Canon) så motsvarar detta ett objektiv med en brännvidd på 35 mm (crop factor halvformat Nikon 1,5 x 35 mm = 52 mm, Canon halva format 1,6 x 35 mm = 56 mm) och med en MFT-sensor (2,0 x 25 mm = 50 mm) ett objektiv med en brännvidd på 25 mm.

Vidvinkel- och teleobjektiv

Objektiv i intervallet 27 – 35 mm kallas vidvinkelobjektiv, de i intervallet 70 – 500 mm och vidare kallas teleobjektiv och de under 24 mm kallas ultravidvinkelobjektiv.

Objektiv som kan ändra brännvidden (t.ex. 35 – 70 mm) kallas zoomar (förkortning för zoomobjektiv) eller varifokala objektiv.

Dagens kompaktkameror utan utbytbara objektiv har nästan alltid en inbyggd zoom. SLR-kameror eller spegellösa systemkameror gör det möjligt att byta objektiv och därmed utöka designelementen och möjliga användningsområden enormt. Nackdelen med variabla linsbrännvidder (zoom) är ofta deras vikt och den lägre ljusintensiteten som orsakas av konstruktionen. I högprissegmentet får du en zoom med hög ljusintensitet (exempel: Sigma f/2.8 70-200 mm), men med en veritabel vikt på runt ett kilo eller mer. Fasta brännvidder är kvalitativt överlägsna zoomobjektiv, men gillar du att ta med dig fem tunga objektiv på jakten?

Avstånd och perspektiv

Om du vill ta en bild av ett motiv som fyller formatet beror avståndet från objektet till objektivet på vilken brännvidd du väljer: du kan öka avståndet med ett teleobjektiv, men du måste komma närmare motivet med vidvinkelobjektiv.

Om du fotograferar Frihetsgudinnan på långt avstånd eller är nära den monumentala figuren kommer de olika perspektiven att synas tydligt.

Andra intressanta perspektiv är fågelperspektivet eller grodperspektivet. Som du kan se är valet av perspektiv och objektiv viktiga designelement inom fotografering.

Brännvidder i APS-format (halvformatskameror)

Om du tar bilder med en halvformatskamera (t.ex. Nikon DX) blir bilddelen smalare än med en fullformatskamera på grund av den mindre sensorn. Det finns en tumregel för APS-kameror så att du fortfarande kan få en känsla för brännvidden du fotograferar med:

Ett normalt objektiv har en brännvidd på 30-35 mm (fullformatssensor 50 mm). Alla brännvidder som är högre tillhör teleområdet, alla som är mindre till vidvinkelobjektiven.

Ett 100 mm objektiv ger dig synfältet för ett 150-160 mm objektiv.

Lämna ett svar