Vad Gör Bländaren i Kameran? Förklarat!

Att välja bländare är en av de viktigaste faktorerna för att få den bild du vill ha. Med deras hjälp kan du inte bara bestämma hur mycket ljus som faller på sensorn. Det har också stor inverkan på bildens skärpedjup. På den här sidan skulle jag vilja förklara vad detta innebär i praktiken, hur man hittar rätt inställning för den aktuella situationen och vilka andra faktorer som samverkar med bländaren.

Allmän information om skärpedjup

Du känner säkert också till dessa vackra porträttbilder, där bakgrunden är suddig och personen som avbildas är skarp. I sådana bilder används ett mycket grunt skärpedjup. Skärpedjupet avgör området i ditt motiv som är skarpt. Den kan sträcka sig över hela bildens djup (från motivet i förgrunden till långt in i bakgrunden, t.ex. i landskapsbilder) (= högt skärpedjup). Men som i exemplet med porträttet kan han bara koncentrera sig på ett visst avsnitt medan allt annat blir suddigt (= kort skärpedjup). I det senare fallet är det oerhört viktigt att fokusera rätt, så att kameran fokuserar på huvudmotivet i bilden. Den subjektivt upplevda kvaliteten på de suddiga områdena i bilden kallas ofta för bokeh – om bokeh ser ganska snygg eller ganska dålig ut beror mycket på objektivet som används och personlig smak.

Bländare och skärpedjup

Bländaröppning är en av de faktorer som har stor inverkan på mängden skärpa i din bild. Generellt gäller följande: ju längre du öppnar bländaren, desto mindre skärpedjup (mer oskärpa) får du i din bild. Ju längre du stänger bländaren, desto mer skärpedjup (mindre oskärpa) har du i slutändan i bilden. Du kan prova detta genom att ta några bilder med olika värden för bländaren (vanligtvis Av eller A-läge på din kamera) med samma brännvidd och ett konstant avstånd till motivet. Typiska värden för en vidöppen bländare är t.ex. f2.8 eller f3.2, för en bred stängd bländare t.ex. f18 eller f22. Resultatet kan se ut ungefär som de två exempelbilderna till vänster. På så sätt finns det många olika sätt att medvetet designa sin bild. Beroende på vad du vill fotografera och hur mycket ljus som är tillgängligt för dig, bör öppna eller stängda bländare användas.

Bländare och exponering

Förutom att påverka skärpedjupet har bländaren också en enorm inverkan på exponeringen av motivet. Om du försökte fotografera ett motiv med stor bländare (t.ex. f22) enligt beskrivningen i stycket ovan, kan det ha hänt att bilden var underexponerad eller suddig. Anledningen till detta är följande: ju mer du stänger bländaren, desto mindre ljus faller på kamerans sensor. För att ändå exponera bilden bra måste andra faktorer som påverkar exponeringen kompensera för bristen på ljus. Detta kan till exempel vara ett högre ISO-värde eller en längre slutartid. Objektiv som man kan öppna bländaren väldigt vid på är därför väldigt populära för att ändå kunna ta bra bilder utan stativ och blixt även i svagt ljus, vilket följande bild illustrerar.

Fasta brännvidder är särskilt väl lämpade för detta eftersom bländaren på dem vanligtvis kan öppnas väldigt brett på grund av sin konstruktion – de är därför extra snabba. Öppen bländarvärde på 1,8 eller 1,2 är möjliga med fasta brännvidder. 50 mm fasta brännvidder är särskilt populära. Nybörjarvänliga modeller är tillgängliga från cirka 1000 kr för Canon, Nikon och andra system.

Effekt av bländaren beroende på brännvidd och avstånd till motivet

F-talets påverkan på skärpedjupet kan variera avsevärt på grund av två faktorer. Å ena sidan har brännvidden ett direkt inflytande på bländaröppningens effekt. Ta en bild av ett motiv som du väljer med ett konstant förval av bländare (ca f4,0) i vidvinkel (ca 20-25 mm eller mindre) och i normal- till telefotoområdet (från 50 mm och uppåt). Om du jämför kommer du att upptäcka att det blir mycket mer oskärpa i bilden med en brännvidd på 50 mm. Ju längre du kommer in i telefotoområdet, desto större påverkan har bländaren på skärpeområdet. Denna påverkan kan ökas/minskas genom att fotografera motivet närmare/längre bort.

Slutsats

Samspelet mellan alla faktorer är givetvis inte alltför lätt att förstå i början, men när du har övat ett tag kommer du sakta att få en känsla för det och med tiden kommer du att kunna bedöma bättre och bättre vilken kombination av bländare , brännvidd och avstånd till motivet är det mest lämpliga för respektive situation! Ha kul med att experimentera!

Lämna ett svar