Hur man tar siluettbilder som ett proffs – Guide

Om du är intresserad av att ta bilder med lite mystik och dramatik måste du lära dig att ta siluettbilder. Siluettfotografering är bra för att lägga till en viss stämningsfull mystiskhet till din portfölj. Genom att ta bilder av ditt motiv framför en ljus bakgrund för att skapa en siluett, underlättar du en djupare anslutning i din bild.

Silhuetter kan vara roliga, de kan vara mörka och de kan göra tittaren nyfiken på mer. Men för att ta de bästa siluettbilderna måste du lära dig grunderna. Idag ska du lära dig hur du tar siluettbilder var som helst, när som helst, som ett riktigt proffs. Vi kommer att gå igenom en hel hög med grymma tips som du kan använda för att imponera på dina vänner med dina fantastiska siluettbilder.

Allt handlar om ljuset

En av de viktigaste sakerna för att ta siluettbilder är att du ser till att ljuset kommer bakifrån. Siluettbilder är lite knepiga, och du måste kasta ut det mesta du kan om ljus och fotografering. I det här fallet behöver du inte belysa motivet framifrån. Ljuset måste härröra från bakom motivet.

Detta kan tyckas kontraintuitivt, men det är bara så som siluettbilder görs. Du behöver definitivt inte din blixt och du behöver inte ha några ljus uppsatta framför motivet. Du kan nästan alltid använda det befintliga ljuset, så länge det är framför det du tar en bild av.

Timing är allt

För att få ut det mesta av naturligt ljus, fundera på vilken tid på dygnet du tar bilder. De bästa siluettbilderna kommer nästan alltid att vara tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Med andra ord, vid gryning eller skymning.

Eftersom du fotograferar vid en tidpunkt då solen är som lägst kommer du inte bara att få antingen en spektakulär solnedgång eller soluppgång i bakgrunden, du kommer också att få strålande ljus som skiner precis bakom ditt motiv. Om du vill göra spektakulära silhuetter, fotografera medan solen står lågt.

Anledningen till att det är mindre effektivt att fotografera på eftermiddagen är att solen kommer att stå på sin högsta punkt på himlen. Koncentrationen av ljus kommer att spridas över din scen från ovan, snarare än i en enda vinkel. Vid gryning eller skymning kommer ljuset bara från en riktning och du kan orientera ditt motiv mer därefter.

Dölja solen

Eftersom du förmodligen tar siluettbilder i antingen gryning eller skymning kan du få en större siluetteffekt genom att dölja solen bakom ditt motiv. Låt oss säga att du till exempel fotograferar på en strand medan solen går ner över vattnet. Låt ditt motiv stå rakt framför solen för en perfekt siluett.

Om du inte gömmer solen kan du uppleva problem som linsreflexer eller stora vita fläckar på dina foton. Kom ihåg att solen är ganska stark, så om den inte är dold, får din kamerasensor en överbelastning av ljus. Dessutom pratar vi om silhuetter. Den bästa siluetten är med ditt mål som blockerar huvudmassan av ljus.

Dessutom får du nästan alltid unika skuggor som sträcker sig mot kameralinsen. Du kan leka med skuggan genom att ändra vinkeln som du tar bilden med. Till exempel, om du är nere på knä med kameran uppåt för dramatisk skala, kommer skuggorna att se större och mer imponerande ut. Dessa skuggor fungerar till och med för att rikta betraktarens öga mot ditt motiv.

Låga vinklar

På tal om vinklar är den låga vinkeln nästan alltid bättre när man tar siluettbilder. Kom ihåg att du inte kommer att få några detaljer om personens ansikte eller färgen på kläderna de har på sig. De blir helt svarta på bilden. Att ta ett foto från en låg vinkel kommer att få dem att se större ut än livet, och inte på ett oattraktivt sätt.

Med låga vinklar kan du också få en bättre bild av omgivningen med ditt motiv. Du kan inkludera molnen, stranden eller var du än fotograferar. Du får ett större panorama, med ditt silhuettmotiv som dominerar bilden.

Öppna ytor

Även om du kan ta siluettbilder var som helst, rekommenderar vi att du letar efter öppna ytor. Platsen spelar roll om du vill ha en slående siluett. Om du bläddrar snabbt igenom ditt sociala mediaflöde ser du att alla de bästa siluettbilderna finns på ett öppet område som en strand, ett fält eller någonstans med gott om tomt utrymme.

Anledningen till detta är att för många saker på fotografiet kan vara distraherande. Du vill inte att bilar och träd och byggnader ska ta bort uppmärksamheten från ditt motiv. Någonstans platt, någonstans längs havet eller någonstans utan mycket störningar. Detta säkerställer att ditt huvudmotiv är i fokus för siluettfotot, med en fantastisk öppen bakgrund bakom dem. Det är bara mer dramatiskt på det här sättet.

Fokus på komposition

Man behöver inte alltid ta bilder på människor. Med siluettbilder kan du ta bilder av vad som helst. Det enda du vill fokusera på är kompositionen. Oavsett vad ditt motiv är, se till att det är en distinkt och igenkännbar form som omedelbart kommer att tilltala tittaren.

Om du har flera motiv i fotografiet, se till att vart och ett är separat och tillräckligt skarpt att de inte smälter in med andra aspekter i bilden. Till exempel kan ett par som står för nära varandra på bilden smälta samman till en otydlig siluett. Se till att alla står tillräckligt långt så att deras individuella egenskaper märks.

Dessutom blir ditt motiv djärvare om du har en viss kontrast mellan dem och bakgrunden. Du vill inte att det mesta av fotografiet ska vara skumt eftersom det förringar motivets oändlighet. Försök att ha större delen av ramen fylld med bakgrundsljus, med ditt motiv djärvt och mörkt mot det.

Hur man tar siluettfoton

När det kommer till att faktiskt ta siluettbilden finns det några saker att tänka på. Det första du vill göra är att placera dig ordentligt. Glöm ditt motiv och bakgrunden – ställ in dig själv först. När du väl befinner dig med solen framför dig, låt motivet komma mellan dig och solen och rikta dem till rätt plats.

För det andra, få ditt motiv att posera innan du börjar fotografera. Du vill att de ska posera på ett sådant sätt att deras konturer syns tydligt på fotografiet och så att de verkligen sticker ut från bakgrunden. Var inte rädd för att gå runt ditt motiv, för att få en pall för en högre vy, eller att ens ligga i smutsen för att fotografera uppåt i extremt låg vinkel.

De bästa kamerainställningarna för siluettfoton

Alla professionella fotografer rekommenderar att du tar siluettbilder i manuellt läge. Detta är det bästa sättet att få en fantastisk siluett. I manuellt läge kan du justera dina inställningar så att de är perfekta. Du kan också mäta bakgrundsljuset för att få bästa exponering. Det är ibland bra att underexponera din bild för att förvandla ditt motiv till en ännu mörkare siluett.

Vi rekommenderar att du använder en liten bländare så att varenda sak i din bild är i fokus. Du vill också ha ett enormt skärpedjup för att förmedla storhet. Men huvudsaken är egentligen att siluetten är skarp och i fokus. Utan fokus kan hela bilden falla isär med odefinierade kanter och minskad skärpa.

För siluettbilder är objektivet inte så viktigt. Men det kan vara bra att använda ett fast primeobjektiv mellan 35 mm och 50 mm. Dessa linser är tillräckliga för att fånga ljus även om dina ögon inte kan se det.

Och slutligen, koppla ihop din prime-lins med ett cirkulärt polariserat linsfilter. Detta gör att du kan skapa ännu mer kontrast och mättnad. Med ett av dessa linsfilter blir dina siluettbilder ännu mer episka på grund av kontrasten mellan siluetten och den upplysta bakgrunden.

Slutgiltiga tankar

De bästa siluettbilderna involverar rymd, definition och separation. Alla dina motiv ska vara tydligt synliga som djärva silhuetter mot en stor bakgrund. Siluettbilder ser bättre ut i öppna ytor, där du kan skapa en dramatisk bakgrund. Man vill nästan alltid fota antingen i början av dagen eller i slutet när solen är som lägst.

Kom ihåg att hålla ditt motiv mellan dig och solen, och låt dem till och med dölja solen med sin kropp för större effekt. Om du tar huvudbilder, vänd motivet åt sidan så att du fångar deras silhuettprofil. Kroppsbilder bör alltid fokusera på distinkta linjer och separation mellan motivets lemmar.

I slutet av dagen är det inte så svårt att lära sig att ta siluettbilder. Fokusera på allt du har lärt dig idag så kommer du att bli bra. Kom ihåg att övning ger färdighet och du kan alltid åtgärda små misstag under efterbearbetningen.

Lämna ett svar