Hur vet man vilka Objektiv som Passar Kameran?

En kamera är ingenting utan ett objektiv, och även om de medföljande ”kit”-objektiv som säljs med många utbytbara objektivkameror är tillräckligt bra för att komma igång, är de ganska begränsande.

Om du vill utforska din kamerans fulla potential – och din egen kreativitet – bör du överväga att lägga till ytterligare ett eller två objektiv till din samling. Men med ett förvirrande utbud av linser där ute, hur vet du vilka som är rätt för dig?

I den här guiden leder vi dig steg-för-steg genom processen att förstå de olika typerna av linser som finns tillgängliga, och välja rätt för dina behov.

Objektiv och sensorer

Objektiven själva vet ingenting om sensorn som är monterad bakom dem, men sensorer av olika storlek ändrar objektivets visuella inverkan (speciellt brännvidden och bländaren) på den slutliga bilden.

Bland kameror med utbytbara objektiv idag finns tre vanliga sensorstorlekar: Four Thirds, APS-C och fullformat.

Hur väljer man objektiv?

Att titta på objektivsidorna på tillverkarnas hemsidor kan vara lite skrämmande för en blivande fotograf. Objektivnamn innehåller ofta långa listor med bokstäver och siffror, som förvisso låter imponerande men kan också vara mycket förvirrande.

Lyckligtvis kan du säkert ignorera de flesta av dem till att börja med och koncentrera dig huvudsakligen på några få faktorer:

  • Brännvidd – detta definierar hur bred eller inzoomad vy objektivet ger
  • Bländare – uttryckt som ’F’ eller ’f/’ detta beskriver hur mycket ljus linsen kan samla och dess förmåga att göra bildens bakgrund suddiga
  • Bildstabilisering – vissa objektiv inkluderar optiska stabiliseringsenheter för att motverka suddiga effekter av handskakning
  • Format – beskriver sensorstorleken som objektivet är designat för att fungera med
  • Objektivfäste – avgör om objektivet fysiskt passar din kamera

Brännvidd

Den första siffran som används för att beskriva ett objektiv är dess brännvidd; i kombination med kamerans sensorstorlek definierar detta den synvinkel som täcks av linsen, med mindre ”mm”-tal som indikerar en bredare vinkel eller mer ”utzoomad” vy. Zoomobjektiv namnges med två siffror som indikerar ytterligheterna av intervallet, till exempel 24-70 mm för ett typiskt kitzoomobjektiv. Objektiv med fast brännvidd som inte zoomar (även kända som ”prime”-objektiv) har bara ett enda nummer (t.ex. 50 mm).

Objektiv med samma brännvidd, monterade på en mindre, APS-C-sensor skulle ge en smalare, mer inskuren synvinkel och en ännu snävare täckning om de monterades på en kamera i Micro Four Thirds-format.

Effekten är som om du har ”zoomat” objektivet, men istället har du bara förstorat en mindre del av dess projicerade bild. Som ett resultat kommer brännvidderna som är användbara på ett sensorformat att skilja sig från de som du skulle använda för samma ändamål på en annan sensor.

För bekväm jämförelse hänvisas objektiven ofta till med sin ”35 mm ekvivalenta” brännvidd; till exempel kan ett 18-55 mm kitobjektiv för APS-C beskrivas som en 28-90 mm ekvivalent. Det betyder helt enkelt att ett 18-55 mm objektiv på en APS-C-formatkamera täcker samma synvinkel som ett 28-90 mm objektiv gör på en fullformatskamera.

Öppning/bländare

Bländarspecifikationen för ett objektiv beskriver hur mycket ljus det kan samla in. Bländare betyder helt enkelt ”hål”; i det här sammanhanget hålet som låter ljus passera genom linsen och in på kamerans sensor.

Ett objektiv med större maximal bländare gör att du kan fotografera i svagare ljus, och (till exempel) ta bilder inomhus utan att använda blixt. Breda bländare ger också minskat skärpedjup (dvs hur mycket av bilden framför och bakom fokuspunkten som verkar skarp), vilket är en viktig aspekt av kreativ fotografering.

Längre objektiv ger mindre skärpedjup för samma bländare, när de fokuseras på samma avstånd. Och eftersom du behöver en kortare brännvidd för att få samma bildinramning på en APS-C eller Micro Four Thirds-kamera, skulle du behöva en större bländare om du vill uppnå det korta skärpedjup som du skulle få på ett helt -ramkamera.

Det är värt att notera att objektiv vanligtvis beskrivs av deras maximala bländarvärde. När du ser ett bländarintervall skrivet på sidan av ett objektiv (t.ex. F3.5-5.6), är det de maximala bländarvärdena vid den breda respektive långa änden av zoomomfånget. Du kan vanligtvis minska storleken på bländaren om du behöver mer av din bild för att vara i fokus.

Bildstabilisering

Bildstabilisering ökar mängden skarpa bilder du får genom att korrigera vibrationer som (oftast) orsakas av naturliga handskakning när du fotograferar utan stativ.

Kamerahusstabilisering (där kamerans sensor rör sig för att motverka oavsiktliga rörelser) är allt vanligare, men många objektiv erbjuder sina egna stabiliseringsmekanismer för att kompensera för skakning.

Objektivstabilisering är särskilt effektiv när du använder långa teleobjektiv, där in-body stabilisering är i allmänhet inte lika effektiv. Många kameror kan använda linsstabilisering tillsammans med sina inbyggda system för att ge en högre grad av korrigering.

De olika linstillverkarna kallar alla linsbaserad optisk bildstabilisering med olika namn, med motsvarande initialer i linsnamnen, så här är vad du behöver tänka på när du köper:

  • Canon – Bildstabilisering (IS)
  • Fujifilm och Panasonic – Optisk bildstabilisering (OIS)
  • Nikon – Vibrationsreducering (VR)
  • Sony – Optical Steady Shot (OSS)
  • Sigma – optisk stabilisering (OS)
  • Tamron – Vibrationskontroll (VC)

Formattäckning

Med det sagt att sensorformatet har en betydande inverkan på hur objektiv beter sig, är det också värt att tänka på att vissa objektiv bara fungerar på vissa sensorformat.

I flera fall använder kameratillverkare samma fäste för sina APS-C- och fullformatskameror. I de flesta av dessa situationer kommer fullformatsobjektiv att fungera på de mindre APS-C-modellerna, men APS-C-objektiv slutar med att begränsa fullformatskameror till ett beskuret APS-C-läge.

Vissa fotografer börjar med en APS-C-kamera och köper sedan fullformatskompatibla linser till den, för att sänka summan pengar de måste spendera om de senare köper en fullformatskamera som använder samma fäste. Generellt sett rekommenderar vi att du köper objektiv som passar dina behov nu, snarare än sådana som kanske passar bättre för en kamera du ännu inte äger.

Objektivfästen

Varje kameratillverkare använder sitt eget patentskyddade objektivfäste, vilket innebär att objektiv inte kan bytas mellan märken; ett Canon-objektiv passar till exempel inte på ett Nikon-kamerahus, och du kommer att skada både objektiv och kamera om du försöker. De två undantagen är Micro Four Thirds, som utvecklats gemensamt av Panasonic och Olympus, och L-mount, ett fullframe-samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma.

De flesta företag fokuserar nu sina ansträngningar på sina spegellösa kamerafästen, så det är här de nyaste och mest avancerade objektiven dyker upp. Många DSLR-monterade linser kan anpassas för att fungera på de spegellösa kamerorna från samma märke (äldre design är mindre sannolikt att erbjuda ett komplett utbud av funktioner) men objektiv för spegellösa kameror kan inte användas på DSLR.

Ett antal tredjepartstillverkare, inklusive Tamron, Tokina och Sigma, tillverkar objektiv för andra tillverkares objektivfästen, med de äldre DSLR-fästena som drar nytta av det bredaste stödet. Sony tillåter vissa tredje parter att tillverka objektiv för sitt spegellösa E-mount-system, men Nikon och Canon har hittills skyddat sina nya Z- och RF-fästen, vilket innebär att det finns färre tredjepartsalternativ tillgängliga.

Zoom vs. Prime

Zoomobjektiv har blivit nästan allestädes närvarande under de senaste åren, och vid första anblicken kan det verka meningslöst att köpa ett objektiv som är begränsat till en enda synvinkel. Men prime linser har fortfarande några mycket verkliga fördelar; jämfört med zoomar tenderar de att vara mindre och lättare, ha snabbare maximal bländare och ge skarpare, renare bilder. Dessa faktorer gör dem extremt användbara för specifika ändamål, till exempel fotografering i svagt ljus eller porträtt i suddig bakgrund där en stor maximal bländare är fördelaktig.

Nästan kontraintuitivt kan den restriktiva karaktären av att använda en enda brännvidd uppmuntra kreativitet genom att tvinga dig att visualisera din komposition innan du fotograferar.

Att fotografera med primeobjektiv tvingar dig att tänka mer på vad du vill inkludera och utesluta från ditt foto och får dig också att tänka på var du står och vilken inverkan detta har på perspektivet i din bild. Till exempel kan en lång brännvidd, tagna på avstånd, komprimera ditt motiv och bakgrunden, medan en vidvinkellins som placeras nära ditt motiv kommer att överdriva avståndet mellan det och omgivningen.

Några populära objektivtyper

Standard zoom

En standardzoom är ett objektiv för allmänt bruk som täcker en rad brännvidder från vidvinkel till måttlig tele. Det mest uppenbara exemplet är kit-objektivet som följde med din kamera (vanligtvis något som en 18-50 mm för APS-C eller en 24-70 mm för fullformat). Det erbjuder mångsidighet men kan bli begränsande när du märker att du vill bli mer kreativ.

Telezoom

Detta är ofta det andra objektivet som fotografer köper. Ett telezoom objektiv låter dig effektivt ”komma närmare” ditt motiv genom att förstora det inom ramen. Det är därför användbart för att fotografera saker som sport, djurliv, avlägsna naturscener eller barn som springer runt och leker. Genom att begränsa ditt synfält kan en lång lins ha effekten att komprimera ditt motiv och bakgrund, vilket ofta får det att se ut som om bakgrunden är förstorad och närmare ditt motiv.

Superzoom

Superzoom är allt-i-ett-objektiv som täcker ett helt spektrum av brännvidder från en måttlig vidvinkel till lång tele. I ett paket kombinerar de räckvidden för kitzoom som följde med kameran, plus telezoom, och gör därför perfekta reseobjektiv för allmänna ändamål.

Den tekniska bildkvaliteten är ofta inte riktigt lika bra som två separata objektiv, och den maximala bländaren tenderar att vara liten (ett högre F-tal), vilket innebär sämre prestanda i svagt ljus och mindre förmåga att uppnå kort skärpedjup. Men för många användare är detta mer än väl uppvägt av deras bekvämlighet.

Vidvinkelzoom

En vidvinkelzoom utökar synvinkeln utöver den som fångas med standardzoom, så att du kan fånga vidsträckta vyer eller arkitektoniska underverk. Det är därför ett populärt val för landskap, stadsbilder, arkitektur, interiörbilder och natt- och astrofotografering.

Makroobjektiv

’Makro’ används för att beskriva ett objektiv med extrem närfokuseringsförmåga, som gör att du kan ta fotografier av små föremål som insekter eller blommor.

Vissa zoomobjektiv använder ”makro” i sitt namn för att indikera närmare än vanligt fokuseringsförmåga, men riktiga makroobjektiv tenderar att ha fasta brännvidder. I allmänhet gäller att ju längre brännvidd, desto längre bort kan du vara från ditt motiv. (Nikon kallar dessa linser för ’Micro’ eller ’MC’-objektiv istället, vilket är tekniskt mer exakt.)

Lämna ett svar