Vad är Vidvinkel Objektiv på en Kamera?

Ett ultravidvinkelobjektiv ger bilder med extremt vidvinkel. Det är ett populärt val bland arkitektur- och landskapsfotografer, eftersom det kan passa mycket av förgrunden, såväl som de omgivande elementen i fotot.

Vissa av ultravidvinkelobjektiv är av fisheye-typ, medan andra är rätlinjiga. I den här artikeln kommer vi att gå igenom båda typerna och förklara deras skillnader.

Vad är ett ultravidvinkelobjektiv?

Ett ultravidvinkelobjektiv är ett objektiv som täcker brännvidder kortare än 24 mm i fullformats ekvivalent synfält. Detta inkluderar både prime linser, såväl som zoomobjektiv.

För zoomobjektiv, om vidvinkeln av brännvidden är under 24 mm, anses det vara ett ultravidvinkelobjektiv, även om dess långa ände inkluderar eller överstiger 24 mm. Till exempel är både Nikon 14-24mm f/2.8G och Nikon 16-35mm f/4G VR ultravidvinkelobjektiv när de monteras på en fullformatskamera.

Det är viktigt att notera att för att ett objektiv ska kunna betecknas som en ultravidvinkel måste både brännvidd och sensorstorlek beaktas.

Detta innebär att även om ett 20 mm f/1.8 primeobjektiv skulle anses vara ett ultravidvinkelobjektiv på en fullformatskamera, skulle det inte längre betraktas som ett sådant på en APS-C-sensor.

Detta beror på 1,5x sensorbeskärning som ändrar synfältet till ungefär 30 mm i helbildsekvivalenter. En liknande 20 mm-lins monterad på en 1-tumssensor skulle falla inom ”standard”-intervallet, med motsvarande FF-synfält på 54 mm.

Vem ska använda vidvinkelobjektiv?

Ultravidvinkelobjektiv används av många olika typer av fotografer, men de är utan tvekan mest populära bland arkitektur- och landskapsfotografer.

Arkitekturfotografer använder ultravidvinkelobjektiv för att passa in höga byggnader i sin ram. Särskilt fastighetsfotografer använder ofta ultravidvinkelobjektiv för att fotografera interiören.

Landskapsfotografer å andra sidan använder ultravidvinkelojektiv för att överdriva den relativa storleken på förgrundsobjekt, samtidigt som de inkluderar stora landskap i bakgrunden.

Andra typer av fotografer förlitar sig också ibland på ultravidvinkelobjektiv. Till exempel använder porträttfotografer ultravidvinkelobjektiv för att fotografera människor i trånga utrymmen, fotografera miljöporträtt och fotografera mycket stora grupper av människor.

Hur ultravidvinkelobjektiv påverkar skärpedjupet

Inom fotografering påverkas skärpedjupet av ett antal olika variabler som bländare, brännvidd, avstånd från kamera till motiv och sensorstorlek. Och utan tvekan är brännvidden en av de största faktorerna som påverkar storleken på skärpedjupet.

Ett ultravidvinkelobjektiv har en extremt kort brännvidd, vilket resulterar i stort skärpedjup även vid användning av relativt stora bländare. Eftersom ultravidvinkelobjektiv kan nå oändligt fokus på nära avstånd är de ofta att föredra när man vill få både förgrund och bakgrund att framstå som skarpa på bilder.

Dessutom behöver man inte ta itu med diffraktionsproblem relaterade till att använda mycket små öppningar. När väl hyperfokalt avstånd är etablerat och fokuserat på kan även större bländare som f/4 få hela scenen att framstå som skarp framifrån och bak på måttliga avstånd från kamera till motiv när du använder ultravidvinkelobjektiv.

Hur man använder vidvinkelobjektiv

Ett av de största misstagen många nybörjarfotografer gör när de använder ultravidvinkelobjektiv är att komponera bilder som de gör med sina vanliga objektiv. Detta resulterar ofta i mycket negativt utrymme, med för mycket himmel och tom förgrund. Scenens huvudmotiv, liksom dess omgivning i fjärran, ser obetydliga ut, eftersom linser med ultravidvinkel får dem att se väldigt små ut.

Så hur kommer man runt detta problem? Eftersom vidvinkelobjejtiv överdriver storleken på förgrundsobjekt i förhållande till bakgrunden, är de bäst att använda i närheten av det primära motivet. Poängen är att markera motivet så att det verkar proportionellt större än omgivningen eller bakgrunden.

Detta gör ultravidvinkelobjektiv ganska kraftfulla, eftersom fotografer kan välja ett litet motiv som en sten eller en blomma och få det att se mycket större ut än allt annat i scenen.

För att minska mängden utrymme som tas upp av himlen kan man luta ner kameran, vilket framhäver förgrundsområdet ännu mer.

Vidvinkelobjektiv är effektiva för att producera skärpedjup, där skillnader i avstånd eller storlek mellan objekt i förgrunden och bakgrunden är mycket betonade.

Primära användningsområden av vidvinkelobjektiv

Extrema närbilder

Vidvinkelobjektiv används ofta i trånga utrymmen för att betona mängden utrymme i bilden så att fokus ligger på skådespelaren snarare än bakgrunden men inte helt försummar att visa omgivningen.

Detta gör vidvinkelobjektiv bättre lämpade för extrema närbilder än ett standardkameraobjektiv, särskilt om fokus kommer att vara på bara en funktion (som en skådespelares ögon motsatt hela ansiktet).

Breda bilder

Bredbilder och panoramabilder är inte samma sak men båda strävar efter att visa upp så mycket av scenens miljö som möjligt.

Ett vidvinkelobjektiv behövs för att integrera hela miljön i en vidbild för att visa tittaren hela filmens miljö. Bredbilder är också användbara för beskärning senare om en scen är särskilt svår att redigera.

Skärpedjup

Oavsett om du spelar in en långfilm eller en kort reklamfilm, används skärpedjupet ofta i storytelling och för att betona en produkts egenskaper.

Vidvinkelobjektiv är effektivare än vanliga kameraobjektiv när det gäller att göra förgrundsobjekt till framträdande fokuspunkter samtidigt som bakgrunden suddar ut. Den estetiska effekten skärpedjupet har på en scen kan vara otroligt dramatisk.

Små utrymmen

Virtuella visningar av fastigheter har ökat i popularitet de senaste åren eftersom människor vill se mer än bara bilder när de letar upp fastigheter online.

Vidvinkelobjektiv används ofta i arkitektoniska tillämpningar och potentiella bostadsköpare är inget undantag.

Eftersom de kan fånga mer utrymme än ett vanligt kameraobjektiv och få ut det mesta av små utrymmen, ger vidvinkelobjektiv en illusion av att rummen är större än de ser ut, vilket hjälper till att skapa intresse för virtuella rundtursfotograferingar (särskilt för små studiolägenheter.)

Lämna ett svar