Så här fixar du fastnade pixlar på din kameras LCD-skärm

Om du märker att några pixlar på din kameras LCD-skärm inte ändrar färg ordentligt, kan du ha en fast pixel. En fast pixel avslöjar sig vanligtvis genom att vara antingen röd, grön, blå eller en kombination av alla tre.

Fastnade pixlar ändras inte oavsett hur många bilder du tar. Pixeln har bokstavligen fastnat, vilket kan vara enormt frustrerande när man försöker ta bilder. När allt kommer omkring, vad är poängen med att ha en LCD-skärm om pixlarna inte fungerar som de ska?

Idag får du lära dig hur du fixar fastnade pixlar i fotografering. Men det finns mycket mer du behöver lära dig än bara hur du fixar fastnade pixlar. Till exempel kanske din pixel inte ens har fastnat, den kan vara varm eller död. Det finns olika typer av pixelfel, och vi kommer att prata om dem alla så att du förstår hur du åtgärdar vilket problem du än har.

Vad är en fast pixel?

En fast pixel är en enda, färgad pixel som dyker upp på exakt samma plats på din kameras LCD-skärm. Du kan se att pixeln har fastnat eftersom den lyser i fel färg, vanligtvis röd eller grön eller blå. En fast pixel får fortfarande tillräckligt med ström för att generera färg, den fungerar bara fel.

Problemet med en fast pixel är att den inte ändrar färg. Den har bara fastnat i samma irriterande färg. Det är ett vanligt problem som ibland till och med löser sig utan ingrepp.

Följ dessa enkla steg för att se om du har fastnat pixlar på din kameras LCD-skärm.

Först vill du ställa in kameran på automatiskt läge eller bländarprioritet. Slå sedan på livevyn och se dig omkring med kameran. Observera LCD-skärmen noggrant. Om du märker en pixel som inte rör sig och som har samma färg oavsett var du riktar kameran, har du definitivt en fast pixel. Närmare bestämt har du en fast pixel på själva LCD-skärmen.

Men vänta bara, för saker och ting är ännu mer förvirrande. Du kan också ha en fast pixel på kamerasensorn. Det enda sättet att avgöra om så är fallet är att ta bilder och sedan analysera dem på en datorskärm. Om det finns en färgad pixel som dyker upp på exakt samma plats i alla fotografier, har du definitivt en fast pixel på kamerasensorn.

Tyvärr, när det finns en pixel som har fastnat är det vanligtvis flera. Du kan få flera pixlar som fastnat på din kamerasensor eller din LCD-skärm – eller i värsta fall både och.

Vad är en Het Pixel?

En het pixel skiljer sig ganska mycket från en fast pixel. Heta pixlar visas bara när sensorn på din kamera blir varm. Detta händer normalt under långa exponeringar, om du höjer din ISO över 400 eller om du har använt kameran länge.

Det som verkligen suger med heta pixlar är att de har varit kända för att dyka upp även när du använder en ny kamera. Tillverkare försöker uppenbarligen undvika detta problem, men det kan hända. Om du upplever heta pixlar med en ny kamera är chansen stor att de kommer och går. Och tyvärr, om din nya kamera har heta pixlar under hård användning, är chansen stor att pixlar som fastnat kommer senare.

Den enda goda nyheten är att heta pixlar inte plågar LCD-skärmar, de påverkar bara kamerasensorer.

Det bästa sättet att se om du har heta pixlar är att ställa in kameran på manuellt läge, ställa ISO till 100, hålla din slutartid på mellan 5 och 10 sekunder och sedan göra bländaren extremt stor, runt F/16. Ta en bild med linsskyddet fortfarande på. Ta sedan en till bild med din ISO vriden till 800 och slutartiden supersnabb, runt 1/1000.

Därefter måste du analysera de två fotografierna. Chansen är stor att du hittar heta pixlar på det andra fotot eftersom du vred upp ISO-värdet. Dessa heta pixlar visas som små kryss när du zoomar in i bilden.

Om du hittar heta pixlar i den andra bilden, få inte panik. Det är extremt vanligt och borde inte vara ett stort problem eftersom du vanligtvis inte tar bilder med så hög ISO. Ändå är det något att hålla ett öga på ifall det blir värre.

Vad är en död pixel?

En död pixel är den absolut värsta situation du kan vara i. Till skillnad från en fast pixel är en död pixel helt värdelös. Den får ingen ström och är permanent förstörd. Den stora skillnaden mellan en död pixel och en fast pixel är att du ser en svart prick på din kameras LCD-skärm.

Om pixeln är död i din kamerasensor kommer den att se lite annorlunda ut. Eftersom de flesta digitalkamerasensorer har speciella filter över sig, kommer en död pixel inte att vara en svart prick. Istället kommer det att dyka upp som en något missfärgad pixel jämfört med de bredvid. Det blir bara lite mörkare än de intilliggande pixlarna.

Tyvärr kommer en död pixel aldrig att komma till liv igen. Det är resultatet av ett permanent fel och kan förstöra din kamera – eller åtminstone hur nöjd du är med att ta bilder med din kamera. Den enda goda nyheten är att döda pixlar är mycket sällsynta med både LCD-skärmar och digitala sensorer. Tillverkare gör kvalitetssäkringstester på alla sina produkter, så de fångar vanligtvis döda pixlar innan de skickar kameran till dig.

De flesta LCD-skärmar kommer inte att ha döda pixlar på flera år. När din kamera är så gammal att några av pixlarna kan vara döda är det förmodligen dags att skaffa en ny kamera ändå.

För att upptäcka en död pixel på din LCD-skärm slår du bara på liveläget och riktar kameran mot ett mycket ljust område. Om någon av pixlarna är döda märker du det direkt. En död pixel kommer att finnas på exakt samma plats när du flyttar runt kameran.

Det är lite svårare att hitta en död pixel på en kamerasensor. Du måste ta några olika bilder av olika färger och mönster och sedan inspektera bilderna som zoomats in. Om det finns en mörk pixel som dyker upp på samma plats i alla bilder, bara ändras något, är det definitivt en död pixel. Det blir inte helt svart, men det kommer att vara ungefär som en mörk fläck på samma ställe.

Hur fixar du fastnade pixlar

Tyvärr kan du inte riktigt fixa fasta pixlar själv. Du kanske har sett några onlinehandledningar som berättar hur du fixar fastnade pixlar med viss programvara, men detta är vanligtvis inte en bra idé. Du kan sluta med att hela kameran går sönder.

Om du har fastnat pixlar, bara en eller två av dem på din LCD-skärm, är det verkligen ingen stor affär. Tänk på att de flesta 3-tumsskärmar på moderna kameror har cirka 900 000 pixlar. Om en eller två av dem har fastnat har du fortfarande en hel del som fungerar. Du kommer inte ens att märka det om du inte granskar LCD-skärmen.

Och när det kommer till kamerasensorn har du miljoner och åter miljoner pixlar. En enda fast pixel är inte så illa. Återigen, det kan bli irriterande eftersom det kommer att synas i varje enskilt fotografi.

Det bästa sättet att fixa fastnade pixlar är att helt enkelt ta dina bilder i RAW-läge. När du laddar upp dina foton till en kvalitetsredigerare som Lightroom eller Photoshop, kommer RAW-bilder automatiskt att mappas och den fastnade pixeln kommer inte att förstöra fotografiet. Fastnade pixlar är mest bara irriterande, som att ha en extremt liten sten fast i din sko.

Vad du definitivt inte vill göra är att fotografera i JPEG, eftersom det kommer att ta mycket mer tid att kartlägga fastnade pixlar under redigeringsprocessen. Du måste röra bilden själv, vilket är mindre som att ha en sten fast i skon och mer som att ha ett stenblock i din sko. Det är inte en idealisk situation.

Slutligen kan du skicka din kamera för att få pixlarna ommappade. Om det gör dig så galen, spendera bara några dollar för att få kameran att titta på av en professionell. Beroende på vem som sålde kameran till dig kan du till och med få en återbetalning eller ett utbyte.

Slut tankar

En fast pixel kan vara extremt irriterande. Det händer när ett fel gör att en av pixlarna antingen på din LCD-skärm eller i din sensor visas som en solid färg. En fast pixel är vanligtvis röd, blå eller grön – och den kommer inte att ändra färg oavsett hur många bilder du tar. Det kan vara en enorm smärta i ryggen.

Det bästa sättet att fixa en fast pixel är att skicka din kamera till en professionell som förhoppningsvis kan mappa om pixlarna för att göra dem perfekta igen. Fastnade pixlar går att fixa eftersom de fortfarande får tillräckligt med energi för att fungera, de fungerar helt enkelt inte korrekt.

Det enda verkliga problemet är om du har döda pixlar, som dyker upp på din LCD-skärm som svarta prickar, eller i dina bilder som lätt missfärgade prickar. Döda pixlar går inte att fixa och behandlas inte. Om allt du har är en eller två fastnade pixlar, räkna dig själv som lycklig.

Lämna ett svar