Vad Menas med Exponeringstid vid Fotografering?

Exponering är grunden för och en av de viktigaste grunderna inom fotografering.

Att förstå vad som är exponering på en kamera och hur fotograferingsexponering fungerar är de första och grundläggande sakerna du behöver lära dig när du tar dina första steg inom digital fotografering, och det kommer att vara nyckeln till att bli framgångsrik när du börjar fotografera i manuellt läge.

I den här exponeringsfotograferingsguiden kommer vi att reda ut exponeringstid vid fotografering. Inte bara förklaras grunderna för fotograferingsexponering utan även exempel ges så att du kan lära dig, öva och få den perfekta exponeringen på dina foton.

Exponering definition: förstå fotografi exponering

Exponering i fotografering kan enkelt förklaras som mängden ljus som samlas in av din kamera.

När ljuset passerar genom kameralinsen till kamerasensorn under en bestämd tidsperiod kommer mängden ljus som når kameran att avgöra bildens slutliga utseende.

Den huvudsakliga effekten av fotograferingsexponering är att fånga bilden med en bestämd ljusstyrka. När du tar ett perfekt exponerat foto fångar du alla detaljer i högdagrar och skuggor.

Exponeringseffekten när kamerasensorn inte får tillräckligt med ljus kallas underexponering och resultatet är att vi inte har någon information i de mörkaste områdena i bilden.

Däremot kallas exponeringseffekten när sensorn fångar för mycket ljus överexponering och resultatet är att vi inte har någon information i de ljusaste områdena i bilden.

Vad är exponeringsvärde? Grundläggande exponeringsinställningar för fotografi

Exponering tillämpas inte genom en serie regler, utan snarare genom tre grundläggande inställningar som är nyckeln för att förstå exponering i fotografi och lära sig hur man bemästrar exponering i dina bilder.

Exponeringsvärdet är resultatet av samspelet mellan de tre huvudsakliga exponeringsgrunderna: bländare, slutartid och ISO. Det mäts med ljusmätaren, som vi kommer att se senare.

Låt oss nu se hur en grundläggande exponering påverkar exponeringsvärdet.

Exponering

Med några få ord är bländaren öppningen som bestämmer hur mycket ljus som passerar genom kameralinsen till sensorn.

Av denna anledning är exponering och bländare helt relaterade. Om du använder en större bländare kommer kameralinsen att tillåta mer ljus att nå kameran och bilden blir ljusare (mer exponerad).

Om du omvänt stänger ner din bländare och blockerar mängden ljus som passerar genom linsen blir bilden mörkare (mindre exponerad).

Exponering och slutarhastighet

Slutarhastighet är den tid som kamerans slutare förblir öppen och samlar ljus.

Exponering och slutartid är också direkt korrelerade. Ju längre du lämnar slutaren på din kamera öppen och fångar ljus, desto ljusare blir bilden, och ju snabbare slutaren öppnas och stängs, desto mindre ljus träffar sensorn, vilket kommer att resultera i en mörkare bild.

För att lära sig och bemästra exponeringen är slutartiden avgörande. Läs mer om slutartidens effekt på exponering och rörelse i vår guide till slutartid.

Exponering och ISO

ISO är förstärkningen av ljuset som fångas av kamerasensorn.

Den slutliga exponeringen på din bild och ISO är helt relaterade, även om ISO inte är en naturlig del av exponeringen.

Anledningen är att ISO arbetar på ett artificiellt sätt för att ljusa upp ljuset i bilden som redan har tagits genom bländare och slutartid.

Enkelt uttryckt, ju högre ISO, desto ljusare (och mer exponerad) blir din bild; ju lägre ISO, desto mörkare blir det om de andra inställningarna är fasta.

ISO låter mer skrämmande än de andra inställningarna, men du kan hitta mer information och exempel för att förstå hur exponering, ISO och digitalt brus hänger ihop i vår guide till ISO i fotografering.

Hur exponerar man i fotografi?

När du väl är bekant med de tre grunderna för fotografering och förstår hur dessa inställningar påverkar exponeringsvärdet och andra element, är det väsentliga att hitta en balans mellan dessa för exponeringen (något som också kallas exponeringstriangeln).

Om du har rätt exponering på din kamera, om du bestämmer dig för att ändra någon av de tre inställningarna som påverkar exponeringen, måste du justera någon av de andra för att balansera exponeringen och håll exponeringsvärdet lika med noll.

När du fotograferar i manuellt läge är det bästa tipset för att lära dig att exponera i fotografering att först tänka på de inställningar du behöver utifrån scenens ljus och dina fotograferingsmål. Normalt finns det en eller två inställningar som du känner till i förväg, och sedan måste du spela med de andra eller två andra för att få ett välexponerat foto.

Till exempel:

Fotograferar du ett landskap mitt på ljusa dagen? Du vet att din bländare måste vara runt f/11 för att säkerställa ett stort skärpedjup, och ISO måste vara 100 för att säkerställa att du inte har något digitalt brus, så exponeringsjusteringen för att balansera och få en EV på noll blir slutaren fart.

Filmar du en nattscen? Din bländare kommer att vara den bredaste för att fånga så mycket ljus som möjligt (f/2,8) och tiden kommer att vara 25 sekunder för att fånga skarpa stjärnor och inte spår, så exponeringsjusteringen för att balansera och få ett exponeringsvärde lika med noll kommer att vara ISO.

Fotar du en flygande fågel? För att frysa fågelns rörelse vet du att du behöver en snabb slutartid runt 1/2000-dels sekund och en låg ISO för att undvika digitalt brus (100), så inställningen för att balansera exponeringen och få en EV på noll vara bländaren i detta fall.

Det här är bara tre exempel, men det finns fler beroende på varje situation. Min rekommendation för att maximera din exponeringskontroll är att öva och fotografera så mycket du kan i alla typer av ljussituationer. Vid något tillfälle kommer du inte ens att tänka på vilken exponeringsinställning du behöver; du ställer bara in det automatiskt.

Hur man mäter exponering för fotografi

Som vi har sett är exponeringsvärdet resultatet av interaktionen mellan bländare, slutartid och ISO, och bör vara runt noll för att få en välexponerad bild. När du väljer dessa inställningar kommer du att försöka balansera exponeringen, så det är viktigt att du vet hur man läser och beräknar exponeringen.

Lyckligtvis har digitalkameror ett inbyggt verktyg som kallas ljusmätare eller ”mätsensor” som hjälper dig att mäta exponeringsvärdet för bilden för de valda inställningarna. På så sätt kan du justera dem för att få en välexponerad bild.

En annan viktig sak att lära sig vid exponering är att skillnaden från ett exponeringsvärde till ett annat kallas ett exponeringsstopp. Varje drag av ett stopp antingen till höger eller vänster kommer att fördubbla eller halvera mängden ljus som fångas av kameran.

Att bekanta sig med terminologin och effekten av exponeringsstopp är viktigt för att balansera och kompensera för de huvudsakliga exponeringsinställningarna i föregående avsnitt.

För att utvärdera exponeringen och beräkna exponeringsvärdet (EV) genom ljusmätaren använder digitalkameror flera mätningslägen.

De mest populära exponeringsmätningslägena inom fotografering är:

Matrismätning: Detta är det mest populära mätarläget och består av en utvärdering av ljuset över hela bilden. Ramen är uppdelad i flera områden, och exponeringsvärdet beräknas enligt den allmänna ljusstyrkan för att uppnå en balans mellan högdagrar och skuggor.

Detta exponeringsmätningsläge kallas Evaluativ mätning i Canon-kameror.

Centrumvägd mätning: I det här läget använder kameran mitten av ramen för att utvärdera den allmänna ljusstyrkan och bildens exponering.

Spotmätning: I det sista läget använder kameror en enda fokuspunkt som du kan justera manuellt för att mäta och beräkna exponeringsvärdet.

Att använda en eller annan metod beror mest på scenen och motivet som du fotograferar. Se till att alla exponeringselement är bra och att du inte förlorar information i högdagrar och skuggor genom att kontrollera histogrammet när du tar bilden.

När du fotograferar i automatiskt (P) eller halvautomatiskt (A) och (S) läge, eller i manuellt läge med Auto-ISO, kommer kameran att justera en eller flera av de grundläggande exponeringsinställningarna så att exponeringsvärdet är noll i för att få ett perfekt exponerat foto, som vi förklarar i vår guide för kameralägen.

Det finns dock vissa ljus- och färgsituationer som är svåra att balansera för de flesta digitalkameror, där ett exponeringsvärde lika med noll kommer att resultera i en över- eller underexponerad bild.

Om det till exempel är hög kontrast i bilden mellan vitt och svart kommer ljusmätaren att försöka göra en balansering, men om ett av högkontrastområdena är större än det andra blir den slutliga bilden troligen överexponerad eller underexponerade.

Om du fotograferar manuellt är det helt okej eftersom du kan välja att ta bilden med inställningar som resulterar i ett exponeringsvärde som skiljer sig från noll. Men för att lösa detta problem i automatiska lägen finns det ett annat verktyg inbyggt i digitalkameror som kallas exponeringskompensation.

Lämna ett svar