Vad är en Fokuspunkt? Kamera Fokuspunkt

Att fokusera på fotografi är en av de mest kritiska färdigheterna som en fotograf behöver. Men vad är fokus, eller fokuspunkt i fotografi?

Utan att veta hur fokuspunkter fungerar är det svårt att skapa de bilder vi letar efter. Vi behöver fokus för att skapa bilder som påverkar våra tittare och förmedlar de känslor vi känner när vi arbetar med ett ämne. Det är därför vi i den här guiden till fokusering i fotografering diskuterar hur du får ut det mesta av din kamerans fotograferingsfokuspunkter.

Att förstå fokus i fotografering börjar med att bryta ner de olika sätten du kan hitta fokus med ditt objektiv och kamera. Från att lära sig att fokusera med kameran med både manuell och autofokus till att använda de bästa fotograferingsteknikerna för att nå fokus, den här guiden täcker allt som har med fokusering i fotografi att göra!

Fokusering: välja vad som är suddigt och vad som inte är det. Det låter enkelt – och det är det – men om du inte förstår några grunder i att välja olika fokuslägen och fokuspunkter, kan om du inte bemästrar detta enkla steg förstöra många bra bilder.

Det är två faktorer som spelar in här: fokuspunkter, som är de punkter i kamerans vy som den kan välja att fokusera på, och fokusinställningar, som är hur kameran fokuserar på dessa punkter. Det är också viktigt att notera att alla kamerans slutarknappar är tvåstegs: Om du trycker försiktigt på knappen trycks den ned till ett halvvägs mellanstopp (vilket är när kameran söker efter något att fokusera på, och när den gör det, brukar den pipa, blinka eller visa en liten grön prick i sökaren för att bekräfta att detta är fokus) men det är först när du trycker på knappen hårdare/längre/’hela vägen-ner’ som den faktiskt tar bilden.

Fokuspunkter i kameror

Du kanske har märkt att kameror nuförtiden annonserar att de har fler och fler fokuspunkter ’19-punkts autofokussystem’ etc, deras lapptäcke av små punkter som täcker en allt större del av kamerans vy. Ibland kan du se dessa små punkter lysa upp när du trycker ned avtryckaren halvvägs för att fokusera. Alla dessa fokuspunkter är ”aktiva” och söker oberoende efter något – vad som helst – att fokusera på, och när du trycker ner knappen halvvägs för att fokusera, letar fokuspunkten för någonting att fokusera på.

Det kan vara vilken som helst av dem som fokuserar var som helst i din bildruta – och väldigt ofta är det fel punkt, eller åtminstone fel del av rätt sak.

Som du kommer att lära dig senare när du styr din bländare, är en del av glädjen med en del fotografering att kunna ha bara vissa saker i fokus (dvs. ett litet skärpedjup), med allt framför och bakom vackert suddigt. Speciellt i dessa situationer är det viktigt att fokusera på exakt rätt del av personen eller djuret (deras närmaste öga) – någonstans på kroppen är inte tillräckligt bra.

Låt dig inte luras att tro att genom att ha alla dessa fokuspunkter påslagna att din kamera på något sätt fokuserar på ”alla” punkter – så är det inte.

Ett objekt kan fysiskt bara fokusera på ett specifikt avstånd åt gången. Genom att ha alla AF-punkter aktiva betyder det bara att du låter kameran bestämma vilken enskild punkt som ska väljas. Så med tanke på att ditt objektiv ändå bara kan fokusera på en punkt i slutändan, är det avgörande att du väljer exakt vilken punkt i ditt foto detta ska vara – dvs ditt motiv, inte grässtråna framför det, eller bergen bakom det.

Knapp för val av AF-punkt

I alla kameralägen som är mer avancerade än ”Auto”, kan du välja vilka AF-punkter du vill att kameran ska använda (dvs alla, bara några av dem, eller bara vissa).

Du har antingen en dedikerad valknapp för AF-punkt (de flesta Canons har det), eller så finns den i din meny (de flesta Nikons är under AF -> AF-områdesläge) och för 95 % av din fotografering är det mycket bättre att du ställer in den på ANVÄND ENDAST CENTRUM AUTOFOKUSPUNKTEN (enpunkts-AF, och inställd på mittpunkten).

För att denna ”halva nedtryckning av knappen” ska fungera måste du förstå AF-lägen. AF kan i grund och botten fungera på ett av två sätt, antingen i det Canon kallar ”one-shot”-läge (Nikon brukar kalla det AF-S ’s’ för ’single’) eller ’AI Servo’ (Nikon’s AF-C ’c ’ vara för ’kontinuerlig’). Vissa modeller har ett tredje alternativ, i princip där man låter kameran bestämma vilket av dessa två grundsystem som ska användas (AI Focus).

Skillnaden mellan dessa två huvudstrategier är att i ’one shot’ / ’AF-S’-läge, när kamerans fokus har låst sig på något, förutsatt att du håller fingret och håller ned avtryckaren halvvägs, kommer fokus inte att skifta efter det, så att du kan rama in scenen igen

I AI-servo-läge (AF-C / kontinuerlig), kommer kameran kontinuerligt att försöka fokusera på den punkten hela tiden du har avtryckaren halvt nedtryckt, vilket gör det omöjligt att rama in ett objekt igen, för så fort du försöker att flytta den mittpunkten från motivet, kommer fokus att justeras till den punkten som den passerar över vid den tidpunkten.

Det här läget är endast användbart för att spåra motiv som rör sig ganska snabbt mot eller bort från dig så att de alltid är i fokus – prova fokusläget ”one shot” på ett djur till exempel, och när du har halvt nedtryckt för att få fokus och sedan tryckt ner den hela vägen för att fota, har djurt har redan gått närmare och är därmed ur fokus. Om du är i en sådan situation hjälper det att byta till ’AI Servo’ eller AF-C, men annars tror jag att du är mycket bättre att stanna med ’one shot’ / AF-S.

Vad är fokuspunkter i fotografi?

Fokus i fotografering är processen att göra justeringar av objektivet för att hitta maximal upplösning, skärpa och kontrast för ditt valda motiv. Du kan göra det antingen med manuell fokus eller autofokussystemet på din kamera.

Inom fotografering kan du använda kamerans lins antingen manuellt eller med autofokussystemet för att få ditt motiv att se så detaljerat och högt i kontrast som möjligt. Det finns många tekniska fokusdefinitioner inom fotografering, men enkelt uttryckt kan det definieras som att hitta optimal skärpa för ett givet motiv.

Att fokusera i fotografi är mycket viktigt eftersom det framhäver vad som är viktigt på fotot och vad som inte är det. Tittaren beror på vad som är fokuserat som en guide för att analysera kompositionen och utforska bilden. Ett fotografi i fokus är ofta skillnaden mellan en fantastisk bild och ett fullständigt misslyckande.

Vilka är fokuspunkterna i fotografi?

Slå på kameran och ta en ordentlig titt genom sökaren. Fokusering i fotografering sker tack vare de cirkulära eller fyrkantiga märkena i displayen. Det här är dina fokuspunkter för fotografering.

Fokuspunkter vid fotografering är zoner på kamerasensorn som är känsliga för förändringar i bildkontrasten. Vanligtvis ser du ett ljust färgat eller annorlunda format centralt område med punkter utspridda över sökarbilden.

DSLR-kameror har vanligtvis färre fokuspunkter än spegellösa kameror. Många modeller har ungefär 51 autofokuspunkter, medan några av de senaste spegellösa kamerorna har hundratals över sensorn.

Många fotografer fokuserar bara med hjälp av sensorns mittpunkt, eftersom det är den snabbaste och mest pålitliga. Men i många situationer kan vi behöva använda andra fokuspunkter beroende på motiv och rörelse.

Eftersom den centrala autofokuspunkten och andra fokuspunkter är så viktiga bör vi lära känna de olika typerna av fokuspunkter inom fotografering.

Fotografi och fokuspunkts typer

Fotograferingsfokuspunkter finns i två varianter: linjära och korsade autofokuspunkter.

Linjära autofokuspunkter

Linjära fokuspunkter kan upptäcka förändringar i bildkontrasten endast längs antingen den horisontella eller vertikala dimensionen.

Dessa autofokuspunkter är mindre tillförlitliga, eftersom autofokuseffektiviteten beror på typen av linjer i din bildruta och hur sensorn är placerad. Det blir lättare att fokusera på vertikala linjer när sensorn är horisontell och vice versa.

Korstyp AF-punkter

Autofokuspunkter av korstyp kan upptäcka kontrastförändringar i både horisontella och vertikala dimensioner. I huvudsak är de två linjära fokuspunkter som ligger ovanpå varandra.

Ju fler autofokuspunkter av korstyp du har i kamerasensorn, desto bättre låser kameran sig på och spårar, särskilt när motiv lämnar mitten av bilden. Moderna digitalkameror inkluderar mer avancerade fokuspunkter i mitten av sensorn som dubbla AF-punkter av korstyp, som är två fokuspunkter av korstyp tillsammans.

Eftersom de är de mest exakta är en vanlig teknik inom fotografering att använda de centrala korsningspunkterna för att snabbt fokusera på ett motiv och sedan komponera om bilden så att den passar kompositionen.

Fokuspunktstyperna i kameror är viktiga eftersom de hjälper till att bestämma spårningsförmågan hos din utrustning, så ett bra fokuseringstips vid fotografering är att veta vilken typ av fokuspunkter din kamerasensor har och hur de är fördelade för att använda cross-type AF poäng när det är möjligt.

Autofokusområdeslägen

Fotofokuspunkter behöver inte väljas en i taget. Du kan använda de olika fokusområdeslägena för att ge prioritet åt en grupp av punkter.

Genom att välja ett av följande autofokusområdeslägen kan du minska de fokuseringsberäkningar som kameran måste utföra, vilket gör att den kan fokusera snabbare och göra motivföljningen mer exakt.

Lämna ett svar