Bästa Tips för Bättre Porträttbilder

Porträttfotografering är ett av de mest populära motiven för fotografering.

Det är viktigt att veta att porträttfotografering inte bara är möjligt med dyr utrustning. En bra kamera hjälper förstås. Men ännu viktigare än utrustningen är en bra fotograf. En som iscensätter känslor och uttrycksfullhet i ansiktet. Och någon som uppmärksammar bra exponering. Oroa dig inte. Du kommer att lära dig nedan hur det hela fungerar.

Vi personligen tycker att smarttelefonen är idealisk för porträttbilder. För av vår erfarenhet är de vackraste porträttbilderna de som visar en person eller ett djur helt naturligt. Som han eller hon verkligen är i detta ögonblick. Inte poserad eller med ett iscensatt kameraleende. För att fånga ögonblick är spontanitet viktigt

Och det är just denna spontanitet som vi klarar av mycket bättre med smartphonen. Den är vanligtvis redo att användas och kan användas lika snabbt.

Men vad gör egentligen bra porträttbilder av? Enligt de vanliga tipsen är det främst två saker:

  • Uttryck eller synliga känslor i ansiktet
  • En bra kvalitet (speciellt skärpa, komposition och exponering)

Nedan ska vi titta på hur du kan uppnå dessa två saker och vilka andra tips du bör veta om porträttfotografering.

Inom porträttfotografering brukar vi bäst gilla bilderna som ser naturliga ut. Dessa bilder tenderar att bli bäst.

Bästa porträttfotograferingstips

Innan vi börjar med våra tips för porträttfotografering vill vi förtydliga ytterligare en viktig fråga: Vad är porträttfotografering egentligen? Enligt Wikipedia förstås porträttfotografering som följande:

“Porträttfotografi är en fotografisk genre där porträtt av levande varelser görs; Motiv är mest människor, ofta skapas djurporträtt. Syftet med konstnärlig porträttfotografering är vanligtvis att fotografiskt utveckla personens karaktäristiska natur.”

Så porträttbilder handlar om människor och djur och om att iscensätta dem så naturligt som möjligt. Som alltid ligger skönhet i betraktarens öga. Och ibland öronmärks även porträttbilder (t.ex. applikationsbilder, som vanligtvis ser mer poserade ut). Traditionellt är porträttbilder inte helkroppsbilder. De visar vanligtvis ansiktet, halsen och en del av överkroppen. Undantag är dock möjliga.

Låt oss börja med våra tips för praktiskt genomförande.

Förutom människor hör även djur traditionellt till porträttfotografering

1: Använd porträttläget (suddig bakgrund)

De flesta smartphones har nu ett porträttläge i kameraappen. Om din smartphone har ett sådant porträttläge bör du definitivt använda det. För i porträttläge kan du göra bildens bakgrund suddig. Inom klassisk fotografering kallas detta även för bokeh. På grund av den suddiga bakgrunden sticker det fotograferade motivet ut från fotot och är därmed bättre iscensatt. Som ett resultat riktas ögats uppmärksamhet bättre mot motivet på bilden.

Med smartphonens porträttläge behöver du vanligtvis inte göra något för att få en suddig bakgrund. Så fort avståndet passar ditt fotomotiv blir bakgrunden automatiskt suddig. Med iPhone måste avståndet till fotomotivet (i detta fall personen eller djuret) vara minst 0,5 meter . Annars visas meddelandet ”Öka avståndet” på displayen.

Om avståndet mellan fotomotivet och objektivet är för litet , kommer iPhone att meddela dig om detta

Det maximala avståndet mellan personen och kameralinsen i porträttläge är 2 meter. Om avståndet är större visas meddelandet ”Minska avståndet” på iPhone. Om avståndet för porträttbilden är idealiskt visar iPhonen ”naturligt ljus” som standard. Vissa iPhone-modeller erbjuder också två varianter i stående läge. Du kan ta porträttbilden med antingen vidvinkelobjektivet (1x) eller teleobjektivet (2x). Du kan också använda porträttläget med den främre kameran (”selfieperspektiv”). Den är tillgänglig för dig här med ett teleobjektiv (2x).

Med iPhone stöds porträttläge från iPhone 7 Plus. Längre fram i bildredigeringen kan du justera skärpedjupet (f). I slutändan motsvarar detta bländarinställningen på en klassisk kamera. Du kan variera skärpedjupet på iPhone mellan 1,4 (suddig bakgrund) och 16 (skarp bakgrund).

För att ställa in scenen bättre kan du göra bakgrunden suddig. På iPhone kan du till exempel göra detta genom att redigera skärpedjupet på ett foto som tagits i porträttläge.

Om du har en smartphone som inte erbjuder porträttläge kan du använda denna eftermontering med en app. För iOS, till exempel, erbjuder Camera+2-appen en porträttfunktion (mot en avgift). Till exempel innehåller Google Playstore appen Bokeh (bakgrundsoskärpa) för Android.

Om du tar bilder med en klassisk kamera (t.ex. SLR), är det bäst att använda ett teleobjektiv. Det är viktigt att bländaren är vidöppen. Till exempel kan du få en suddig bakgrund med en bländare på 1,4 eller 2,8.

2: Belys ansiktet ordentligt

Ljus är allt och allt i fotografi. Detta gäller beroende på om du fotar med din smartphone eller med en klassisk kamera. Vid porträttfotografering är det viktigt att sätta ansiktet i rätt ljus. Följande regel gäller vanligtvis:

Fotografera inte mot ljuset. Ljuskällan (t.ex. solen eller dagsljuset eller en lampa) ska lysa upp ansiktet framifrån.

Om du fotograferar mot ljuset tenderar motivets ansikte att vara stängt jämfört med till bakgrunden mörk. Då kan du ha svårare att känna igen de ansiktsdrag som gör ett porträttfoto så unikt.

Du bör dock inte överdriva med exponeringen. Det är viktigt att den fotograferade känner sig bekväm. Att möta starkt solljus eller ha ljusa lampor som lyser i ansiktet får de flesta människor inte att må bra.

Vid porträttbilder är det viktigt att ansiktet är väl upplyst. För detta bör du se till att ljuskällan kommer framifrån. Att fotografera mot ljuset är vanligtvis inte en bra idé för porträtt.

3: Gör porträttbilder bättre i molnig himmel

Enligt vår erfarenhet fungerar porträttfotografering mycket bättre på en molnig himmel. Anledningen till detta är att du på molniga dagar har mjukt ljus . Mjukt ljus kännetecknas av att det kastar färre skuggor. I jämförelse skapas hårt ljus av solsken. När solen skiner tycker vi ofta att det här är särskilt vackert att fota. Däremot är det tvärtom i porträttfotografering

Detta eftersom solsken ger dig särskilt ljusa och särskilt mörka områden på ditt porträttfoto. Detta gör att ansiktets konturer verkar hårda. Känslor går ofta förlorade som ett resultat. Dessutom kan motivet ofta inte se bra när solljuset skiner starkt i ögonen. Resultatet är oftast små, förträngda ögon.

Starkt solsken ger också skuggor. Det är dock bättre att undvika skuggor på fotot, speciellt i början av porträttfotografering. För att iscensätta skuggor ordentligt är något för avancerade porträttfotografer.

Du behöver naturligtvis inte klara dig utan porträttbilder när det är sol. Vi rekommenderar ”golden hour” timmen för porträttfotografering dessa dagar. Den gyllene timmen är timmen före solnedgången på kvällen och timmen efter soluppgången på morgonen. Under denna tid står solen lågt vid horisonten. Dagens glittrande solljus är borta eller inte där än. Snarare erbjuder den djupa solen ett varmt, ”milt” ljus.

Det här ljuset kastar inte hårda skuggor i ansiktet. Dessutom kan de flesta hålla ögonen öppna när solen står lågt på himlen och inte är förblindade. Kort sagt: du mår bra och det varma ljuset smeker din hud.

Golden Hour ger ett varmt ljus som är särskilt vackert för fotografering. Dessutom är den mörka himlen en stor färgkontrast här. Porträttbilden är förresten tagen i slutet av graviditeten.

5: Använd fönsterljus

Om du vill skapa ett porträttfoto inomhus kan vi rekommendera fönsterljus för detta. Ditt fotomotiv ska vara framför fönstret så att ljuset utifrån faller på ditt ansikte genom fönstret. Detta skapar ett fantastiskt bra ljus för att ta bilder.

Fönsterljuset fungerar för övrigt särskilt bra när solen inte skiner genom fönstret. Fönsterljus är därför särskilt lämpligt under molniga dagar. På soliga dagar, om möjligt, leta efter ett fönster som inte är direkt utsatt för solen. Norrvända fönster är särskilt lämpliga för detta. För här har du inte flammande solljus någon gång på dygnet.

Prova fönsterljuset i alla fall. Jag blir alltid förvånade över hur bra exponeringen är med den.

Ljus kommer igenom ett fönster faller in i rummet, erbjuder särskilt goda ljusförhållanden

6: Artificiellt ljus med ringljus

Om det redan är mörkt eller om du inte har ett fönster kan du alternativt använda artificiellt ljus.

Om du tar bilder med din smartphone kan du klämma fast den direkt här. Ringljuset erbjuder exponeringsnivåerna kallvit, varmvit och varmgul. Vi brukar använda det varmvita för porträttbilder. Det lilla stativet som medföljer är bra för att sätta upp ringljuset på bordet framför dig. Du kan även fästa ringljuset på ett större stativ för foton stående.

Jämfört med klassiska lampor ger ringljus bättre belysning av ansiktet. Detta ger ditt porträttfoto bättre exponering och därmed bättre kvalitet. En ringlampa används vanligtvis för selfieporträttfoton. Men du kan också använda den som fotograf för att fotografera en annan person. Ringljuset är tillräckligt stort för att skjuta genom mitten.

Om du kan använda fönsterljus är ett ringljus alternativt lämpligt för exponering för porträttbilder.

7: Porträttfotografering i ögonhöjd

Oavsett om det är hos människor eller djur: Ögonen är särskilt uttrycksfulla. Enligt vår erfarenhet är det därför särskilt viktigt vid porträttfotografering att sätta ögonen i rampljuset. Du kan göra detta bäst om du fotograferar ditt motiv i ögonhöjd.

Om du vill fotografera ett litet barn eller ett djur ska du böja dig ner. Gå på knä eller lägg dig på golvet för att hitta ett perspektiv där du är i ögonhöjd. För att skapa ett porträttfoto av en lång person krävs ibland en stol eller en stege.

Ögonen ger ansiktet en särskilt st starkt uttryck. Därför bör du om möjligt placera dig i porträttfotografering på ett sådant sätt att ditt fotomotiv är i ögonhöjd med kameran.

8: Ha tålamod

Ett annat viktigt tips för porträttfotografering är tålamod. Speciellt när man fotograferar små barn eller djur är de ofta i rörelse. Porträttbilder är dock dåligt lämpade för rörliga motiv. För för det mesta blir det fotograferade motivet suddigt och ditt foto tappar kvalitet.

För att undvika detta behöver du ibland tålamod. Det perfekta porträttfotot lyckas inte alltid vid första eller andra försöket. Vi fotograferar ofta i 10 eller 15 minuter tills vi har den porträttbild vi gillar. Ibland går det väldigt snabbt och ibland tar det bara längre tid. Det är viktigt att du tar med dig lite uthållighet och tålamod om det behövs.

9: Porträttfotograferingstips för bilddesign

Arrangemanget av ditt fotomotiv spelar också en viktig roll vid porträttfotografering. Om du till exempel fotograferar en person som tittar åt höger bör du placera dem så att det finns fritt utrymme i siktriktningen. Detta ger betraktaren av fotot utrymme för tolkning och uppmuntrar dem att tänka. Vad tittar personen på?

Om du placerar personen som tittar till höger på bildens högra kant, ser de rakt ut ur bilden. Detta bildarrangemang ser disharmoniskt ut. Detsamma gäller om personen till exempel tittar upp. Då ska personen placeras i den nedre delen av bilden så att det blir fri sikt uppåt.

Porträttbilder framstår ofta mer harmoniska om man inte ordnar motivet i mitten. Här hjälper tredjedelsregeln. Det är enkelt att implementera med hjälp av rutnätslinjer. Du kan enkelt ställa in rutnätslinjer på de flesta smartphones och kameror. På iPhone, till exempel, är detta möjligt under ”Kamera”-inställningarna.

Rutnätslinjerna delar upp fotoområdet i nio lika stora rektanglar. Fotoområdet är indelat i tre både vertikalt och horisontellt. Linjerna skär varandra vid fyra punkter. Om du anpassar ditt fotomotiv till någon av dessa punkter får du vanligtvis en bra bildkomposition.

För att få en ändring från klassisk positionering i mitten av bilden är det bäst att använda skärningspunkterna i rutnätet som en guide. Ditt fotomotiv ska sedan placeras på en eller två av skärningspunkterna.

10: Få folk att skratta

Porträttbilder är vanligtvis särskilt vackra när personen som fotograferas ler. Däremot menar vi ett naturligt leende och inte ett falskt fotoleende. Det handlar snarare om den typen av skratt som kommer från djupet av ditt hjärta. Skrattet som får dina ögon att lysa.

Det är bäst att fånga ett sådant skratt utan att de ens märker det. Alltså när personen inte ens märker att den fotograferas. Detta är dock ofta särskilt svårt eftersom du inte har kameran till hands i rätt ögonblick. Dessutom är sådana spontana fototillfällen vanligtvis inte idealiska när det gäller exponering

Som fotograf kan du försöka framkalla ett naturligt leende på olika sätt.

Det kan också fungera bra om du skrämmer personen bakom kameran. Efter det första ögonblicket, då personen kanske rycker till, börjar de vanligtvis skratta. Allt detta kanske låter lite dumt men det fungerar förvånansvärt väl.

Nära ögon, rörelse och främre kamera

Ännu ett tips för porträttfotografering: få personen som fotograferas att blunda. Efter några sekunder säger du: Öppna ögonen! För det mesta skapar personen ett naturligt leende på läpparna i samma ögonblick som personen ser något igen. Dessutom lyser ögonen oftast särskilt bra om de varit stängda i förväg.

Om en person har särskilt svårt att bete sig naturligt under en porträttfotografering hjälper det ofta att flytta. Följ till exempel med personen på en promenad eller låt den interagera med sitt barn, hund eller liknande. Enligt vår erfarenhet släpper särskilt interaktion med små barn snabbt spänningar och får personen att glömma att en kamera är i närheten.

En vinjett gör de fyra hörnen av fotot mörkare. Detta gör bildens mitt ljusare i kontrast, vilket gör den mer i fokus. Du kan enkelt ställa in en vinjett i bildredigering (t.ex. på iPhone).För att göra ämnet in mitten av bilden ännu mer För att sätta scen kan en vinjett fungera bra

12: Porträttfoton behöver inte skapas individuellt

Ofta tänker man på porträttfoton till bilder på singelpersoner eller djur. Men detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Vid porträttfotografering är förstås bilder på flera människor eller djur också möjliga. Men porträttfotografering av flera motiv är också svårare. För nu måste inte bara en person eller ett djur iscensättas väl, utan två eller tre. Och detta samtidigt.

Det är en utmaning att alla motiv ser bra ut samtidigt. Om du fotograferar människor hjälper tipset med slutna ögon också här. På ett parfoto ska båda personerna först blunda. Fotografen ger sedan signalen när båda personerna ska öppna ögonen. Detta ger vanligtvis båda människorna ett naturligt och glatt ansiktsuttryck. Dessutom är det stor sannolikhet att båda personerna har ögonen öppna på bilden.

När det till exempel gäller parbilder är det också trevligt om de tittar på varandra. Ett kärleksfullt, leende ansiktsuttryck resulterar vanligtvis i ett harmoniskt porträttfoto. Även om de fotograferade tittar åt samma håll, har detta ofta en mycket harmonisk effekt.

Ett annat tips är att de fotograferade bär liknande färger. Om till exempel en man och en kvinna bär varsin vit tröja ser detta ofta särskilt harmoniskt ut på ett parporträttfoto. För att samma färg signalerar på ett sätt att personerna tillhör varandra.

13: Porträttfotografering i svart och vitt

Ett annat tips för att göra porträttfotografering mer varierad är foton i svartvitt. Många kameror erbjuder redan en svartvit inställning när du tar bilder. iPhone erbjuder också två olika svartvita effekter i porträttläge:

  • Svart bakgrund
  • Vit bakgrund)

Särskilt när folk inte gillar att se sig själva så mycket i bilder är svartvit-effekten är ofta ett bra tips. För med svartvita bilder ser du inte varje rynka, varje finne och varje förmodad fläck. Ett svartvitt filter används också ofta för foton av nakna eller delvis nakna personer (nakenfotografering). I de flesta tittares ögon ser detta estetiskt ut.

14: Ovanliga saker lockar åskådarens ögon

Ytterst handlar porträttfotografering också om att uppmärksamma åskådaren på bilden. För bilder som inte väcker uppmärksamhet brukar inte uppfattas som bra bilder. Förutom ett uttrycksfullt ansikte hjälper också ovanliga gester och ovanliga saker på bilden till att locka uppmärksamhet. Det är populärt att till exempel täcka halva ansiktet. Du kan uppnå detta genom att göra följande saker, till exempel:

  • För långt hår: täck halva ansiktet med håret
  • Placera hälften av personen i skuggan så att hälften av ansiktet känns knappt igen genom skuggan med hög kontrast
  • Lämna personen med en hand över hälften av deras ansikte
  • Klipp av hälften av ansiktet på bilden (så inkludera inte hela ansiktet på bilden)

Man kan tvista om huruvida ett sådant porträttfoto är vackert. Det har dock stor sannolikhet att dra till sig tittarens uppmärksamhet. Eftersom allt inte kan ses från ansiktet uppmuntras betraktaren att tolka själv.

Du kan också integrera andra ”blickfång” i ditt porträttfoto. Det finns faktiskt inga gränser för din kreativitet. Några tips och idéer är till exempel följande:

  • Fotografera personen som lutar sig mot en vägg
  • Använd en hatt (hatt, capy, huvudduk, huvudbonad, etc.)
  • Använd återkommande färger (t.ex. en röd topp, rött läppstift och en röd hårrosett)
  • Låt personen titta in i en spegelyta så att du får en reflektion på porträttfotot
  • Även om det inte är ovanligt, men ändå intressant för ögat är mönstrade bakgrunder
  • Om du ser en vacker vägg eller fasad kan du använda den för ett porträttfoto

15: Använd porträttläget även för objekt

Fotografering i porträttläge med suddig bakgrund resulterar inte bara i en fantastisk bild av människor eller djur. Du kan också använda porträttläget bra om du till exempel fotograferar föremål, blommor eller mat. Eftersom dessa saker också är bra iscensatta av den suddiga bakgrunden

Slutliga porträttfotograferingstips

Nu när du känner till våra 15 tips för porträttfotografering har du säkert redan märkt att idag behövs ingen fotostudio för att skapa bra porträttbilder. För i den klassiska fotostudion är det fortfarande väldigt få som beter sig naturligt. Att sitta på en obekväm träpall med stora lampor riktade mot dig skapar inte precis en skön stämning.

Nästan alla har nu för tiden modern smartphone har ett porträttläge som integrerar porträttfotografering i vardagen.

Lämna ett svar