16 Tips till att ta Bättre Mobilbilder – Bättre Bilder med din Smartphone

Fotografering brukade vara området för människor med djupa fickor och en tjock plånbok. Du var tvungen att köpa dyra kameror och objektiv, var tvungen att köpa film och betala för att någon skulle framkalla den.

Men när den digitala revolutionen väl inträffade, och när smartphonen väl blev en kamera, demokratiserades fotografiet. De flesta telefoner kommer nu med kameror som vida överträffar digitalkamerornas kapacitet för bara några år sedan – vilket gör att vem som helst kan bli fotograf.

Att ta bra bilder handlar inte bara om kameran.

Att ta bra bilder handlar dock inte bara om kameran. När allt kommer omkring fungerar kameran bara som ett verktyg för att fånga de saker du ser och bestämmer dig för att hålla fast vid. Det betyder att inte ens den bästa kameran hjälper dig om du inte vet vad du ska göra med den – men också att fotografering handlar om att lära sig några trick och mycket övning. Bläddra vidare för våra bästa tips.

1. Kom närmare

Om dina bilder inte är tillräckligt bra är du inte tillräckligt nära. Det rådet verkar otroligt självklart, men det tål att upprepas. De flesta bilder som verkar intetsägande och tråkiga är sådana eftersom de saknas och är intressanta synpunkter eller detaljer. Fantastiska bilder ger oss något att upptäcka, de överraskar eller gläder oss – och allt detta är svårt på långt håll.

Om du inte fotograferar ett landskap (där du inte kan komma mycket närmare) eller en mycket hög byggnad (som du måste vara långt borta från för att klämma in den i ramen), försök att komma så nära du kan. Porträtt är mycket mer engagerande om de bara visar ansiktet snarare än hela kroppen. Naturen avslöjar mönster och små världar på nära håll. Sluta hålla avstånd och våga komma närmare – det kommer att förändra din fotografering.

2. Lita på ditt öga, inte på tekniken

Med din telefon har du en förvånansvärt kraftfull kamera till ditt förfogande. Men låt inte det vilseleda dig att tro att den kommer att göra allt arbete åt dig. Om något inte ser intressant ut för ditt öga är chansen stor att kameran eller till och med några filter inte på magiskt sätt kan få det att se bra ut.

Ta en titt på bilderna du har tagit nyligen. Vilka gillade du mest? Chansen är stor att det är de där ljuset var fint, bakgrunden intressant eller händelsen du fångade särskilt ovanlig. Nyckeln till bättre foton är att verkligen känna igen den typen av situationer och göra det bästa av dem när de inträffar – snarare än att tro att rätt kamera kommer att förvandla dem på egen hand.

3. Leta efter den ljusa sidan

Telefonkameror har blivit väldigt bra på färgåtergivning, men de kämpar fortfarande för att fungera bra i mörka situationer. En del av problemet är enkel fysik: Telefonkameror måste vara bärbara, och därför använder de små linser som släpper in mycket mindre ljus än deras större motsvarigheter.

Medan telefoner blir bättre på att hantera svagt ljus för varje version som släpps är bra ljus fortfarande grundläggande för ett bra foto. Ha telefonen i fickan på natten, men fota loss under dagen.

En fotografs favorit är det gyllene ljuset på sen eftermiddag, som kastar dina motiv i behagligt, mjukt ljus. Detta är idealiskt för porträtt. När solen väl har gått ner får du den ”blå timmen”, ett kort fönster med blått ljus som får städer och landskap att se mystiska ut. Sök upp tiderna med det bästa ljuset och det spelar knappt någon roll vilken kamera du använder.

4. Organisera ramen

Det skarpaste ögat och det bästa ljuset hjälper dig inte om dina bilder blir röriga och förvirrande. Mobilfotografering handlar om att fatta beslut om vad som ska inkluderas och vad som ska uteslutas från dina bilder. För det mesta fångar du en distinkt sak: en person, en byggnad, ett specifikt objekt.

Kom ihåg att komma nära det och försök få så mycket av ditt motiv i bilden som möjligt. Men glöm inte att tänka på bakgrunden:

Ett snyggt inramat motiv kan förstöras av en upptagen bakgrund, så flytta runt ditt motiv för att se det från olika vinklar och för att hitta en bakgrund som antingen är ren eller intressant. Det kan vara en kontrasterande färg, en dramatisk himmel eller vad som än slår din uppmärksamhet.

Du kan också vända på den här processen: Hitta en snygg bakgrund och vänta på att ett motiv ska dyka upp.

5. Omfamna begränsningarna

En telefon är inte detsamma som en fristående kamera. Den är långsammare, har sämre objektiv och erbjuder vanligtvis inte ett zoomobjektiv. Men låt inte det avskräcka dig: Att vara tekniskt begränsad är faktiskt en stor motivation för att bli en bättre fotograf.

En teknisk begränsning tvingar dig att skapa och arbeta runt den. Kan du inte zooma? Tja, försök att ”zooma med fötterna” genom att flytta runt ditt motiv och hitta olika vinklar. Är din kamera för långsam för actionfotografering? Fånga vad som händer precis före eller efter åtgärden. Bra fotografering kräver inte bra utrustning utan viljan att prova något nytt med de verktyg du har. För att ta bättre bilder med din telefon, låt begränsningarna tvinga dig att prova nya sätt att fotografera.

6. Lär dig av andra

Det finns några exceptionella fotografer där ute som har gjort fotografering med en telefon till sin specialitet. Ta lärdom från dem och sök inspiration från deras bilder.

7. Skippa den digitala zoomen

Hur mycket du än skulle älska att titta närmare på den hunden på andra sidan fältet, kanske du måste nöja dig med en bild. Men att zooma in innan du tar bilden är inte lösningen. Digitala zoombilder är helt enkelt beskurna och storleksändrade bilder, till skillnad från den optiska zoomfunktionen du kan hitta på en fullskalig kamera.

Digital zoom kommer inte bara att ge en kornig bild, den kommer att minska upplösningen på det övergripande fotot och förvärra eventuella vibrationer från dina händer, vilket ger dig en underlägsen representation av den bedårande hunden. Det inkluderar bilder tagna på telefoner med flera kameralinser, som iPhone XS eller Samsung Galaxy Note 10+.

8. Leta efter ljus innan du gör ditt eget

Blixten från en LED-lampa från en smartphone smickrar ingen, oavsett vilken pose du har. Och att bländande ljus som kommer från en enda källa kommer oftare än inte att ge dina bilder en hård, udda färg look jämfört med ljus som sprids från en eller flera källor.

Istället för att vara beroende av ett svagt ljus för att belysa ditt motiv ordentligt, försök att hitta andra ljuskällor du kan använda, vare sig det är den avtagande solen, några inomhusljus eller till och med lite levande ljus om du vill bli konstnärlig med det. Om du verkligen saknar ljus kan du alltid använda en annan smartphones ficklampsläge för att ge en mer konsekvent ljuskälla.

9. Använd ett stativ

Om dina bilder av stadens silhuett ser lite otydliga ut, eller om dina bilder under solnedgången verkar lite suddiga, bör du bekanta dig med fotografens mest användbara verktyg: stativet. Ett bra stativ är absolut nödvändigt, men för smartphonefotografer utelämnas det vanligtvis.

Visst, en stadig hand är alltid bättre än en skakig, men ingen av dem kan matcha stativets mångsidighet när det gäller att sätta din egen prägel på dina foton. Det ger dig ett fantastiskt utbud av nya tekniker och fotografistilar: långa exponeringar, time-lapse, fotografering i svagt ljus, ljusmålning och många många andra användningsområden.

Stativ i fickstorlek är perfekta för smartphonefotografering och är ofta mångsidiga vilket innebär att du kan använda den med nästan vilken telefon som helst. Du kan till och med köpa smartphonefodral med inbyggda monteringsgängor för att fästa dem på mer professionella stativ eller andra kameratillbehör som axelremmar.

10. Rengör din lins

Det här tipset är extremt grundläggande, men du kommer att bli förvånad över smutsen och smutsen som samlas på din smartphone-lins.

När jag sträcker mig efter min telefon hittar jag ofta massor av fläckar och smuts som orsakats av mina barn, mina fickor, miljön och mer.

Så gör dig själv en tjänst och ta för vana att snabbt torka av din telefonlins innan du påbörjar en fotografering. Det kommer att få dina bilder att se så mycket skarpare ut!

11. Tryck på skärmen för att ställa in fokus

Vanligtvis när du riktar din smartphone mot ett motiv kommer kameran att gissa vad du vill fotografera. Till exempel, om den känner igen ansikten, fokuserar den på ansiktena; om den känner igen en person kommer den att fokusera på personen.

Den här metoden för autofokusering kan fungera bra, särskilt om du fotograferar en tydlig scen med ett uppenbart huvudmotiv. Men när scenen är mer komplex – du fotograferar till exempel en fågel omgiven av träd – kan din smartphone fokusera fel och bilden blir suddig.

Så vad gör du?

Istället för att låta din smartphones algoritmer bestämma din fokuspunkt, tryck bara på ditt motiv och sedan – voila! – du får ett skarpt resultat.

12. Använd inte blixt

Din smartphonekamera har en blixt men den är verkligen inte ideal. Blixten på din telefonkamera är inte smickrande för foton, oavsett om du fotograferar på dagarna, sent på natten, landskap, blommor eller porträtt.

Så när du fotograferar, håll blixten avstängd. Använd istället naturligt ljus för fantastiska resultat. Fotografera till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att få vacker gyllene belysning, eller arbeta på molniga dagar för mjuka, jämnt upplysta bilder.

13. Ställ in bildens ljusstyrka manuellt

Visste du att du kan ställa in bildens ljusstyrka (dvs bildexponering) manuellt?

Det är sant, och du kan använda den här funktionen för att kontrollera detaljnivån som kommer att visas i det slutliga fotot.

Detaljerna beror på din specifika smartphonemodell, men försök att trycka på skärmen och leta sedan efter någon sorts exponeringssymbol (som en sol). Svep uppåt (eller dra motsvarande skjutreglage) för att göra exponeringen ljusare, och svep nedåt (eller dra motsvarande skjutreglage) för att göra den mörkare.

Observera att det allmänna målet är att behålla så mycket detaljer som möjligt i den slutliga bilden. Men du kan också medvetet göra en bild ljusare eller mörkare för kreativ effekt.

14. Komponera dina foton kreativt

Komposition hänvisar till arrangemanget av element i ramen. Om du vill ta fantastiska bilder måste du noggrant placera personer och föremål på ett tilltalande sätt.

Några snabba råd:

  • Undvik att placera motivet i mitten av bilden
  • Symmetri ser ofta bra ut
  • Försök att inkludera en naturlig ram runt ditt motiv, som ett fönster, en dörröppning eller en båge
  • Om du vill ha särskilt vackra kompositioner rekommenderar jag att du använder tredjedelsregeln, som uppmuntrar dig att placera nyckelelement en tredjedel av vägen in i bilden.

15. Räta ut horisonten

Ett vanligt misstag för fotografering av smartphones för nybörjare är en sned horisont. När allt kommer omkring är det så lätt att av misstag luta telefonen när du fotograferar!

Tyvärr är sneda horisonter ett stort problem, och om du inte vet hur du ska hantera dem (antingen på fältet eller i efterbearbetning) kommer du att sitta fast med en uppsättning dåliga bilder.

Lyckligtvis är det inte svårt att hantera sneda horisonter. Ta bara en stund för att slå på kameranätet; detta kommer att visa en uppsättning linjer över skärmen, som du sedan kan använda för att utjämna dina horisonter i fältet.

Du kan också hantera sneda horisonter i efterbearbetning. De flesta redigeringsappar inkluderar någon form av rätningsalternativ, även om du kommer att förlora pixlar under processen, så det är alltid bäst att göra det rätt i fält!

16. Använd inledande linjer

Ledande linjer är linjer som leder betraktaren in i ramen och uppmärksammar huvudmotivet.

Och ledande linjer, när de används på rätt sätt, är vansinnigt kraftfulla.

När du fotograferar med din smartphone, se dig omkring efter vägar, byggnader eller till och med möbler som kan hjälpa till att leda ögat till motivet. Tekniskt sett kan en ledande linje vara i stort sett vad som helst, från utsträckta armar och trädgrenar till vägskyltar och byggnader, så även om du inte kan se några tydliga linjer, uppmuntrar jag dig att fortsätta leta!

När du har hittat en ledande linje, justera din position så att den pekar mot huvudmotivet. Din komposition kommer omedelbart att förbättras.

Lämna ett svar