Fota Inomhus – Vad du Bör Tänka på [Bästa Tips]

Fotografer fotograferar för det mesta utomhus. Oavsett om det är i bergen, havet eller en studio är deras fotoplats nästan alltid utanför huset.

En av huvudorsakerna bakom detta är det faktum att inomhusfotografering innebär unika utmaningar för både proffs och amatörer.

Om du fotograferar inomhus kommer den största utmaningen att komma från variabelt ljus. För att kompensera, spela med ISO.

När du fotograferar utomhus med naturligt ljus använder du en ISO på cirka 100. Men när du fotograferar inomhus kan du använda allt från 400 till 5000. Ja, vi vet att det låter högt, men om du fotograferar med en snabb slutartid kan du bekämpa nästan alla onödiga ljud.

Planera dessutom dina fotograferingstider baserat på vilken typ av stämning du vill framkalla genom dina fotografier. Middagsljus, som vanligtvis är hårt ute är vackert och luftigt inomhus, medan soluppgång och solnedgång ger vackra soldränkta bilder.

De säger att ”den bästa kameran är den som är med dig.” Det är dock bara delvis sant. Faktum är att den bästa typen av kamera är den du vet utifrån och in. Det är därför det är så viktigt att läsa din kameramanual och bekanta dig med dess olika funktioner.

När det kommer till inomhusfotografering, med full kontroll över din kamera kommer du att kunna övervinna utmaningarna i denna nya miljö och ge din vision liv. Förutom att snabbt kunna ange de rätta inställningarna kommer att känna till din utrustning göra att du kan förstå dess begränsningar.

Precis som i andra typer av fotografering finns det inte ett enda ”bästa” objektiv för inomhusfotografering. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer det bästa objektivet för dina bilder till exempel kreativa aspekter som skärpedjup och perspektiv du vill uppnå. Men i de flesta fall kommer den avgörande faktorn att vara hastigheten på dina objektiv – det vill säga den bredaste bländaren den erbjuder.

Ett av de viktigaste tipsen för inomhusfotografering att komma ihåg är att rätt exponering är avgörande för att fånga enastående bilder. Oftare än inte kommer detta att kräva breda bländare för att undvika underexponerade bilder.

Således kommer hastigheten på din valda kameralins att spela en stor roll för att bestämma kvaliteten på dina bilder. När det gäller resten av faktorerna vi nämnde ger inomhusfotografering vanligtvis nästan full kontroll över scenen, vilket innebär att du kommer att kunna ändra objektplaceringar och perspektiv för att uppnå det önskade kreativa resultatet.

Hitta den bästa inomhusfotobelysningen

Ordet ”fotografi” kommer från de grekiska orden foton (ljus) och graf (ritning), som betyder ”rita med ljus”. Kort sagt, utan ljus finns ingen fotografering. Med tanke på att det genomsnittliga huset har mycket mindre ljus än en öppen utomhusplats, är det lätt att se hur inomhusfotograferingsbelysning kan utgöra en betydande utmaning.

Att välja mellan naturligt och artificiellt ljus för din inomhusfotografering beror i första hand på vad du har tillgängligt och din fotograferingsstil. Om du letar efter ett mjukt utseende och har tillgång till en bra naturlig ljuskälla kommer det förmodligen att vara ditt säkraste bästa. Å andra sidan kommer artificiellt ljus att låta dig leka med olika temperaturtoner och intensiteter.

I verkligheten kommer du sannolikt att använda en kombination av både naturlig och artificiell belysning för att balansera deras kvaliteter och få ut det mesta av varje scen.

Välj rätt inställningar

Med ”korrekta inställningar” menar vi naturligtvis de mest lämpliga kamerainställningarna för varje enskild scen. Även om det inte finns en kombination av inomhusfotograferingsinställningar som gör att alla dina bilder ser perfekta ut rekommenderas det starkt att fotografera i manuellt läge. Detta läge, tillsammans med den högsta ISO som din kamera stöder utan att producera för mycket brus, gör att du kan få ut det mesta av varje ljusstråle.

I de flesta tillfällen vill du att kamerans bländare ska vara så bred som möjligt, åtminstone F/4 eller F/2.8, och den lägsta slutartiden du kan hantera. Om du använder ett stativ för att fånga ett stillastående motiv kan du istället ställa in kameran på bländarprioritet och låta den beräkna den bästa slutartiden.

En annan faktor att ta hänsyn till med inställningar för inomhusfotografering är vitbalansen. Temperaturen på ljuset du använder för att belysa dina scener kommer att ge dina bilder en viss nyans. Med färgteori som spelar en så stor roll i hur dina bilder uppfattas, är det viktigt att välja rätt WB för att ta bort orealistiska färgstegen.

Förbättra scenen med tillbehör

Precis som med din garderob kan tillbehör och accessoarer helt förändra utseendet på dina bilder. Detta gäller inte bara rekvisita som hjälper till att spegla ditt unika perspektiv, utan också de olika kameratillbehören som kommer att ge liv till din scen.

Ett stativ är förmodligen den viktigaste utrustningen som du kommer att tänka på när du tänker på tillbehör för inomhusfotografering. När allt kommer omkring kommer i stort sett alla fotografier i miljöer som inte har optimala ljusförhållanden att kräva en lång exponering som kommer att vara svår att fotografera utan ett stativ. Men det finns många fler utrustningar som dina bilder kan dra stor nytta av.

Ett av de vanligaste tipsen för inomhusfotografering är att använda en reflektor för att modifiera och rikta ljus efter din smak.

Reflektorer är användbara både med naturligt och artificiellt ljus, och hjälper dig att få ett mer naturligt och balanserat utseende på dina inomhusfoton. Andra mycket populära tillbehör för inomhusfotografering inkluderar fjärravtryckare, som kommer väl till pass för dina självporträttidéer, och externa blixtar som du kan använda för att belysa dina scener.

Var uppmärksam på kompositionen

När det gäller att ta anmärkningsvärda bilder är komposition lika viktigt som ljussättning, exponering och färgläggning. Till skillnad från de flesta av dem är dock inte komposition något som kan fixas i efterhand med lite tekniska färdigheter och fotoredigeringsprogram.

Innan du ställer in din scen för bilden, ta en titt på de olika reglerna för fotografikomposition och se hur du kan använda dem för att rama in bilden på ett sätt som guidar betraktaren genom bilden. Kom dock ihåg att regler är till för att brytas, så var inte rädd för att testa nya saker och bli kreativ med dina egna kompositioner.

Berätta ditt ämnes historia

Berättande inom fotografi är en av de viktigaste kreativa färdigheterna att bemästra. Rätt gjort kan det förvandla vilken bild som helst till en bild som inte är värd tusen, utan en miljon ord. Men att förmedla en berättelse inom en stillbildsram är långt ifrån lätt. Du behöver inte bara en bra idé utan också en stark uppsättning färdigheter för att hjälpa den att förverkliga den.

Den här utmaningen förstärks när du fotograferar inomhus eftersom dina motiv kommer att vara mycket mer begränsade och förmodligen mindre spännande än om du fotograferade resor eller landskapsfotografering. För att kompensera för detta måste du lägga mycket mer vikt vid den kreativa delen av dina bilder.

Börja med att sätta ihop en plan för hur du ska förverkliga ditt koncept. Detta kan baseras på karaktären och berättelsen om ett befintligt ämne eller en kreativ berättelse du vill fånga. Använd rekvisita och belysning för att stärka din berättelse, och var inte rädd för att tänja på några gränser under efterbearbetningsstadiet.

Tänk på bakgrunden

Bakgrundsstök är ett av de största hoten med alla kompositioner eftersom det avleder uppmärksamheten från ditt motiv och kan förstöra en annars fantastisk bild. Med hänsyn till hur trånga hus är i jämförelse med öppna ytor kan du förstå hur bakgrunder kan utgöra en betydande utmaning.

Även om kunskapen om hur man redigerar bilder kan hjälpa dig att bli av med de små bristerna som du inte märkte när du fotograferade rekommenderas det alltid att få originalbilden så nära slutresultatet som möjligt. Ta bort allt som inte väcker glädje i din komposition.

Få ut det mesta av fönster och dörrar

Låt oss börja med att säga det uppenbara: fönster är den bästa källan till inomhusfotograferingsbelysning. Också uppenbart: dörrar tillåter ljus att färdas mellan olika rum och utrymmen. Det betyder att dessa två arkitektoniska element kommer att vara dina bästa vänner när du fotograferar inomhus.

Var uppmärksam på hur ljuset färdas genom ditt hus under dagen och identifiera de bästa platserna där du kan utnyttja unika ljusmöjligheter som fotograferingens gyllene timme. Se dessutom hur du kan leka med att blockera vissa element för att introducera skuggor i dina kompositioner.

Du kan också använda dessa element som en inställning för din bild, oavsett om du använder en fönsterbräda i din matfotografering eller en dörrkarm för att rama in ditt motiv på ett naturligt sätt.

Utforska kreativa idéer

Nu när du är bekant med de vanligaste tipsen för inomhusfotografering och har sett några vackra bilder på vad du kan göra är det dags att omsätta allt i praktiken och komma på dina egna kreativa fotoidéer.

En av de bästa sakerna med att fotografera inomhus är att du inte är bunden till gränserna för någon genre.

Utnyttja den här möjligheten till fullo genom att testa dina gränser och fotografera ämnen du aldrig tänkt på förut, som köksredskap eller den där fågeln som alltid besöker din balkong. Håll dig uppdaterad med de senaste fototrenderna och se hur du kan integrera dem i ditt utrymme. Tänk utanför boxen, även om du känner dig lite instängd. Det här är din chans att utforska din kreativitet och bryta igenom dina begränsningar.

Om du fotograferar inomhus kommer den största utmaningen att komma från variabelt ljus. För att kompensera, lek och testa med ISO.

När du fotograferar utomhus med naturligt ljus använder du en ISO på cirka 100. Men när du fotograferar inomhus kan du använda ett betyg allt från 400 till 5000. Ja, vi vet att det låter högt, men om du fotograferar med en snabb slutartid kan du bekämpa nästan alla onödiga ljud.

Planera dessutom dina fotograferingstider baserat på vilken typ av stämning du vill framkalla genom dina fotografier. Middagsljus, som vanligtvis är hårt och obönhörligt ute, är vackert och luftigt inomhus, medan soluppgång och solnedgång ger vackra soldränkta bilder.

Ett annat alternativ är att avstå från naturligt ljus helt och lita på artificiella ljuskällor. Denna teknik kan skapa vackra stämningsfulla bilder. För att få balanserade och välexponerade bilder, överväg att använda ljusmätaren inbyggd i kamerans sensor, som föreslår en bländare för en perfekt exponerad bild. Tills du är ett proffs på att fotografera scener med djupa skuggor och starkt ljus är det här verktyget en användbar referens som sparar mycket tid och experimenterande.

Överväg kompositioner noggrant. Även om det kan ta mindre tid, ansträngning och kreativitet att fotografera interiören av ett museum kan en bild av till exempel ditt eget vardagsrum bli lika spännande. Allt handlar om hur du ramar in scenen, fokuserar på motivet och belyser bilden.

När du fotograferar inuti kommer du antingen att upptäcka att du gillar skalan i ett visst rum, eller så vill du att det ska se annorlunda ut. Om så är fallet, överväg att använda en mycket vidvinkel- eller fisheye-lins, som kommer att förvränga tittarens uppfattning av utrymmet och gör att du kan bli kreativ med hur du vill skildra området.

Att använda rekvisita för att styla det du ska fota är dessutom ett annat bra sätt att påverka bildens slutliga resultat. Det är här du verkligen kan låta din kreativitet visa sig, så var inte rädd för att experimentera med en mängd olika styling- och iscensättningstekniker.

Att tänka på:

  • Öka din ISO och justera slutartiden för att kompensera.
  • Välj en optimal tid på dagen för att fotografera inomhus, eller lita på artificiell belysning.
  • Använd kamerans mätningsfunktion för att uppnå en perfekt exponering.
  • Använd ett vidvinkel- eller fisheyeobjektiv för att förvränga din fotograferingsinställning.
  • För unika och intressanta bilder, kom ihåg att styla ditt utrymme.

Experimentera med höga ISO-tal

Fotobelysning inomhus kan vara mycket komplicerat. Speciellt när det nästan är mörkt ute. För att ta skarpa bilder måste du öka ditt ISO-tal. Hur läskigt det än kan låta, kommer det inte att förstöra dina fotografier.

Så vad är den bästa ISO-inställningen för inomhusfotografering? I allmänhet kan ISO 100 eller 200 fungera bra om du använder ett stativ och du har tillräckligt med ljusstyrka.

Om du fotograferar med kameran i handen utan stativ måste du höja din ISO till 800 eller 1000. Ibland till och med högre, som du märker av mina kamerainställningar nedan.

Fokusera på obetydliga detaljer

Inomhusfotografier kan se väldigt enkla ut, särskilt om du fotograferar i ett tomt eller övergivet utrymme. För att kompensera för detta kan du lägga till iögonfallande element till dina kompositioner.

Många av oss har inga studior. Men du kan skapa dina egna med saker du ser varje dag. Sök efter levande objekt som du kan förvandla till motiv, förgrunder eller bakgrunder.

Ta en titt på din omgivning. Vad brukar du ta för givet? Kan du använda det föremålet i ett fotografi?

Leta efter artificiellt ljus

Vilken är den bästa belysningen för inomhusfotografering? Många fotografer skulle säga att naturligt ljus.

Men jag säger att all inomhusbelysning du har kan ge dig fantastiska resultat!

Mina experiment med enkelt artificiellt ljus ledde till mina favoritporträtt. Jag har aldrig använt professionell studiobelysning i mitt liv. Men jag tror på kraften i enkla ljuskällor.

Några exempel är lampor, ficklampor och telefonskärmar. Oavsett deras enkelhet är de här föremålen fantastiska för att ge dina foton en gnista.

Du kan använda artificiellt ljus inte bara för att göra motivet ljusare. Det kan också hjälpa dig att fokusera bättre. När jag tar självporträtt på mörka platser måste jag se till att autofokusfunktionen fångar rätt detaljer.

Använd artificiella ljuskällor för att få rätt fokus. Det kan ge mer djup till dina fotografier. Det hjälper också att bekanta dig med olika ljustekniker.

Och när du får tag på professionell studioutrustning vet du redan vad du ska göra!

Lämna ett svar