Fota Porträtt Inomhus – Bästa Tips & Guide

Många nya fotografer tycker att även om slutartid, bländare och ISO är vettiga i teorin, är det svårt att veta var man ska börja i praktiken. Även om du förstår grundläggande kamerainställningar är det inte alltid en lätt uppgift att ta bilder av hög kvalitet – särskilt inomhus.

Att fotografera inomhus innebär ofta att arbeta med svagt ljus, navigera i trånga utrymmen och kämpa med oförutsägbara färger, men att lära sig arbeta inomhus är en viktig del av alla fotografers verktygslåda, oavsett om de är specialiserade på bröllop eller stilleben.

Lyckligtvis är dagens kameror bättre än någonsin på att fotografera i svagt ljus utan att skapa brus eller oskärpa, och det finns massor av DIY LED-ljusinställningar du kan prova hemma. Dessutom, om du fotograferar RAW kan du enkelt fixa din exponering och färgkorrigera med olika redigerinsprogram.

Du behöver ingen professionell studioutrustning för att följa deras ledning och skapa kraftfulla bilder i ditt eget hus eller lägenhet; allt du behöver är lite uppfinningsrikedom och fantasi.

1. Lek med naturligt ljus

Försök till att börja med att fokusera på befintliga lampor och sättet de kastar i ditt inomhusutrymme. Ibland handlar det om att omdirigera det, och ibland är det en fråga om timing.

Studera det blåaktiga morgonljuset, det kontrasterande eftermiddagsljuset, det mjuka varma kvällsljuset eller till och med nattljuset – från gatan, månen, etc. Det finns massor av möjligheter. Förutom solljus är en annan form av naturligt ljus som kan hjälpa dig att bli kreativ eld; En vedeld i den öppna spisen eller levande ljus är utmärkta komplement. Även om de ger lite ljus och ger en mycket varm balans, ger de en unik gnistra.

Stäng av eventuellt konstgjort ljus och flytta runt i ditt hem och studera hur solljus faller in genom fönstren i olika rum under dagen. Genom att flytta din plats och planera din fotografering så att den sammanfaller med golden hour eller blue hour får du mer kontroll över den slutliga bilden.

2. Ta några testbilder runt huset

När du studerar ljuset i olika rum, ta några bilder för att se hur det ser ut på kameran. Varhelst jag fotograferar tar jag alltid testbilder av utrymmet med bara det befintliga ljuset och mitt motiv som referens.

Denna testbild kommer att ge dig en känsla av färgbalansen, det omgivande ljuset och hur ljuset ser ut på motivet.

Från denna punkt kommer jag att bryta ner rummet och se hur jag kan replikera och förbättra ljuset i rummet, eller på liknande sätt skapa ett ljusscenario som ser naturligt ut i rummet. Till exempel, om huvudljuskällan i ett rum är en orangefärgad lampa, kommer jag att sätta på en modifierare (såsom en reflektor som studsar in i en vägg) med ett orange filter för att effektivt replikera och förbättra belysningen av rum så att det känns som att det kommer från den där lampan.

När det gäller inställningar kan du överväga att stänga av kamerans automatiska vitbalans för mer kontroll över färgen i dina bilder, även om du alltid kan göra korrigeringar i efterbehandlingen.

3. Experimentera med ljusmodifierare

Mitt bästa tips för inomhusfotografering är att bryta mot alla regler som du tror är huggna i sten för studio- eller bordsfotografering. Du kan använda kakfat i silverfolie, folierullar, pannlampor, speglar, gamla lysrörslampor, och så vidare.

Lek runt med alla dessa saker för att se hur de studsar ljuset du har tillgängligt, oavsett om det är solljus från ett fönster eller en huslampa eller lampa. Bli kreativ så kommer dina bilder att bli unika.

4. Använd ett stativ

För din fotografering av stilleben och porträtt inomhus bör du använda ett stativ. Till att börja med, ett stativ håller saker enkelt och ger dig friheten att experimentera och flytta saker med händerna.

Dessutom, om du behöver fotografera med en långsam slutarhastighet (till exempel på kvällen) så kan du helt enkelt inte klara dig utan ett stativ. Om du inte har ett stativ kan du få det att fungera genom att använda en bunt böcker eller hitta något att ställa kameran påå. Det kan vara lätt att få underexponerade bilder när du fotograferar inomhus, men en längre exponering släpper in mer ljus i din kamera så att du inte tappar detaljer.

5. Bli kreativ med bakgrunder

Om dina väggar är enkla och du vill ha en annan typ av bakgrund men inte har studiobakgrunder, kan du bara använda det du hittar hemma. Tyger, gardiner eller till och med lakan kan fungera. Häng upp dem på din vägg bredvid ett fönster eller till och med framför fönstret om du vill ha bakgrundsbelysning. Experimentera med det och se vad du gillar.

6. Skapa utrymme (bokstavligen)

När du är inomhus har du ändligt utrymme att arbeta med så arrangera gärna om och omorganisera rummet för maximal potential. Om nödvändigt, offra allt du inte behöver så du har så mycket ledigt utrymme som möjligt.

Om det är mycket direkt solljus som faller in i ditt rum, rekommenderar jag genomskinliga gardiner. De sprider ljuset lite, så att du inte tappar höjdpunkterna. Du kan leka med att öppna och stänga gardinerna och ändra ljuskvaliteten.

7. Inomhusfoton är suddiga

Suddiga bilder, särskilt när du fotograferar rörliga motiv (tänk på husdjur och barn), är vanliga när du tar bilder inomhus. Anledningen? Du har helt enkelt inte så mycket ljus att arbeta med! Inomhusbelysning är vanligtvis inte alls lika starkt som utomhussolljus.

Även om du kan använda en längre slutartid för att fånga en del av detta ljus, fångar längre slutartider oundvikligen mer rörelseoskärpa.

8. Använd största möjliga bländare (lägre f/stop-tal) och öka sedan din ISO.

För att fixa rörelseoskärpa måste du använda en snabbare slutartid. Risken är att dina bilder nu blir för mörka, så det är viktigt att justera dina andra två kamerainställningar – bländare och ISO – för att kompensera.

Börja med att använda den bredaste bländaren på ditt objektiv, öka sedan din ISO tills du kan använda en tillräckligt snabb slutartid för att få en skarp bild.

Vad räknas som en tillräckligt snabb slutartid? Det beror på hur mycket motivet rör sig. Om du fotograferar ett rörligt motiv – inomhus eller utomhus – behöver du vanligtvis en slutartid på minst 1/250-dels sekund. Mer om ditt motiv rör sig snabbt, även om du kanske kommer undan med mindre om det rör sig långsamt.

Även om ditt motiv är helt stilla räcker det med att fotografera med handhållen kamera för att introducera kameraskakning och begränsa vilka slutartider du kan använda. (Som du kanske har hört är den allmänna regeln att du kan fotografera med ”1/brännvidd på ditt objektiv” eller snabbare – vilket vi har diskuterat tidigare.)

Bildstabilisering kan också hjälpa, och att använda ett stativ kan nästan eliminera problemet med kameraskakning. Ingetdera hjälper förstås med rörelser av ditt objekt. Som ett resultat behöver du fortfarande vanligtvis höja din ISO och använda en större bländare när du fotograferar inomhus.

Använd största möjliga bländare och underexponera inte din bild

Det knepiga med exponeringstriangeln är att inte förstå hur den fungerar; det är att var och en av inställningarna har olika avvägningar. I svåra ljussituationer kan du tvingas in i en situation där ditt enda alternativ är att välja det minsta av två onda.

Det är viktigt att se till att din slutartid är tillräckligt snabb för att förhindra rörelse, så offra inte på den inställningen. Istället är det generellt sett ett bättre alternativ att använda en bredare bländare – även om det bara fungerar om ditt objektiv har en bredare maximal bländare i första hand.

Många kit-objektiv kommer inte att ha mycket svagt ljus och är inte idealiska för mörka inomhusbilder. Istället erbjuder de flesta kameratillverkare ett billigt 50 mm primeobjektiv med en fin bred f/1.8-bländare som är perfekt för fotografering inomhus och i svagt ljus (Canon, Nikon, Sony).

Vad de flesta fotografer har kvar är att öka ISO:n. Beroende på din kamera kan du kanske öka ISO-värdet högre utan att bilden ser för dålig ut. Spegellösa och DSLR-kameror på ingångsnivå tenderar att börja se ganska gryniga ut runt ISO 1600 eller så, särskilt på äldre kameror. Professionella kameror med större fullformats- eller mellanformatssensorer kan gå högre än så innan de råkar ut för problem.

Ett misstag jag ofta har sett fotografer göra är att underexponera sina bilder (göra dem för mörka) av rädsla för att öka deras ISO för högt. Men att underexponera din bild och sedan korrigera exponeringen med programvara kommer nästan alltid att leda till mer brus än att bara öka ISO:n för en korrekt exponering.

Brusreducering i efterbehandling kan också hjälpa mycket.

Om dina inomhusfotografier är för mörka

Den största utmaningen med inomhusfotografering är att få tillräckligt med ljus. Medan vissa inomhusutrymmen är välsignade med rikligt med naturligt ljus är fotografering inomhus för det mesta en ständig kamp för att hitta tillräckligt med ljus för att göra en bra exponering.

Lär dig hur du hittar ljuset och närmar dig det.

Fotografering handlar om ljus. Jag kan inte överskatta vikten av att lära mig att se områden med bra ljus i de utrymmen du fotograferar.

Du kan också modifiera din omgivning för att göra ljuset ljusare eller bättre i kvalitet. Öppna persienner, dra tillbaka gardinerna och ta reda på vilka tider på dagen ljuset är mest rikligt i dina fotograferingsutrymmen inomhus. Att veta vilken riktning fönstren vetter i ditt hus – eller i alla utrymmen där du tar bilder – kan ge dig en ledtråd till var du kan hitta det bästa ljuset vid olika tider på dygnet. Den sida av mitt hus som har fönster i österläge får det vackraste morgonljuset, medan mitt vardagsrum som vetter mot norr får fint, mjukt ljus större delen av dagen.

Allt handlar om fönstren

Inomhusfotografering kommer med ett betydande problem:

Brist på ljus. Och utan ljus kan du inte få vackra, välexponerade bilder.

Så vad gör du? Vissa fotografer vänder sig till artificiell belysning, som studioblixtar och blixtar. Men jag föredrar att hålla saker naturliga, det är därför jag letar efter ljus som kommer genom fönster, och jag använder det för att belysa mitt motiv.

I själva verket, så fort du har valt ett ämne, gå runt ditt inomhusutrymme. Tänk på kvaliteten på ljuset som de olika fönstren ger. Strålar det in, studsar mot väggar och golv? Hur skulle det se ut när du belyser ditt motiv?

Mjukt ljus ger en mjuk glöd, och hårt ljus ger en dramatisk eller stämningsfull look.

Tänk också på att ljusets färg ändras under dagen. Ljuset ser varmt ut vid soluppgången, svalt vid middagstid och varmt vid solnedgången.

När du väl känner till inomhusbelysningen kommer du att kunna använda den för att uppnå de perfekta effekterna.

Släck ljuset

Naturligt ljus gillar inte konkurrens med artificiellt ljus.

Specifikt gillar naturligt ljus inte elektriska ljus, vilket orsakar två problem:

  • Elektriska lampor kastar oväntade skuggor och kommer att störa riktningen av ditt huvudfönsters ljus.
  • Elektriska lampor ger varmare eller svalare belysning, som står i kontrast till färgen på det naturliga ljuset.

I synnerhet kan hudtoner se konstiga ut när artificiellt och naturligt ljus börjar blandas.

Det enklaste sättet att fixa detta?

Släck bara alla elektriska lampor! På så sätt kan du hålla dina färger naturliga samtidigt som du fokuserar på en enda ljuskälla.

Välj din vitbalans i förväg

Vissa fotografer gillar att välja sin vitbalans under efterbehandling (så att de lämnar kameran inställd på automatisk vitbalans när de fotograferar).

Men även om detta kan fungera är det ofta lättare att få vitbalansen precis innan du tar ett foto (plus, det kommer att spara mycket tid under redigering).

Så ta bort kameran från automatisk vitbalans. Observera ljuset och fundera på vilken vitbalansförinställning som fungerar bäst för din situation.

Till exempel använder jag vanligtvis dagsljus för inomhusporträttfotografering, men du kan också välja molnigt för en varmare look. Och de andra förinställningarna för vitbalans kan också fungera, beroende på vilken effekt du är ute efter.

Ärligt talat skulle jag rekommendera att du provar flera olika vitbalansinställningar när du börjar – på så sätt kan du bestämma vilka utseenden du gillar och vilka utseenden du föredrar att undvika.

(Tänk dock alltid på att resultatet av vitbalansen kommer att ändras beroende på ljusets kvalitet. Att applicera en molnig vitbalans på en bild upplyst av molnigt ljus ger ett neutralt utseende, samtidigt som en molnig vitbalans tillämpas på en bild upplyst av varmt kvällsljus förstärker faktiskt den varma effekten.)

Och kom ihåg:

Om allt annat misslyckas kan du alltid justera din vitbalans medan du redigerar.

Lämna ett svar