Fotografera Fåglar – Så gör Du! [Tips & Guide]

Att fotografera fåglar är en verklig utmaning, särskilt när de flyger. Men du kan ta ännu mer fängslande bilder av fåglar som sitter uppe, äter, i uppvaktningsutställningar eller sköter ungar.

Ett vackert foto av en fågel är en utmaning värd att övervinna, eftersom du kommer att vara mycket stolt över resultatet. Att fota fåglar kan vara utmaningen men resultatet är väl värt det. Det är också svårslaget att spendera lite tid i naturen och bara njuta och samtidigt fota vackra bilder av fåglar.

1. Under flygning

Innan du försöker fotografera en flygande fågel är det viktigt att öva på din fokusering så att du kan få skarpa bilder av ett rörligt föremål, och som dessutom är komponerat effektivt. Ställ in fokusläget på kontinuerlig fokusering (AI Servo AF Canon/AF-C Nikon) så att objektivet hela tiden kan behålla fokus på den flygande fågeln. Välj en snabb slutartid på 1/1000s eller högre för att frysa handlingen. Använd ett bra zoom- eller teleobjektiv (minst 200 mm) för att komma nära fågeln. Var medveten om att mindre motiv är svårare att fokusera.

2. Kom på nära håll

När du besöker ett naturreservat eller en djurpark kan du få chansen att ta några fantastiska fotografier av fåglar på nära håll. Med tålamod och övning kan du verkligen göra detta nästan var som helst. Du behöver ett bra teleobjektiv för att komma tillräckligt nära för att göra bilden intressant.

Zooma in och fokusera på djurets huvud, vilket kanske inte är möjligt, men försök. Annars kan du fokusera på hela kroppen. Du kan behöva följa fågeln runt ett tag innan den står still. Använd största möjliga bländare för att sudda ut bakgrunden (och förgrunden om det behövs) så att inget annat distraherar från fågeln.

3. På avstånd

När du är ute i naturen och ser för en fågel som är vacker måste du vara redo att ta den bilden – även om den är på avstånd. Så dra ut ditt teleobjektiv för att fylla ramen med fågeln.

Ingenting är tråkigare än ett litet motiv i ramen, så flytta in så nära du kan fysiskt och använd din zoom (du kommer förmodligen att behöva ett stativ beroende på längden på ditt objektiv). För vissa ämnen är det värt att ställa upp i förväg och vänta på att fåglarna kommer. Använd ett grunt skärpedjup (f/2.8-f/5.6) för att hålla allt utom fågeln och grenen i fokus.

4. Fåglar i rörelse

Fåglar i rörelse skapar en fantastisk bild. Du måste använda en snabb slutartid (allt över 1/200s) för att fånga ögonblicket men samtidigt vill du att majoriteten av djuret ska vara skarpt så att det blir en kontrast mellan oskärpa och skarpa.

Du kanske vill öka ISO till (800-1600), så att du kan använda en mindre bländare för att säkerställa att hela fågeln är skarp förutom de flaxande vingarna.

5. Fånga rörelse

Att visa ett föremål i rörelse är alltid en gripande bild, och för att göra det mest effektivt när du fotograferar en fågel krävs en längre slutartid (cirka 1/60s).

Tricket är att följa fågeln under dess flygning. Följ fågelns flygväg och ta sedan bilden i det avgörande ögonblicket. Det är nästan omöjligt att använda blixt i den här situationen, så du måste placera dig så att solen ger rätt mängd belysning. Sidoljus är bäst, så tidsramar för tidig morgon eller sen eftermiddag fungerar bäst för att ge visuell kontrast, skuggdetaljer och lämpliga höjdpunkter.

6. Rekommenderade inställningar

Om du vill att en fågel ska vara statisk och skarp, använd då en snabb slutartid på 1/500s eller snabbare. Att välja sportläge eller multibildsalternativet ger dig normalt skarpa bilder. Om du fotograferar ett statiskt (icke-rörligt motiv), håll skärpedjupet grunt för att sudda ut bakgrunden och använd blixt vid behov för att frysa rörelsen. Om du fångar oskärpa är en hastighet på 1/60s -1/200s vanligtvis långsam nog för att fånga rörelser.

7. Rekommenderad utrustning

Ett teleobjektiv krävs eftersom vi sällan kan komma tillräckligt nära fåglar utan att skrämma dem; och en telezoom rekommenderas. Bildstabilisering (IS) är en praktisk funktion för att hålla bilderna skarpa och tydliga, och ett stativ är också användbart (många långa teleobjektiv kommer med ett stativfäste). Kamouflage kan användas för att vara mindre iögonfallande. Du kan till och med köpa vattentätt kamouflagetyg för att täcka dig själv och din utrustning samtidigt som du håller dig torr och gömd för fåglarna.

8. Köp fågelfrön

Skaffa fågelfoder för vilda fåglar och strö ut det i närheten. Det kan ta någon vecka att locka till sig fåglarna du vill fotografera. Om du har speciella fåglar du vill fotografera, be din djuraffär att rekommendera vilken typ av fågelfrö du ska använda.

Sätt upp en enkel persienn, stativ, mörka kläder och hatt och en vattenflaska för att hålla dig hydrerad. Var stilla och tålmodig. tålmodig, tålmodig (läst en bok?). Skölj och upprepa. Fåglarna kommer så småningom att inse att du inte är ett hot och bara ignorera dig. Om de flyger iväg är det bara att stå still så kommer de tillbaka.

DLSR-kamera

Jag är övertygad om att alla kameror kan ta fantastiska bilder. Det är bara tekniken eller färdigheten som krävs som kommer att förändras beroende på din kameramodell.

Till exempel är en Canon 5D mark III eller 7D-modell snabbare än Canon EOS 550D eller EOS 1100D. Med de två snabbare modellerna kan en fotograf fånga fler bilder per sekund vid serietagning. Med de långsammare modellerna kan fotografen fortfarande använda kontinuerlig fotografering, men det kan ta lite mer tålamod och tid att ta bilden de är ute efter.

Bästa fågelfotograferingsobjektiv

Det mest användbara objektivet för fågelfotografering är utan tvekan en som är 400 mm eller högre. Åtminstone skulle en objektivlängd på 200 mm tillsammans med en 2X-förlängare också vara tillräckligt.

Exponeringslägen

Det finns 3 populära exponeringslägen för fågelfotografering, Bländarprioritet (nybörjare), Slutarprioritet (mitten – erfarna) och Manuellt läge (erfarna fotografer).

Bländarprioritet – En av de enklaste inställningarna för nybörjare att börja med är Bländarprioritet. När du använder bländarprioritet rekommenderas följande inställningar. Ändra ditt ISO till 600, ställ in ett lågt bländarvärde (f/4.0 – f/5.6). På en solig dag bör dessa inställningar resultera i att din kamera automatiskt fotograferar med en slutartid på minst 1/1000 av en sekund. Snabb nog för att fånga en fågel under flygning.

Om du upptäcker att din kamera fotograferar snabbare än 1/1000-dels sekund kan du ställa in ett lägre ISO-tal (till exempel ISO 200). Detta kommer också att resultera i bättre bildkvalitet.

Slutarprioritet – Slutarprioritet är en favorit för fågelfotografering. När du använder slutarprioritet rekommenderas följande inställningar. Ändra din ISO till 600 (till att börja med), ställ in din slutartid på 1/1000 sekund.

När du har tagit några bilder, ta en titt på vilket Apertur F-nummer din kamera fotograferar automatiskt med. Om det är ett högre F-tal än säg 6.3, är det ok att sänka ditt ISO-tal för bättre bildkvalitet.

Manuellt läge – För de som väljer manuellt läge antar jag att du känner din kamera väl och upprepar vad jag sa i inledningen av det här avsnittet: Ställ in ett lågt F-tal för bländare, tillsammans med lägsta möjliga ISO som fortfarande gör det möjligt för din kamera att fotografera vid 1/1000:e av ett sekund minimum.

Slutartid

Slutartiden är din bästa vän när det gäller att fotografera fåglar i flygande eller på resande fot. Fåglarna rör sig snabbt! Minnesvärda naturbilder är ofta fotografier av fåglar som svävar eller flyger.

För att fånga en fågel i rörelse måste du ställa in en kamerahastighet på minst 1/1000-dels sekund. Det är vanligtvis min utgångspunkt, då kommer jag att titta på kamerans bakre LCD-skärm och justera till en högre hastighet om det behövs.

Bländarinställningar

Personligen tycker jag att den bästa bländarinställningen för att fotografera fåglar under flygning är f/5.6. Jag gör alltid detta till min utgångspunkt. En fin solig dag bör du ställa in kameran på bländarprioritet och fotografera med f/5.6 resultera i en slutartid på 1/1000-dels sekund eller snabbare.

Att ställa in ett lågt Bländar-F-tal resulterar också i en fågel som sticker ut från bakgrunden (rekommenderas starkt).

Om du å andra sidan vill ha ett naturfoto av en fågel och dess omgivningar så rekommenderar jag att du använder ett högre bländarvärde F-nummer. Till exempel f/7 eller högre. Kom ihåg att ju högre du går, desto mer naturligt ljus behöver du för att hålla den slutartiden bra och snabb. Du behöver med andra ord en bra solig dag!

ISO-inställningar

När det gäller ISO, återigen är hemligheten att välja lägsta möjliga ISO F-tal som fortfarande låter dig fotografera på 1/1000-dels sekund. Jag rekommenderar inte högre än 800 om du äger en kameramodell av låg kvalitet/nybörjare. Om du äger en medeldyr kamera, bör du fortfarande se bra resultat från en ISO på 1600.

Varför inte högre än ISO 800 och ISO 1600? Ju högre du kommer, desto mer korn kommer du att se i dina bilder när du tittar på dem på datorn.

Andra användbara kamerainställningar för att fotografera fåglar

Körläge (se kameramanualen)

Ändra alltid kamerans körläge till kontinuerligt. Vad detta gör är att se till att din kamera fortsätter att fotografera, den ena exponeringen efter den andra medan du har fingret på avtryckaren. Ja, detta betyder också att du kommer att få hundratals fågelbilder. Men du kan alltid ta bort de dåliga senare i efterbehandlingen.

Att ta flera bilder av en fågel som flyger förbi ger dig en bättre chans att få ett fantastiskt bilder jämfört med att bara ta ett skott i taget.

AF-läge / autofokusläge (se kameramanualen)

Det rekommenderas att du använder AI Servo om du äger en Canon DSLR, Continuous AF för Nikon-användare eller motsvarande för andra kameramärken. Om du ställer in dessa AF-lägen säkerställs att kameran automatiskt fortsätter att följa och fokusera på den rörliga fågeln så länge den är inom AF-ramen.

AF-punktsval / Autofokuspunktsval (se kameramanualen)

En sak kan jag säga dig säkert, det finns ingen tid att tänka på att komponera en bild när det kommer till fågelfotografering. Därför är det enklare att helt enkelt ställa in ditt AF-punktsval till ”center”.

AF Point Expansion (Canon) eller Dynamic AF-Area Mode (Nikon)

Om du äger en medel- och högklassig kamera gör det mycket enklare att ställa in AF Point Expansion (Canon DSLR) eller Dynamic AF-Area Mode (Nikon DSLRs) fågelfotografering. Detta gör att fotografen kan utöka sina autofokuspunkter och inkludera en grupp fokuspunkter. Den här inställningen är effektiv när det är svårt att spåra en fågel i rörelse med bara en AF-punkt.

Mätläge

Använd utvärderingsläge om du äger en Canon DSLR eller Matrix for Nikon DSLR. Evaluative och Matrix är standardmätningslägena för de flesta modeller och de fungerar bra med fågelfotografering. Dessa lägen tillåter kameran att automatiskt ställa in exponeringen för att passa motivet.

Den enda gången jag skulle rekommendera att ändra det är i extrema situationer. Du kanske ser detaljer förlorade när bakgrunden påverkar exponeringen och fågeln ser över- eller underexponerad ut. Endast i dessa fall rekommenderas att fotografer ändrar läget till ”Spot”-mätning.

Slutartid och ISO

Använd en snabb slutartid för att förhindra att spetsarna på fåglarna blir oskarpa. Fåglar har olika takt med hur många slag per minut deras vingar rör sig. Känn arten så att du kan använda den slutare som ger bästa möjliga bild. Använd en vidöppen bländare för att få snabbast möjliga slutare. För att uppnå den nödvändiga hastigheten, höj ISO. Känn till begränsningarna för din kamerakropp när det gäller brus. Kör tester för att se kvaliteten på dina filer vid en given ISO.

Det bästa ljuset

Ta dina bilder i det bästa ljuset. När solen går upp en klar dag träffar en högre ljusintensitet motivet. Ta bilder under den här gyllene timmen så att ljusets färg är optimal och du kan fotografera med en ISO som inte producerar mycket brus.

Panorering

Spåra fågeln med din kamera med en flytande panoreringsrörelse. När du panorerar kameran i samma takt som fågeln flyger ökar du dina chanser att få ett skarpt foto. Tryck försiktigt på slutaren så att ingen upp- och nedrörelse läggs till i ekvationen.

Placering av fokuspunkt

Se till att fokuspunkten är rakt över fågeln när den är redo att lyfta. Detta kräver mycket övning. Från ett stopp när fågeln är på land till när den flyger, det är väldigt abrupt, så du måste lära dig att följa fågeln medan du håller fokuspunkten över den så att linsen inte tappar fokus.

Antal fokuspunkter

Utöka antalet fokuspunkter i förhållande till motivet. Beroende på hur många som är aktiva i läget Kontinuerligt fokus avgör ett givet antal poäng hur förlåtande du kan vara att hålla punkten över fågeln.

Även om det kan vara vettigt att utöka antalet poäng till ett större område, gör inte det. Om du säger åt kameran att fokusera var som helst när du följer fågeln kan kameran nu låsa sig på ett bakgrundsträd, moln eller annan struktur och du kommer att tappa fokus på fågeln.

Kontinuerlig slutare

Använd kontinuerlig slutare, inte en punkt. När fågeln flyger kan den komma närmare dig. Du vill tala om för kameran att oavsett vilket plan fågeln flyger på, fortsätt att återta fokus. Håll också kameran inställd på högsta möjliga tagningshastighet för att få så mycket variation på vingpositionerna som möjligt.

Lär dig fågelbeteende

Studera fåglarna du tänker fotografera för att lära dig deras beteende – vilken signal kommer de att ge när de är på väg att lyfta? Var bor de? Hur snabbt flyger de? Ju snabbare de rör på sina vingar, desto högre slutartid behöver du.

Lämna ett svar