Fotografera med Systemkamera – Bästa Tips & Guide

Om vi ​​var tvungna att välja den viktigaste aspekten av fotografering, skulle det vara ljus. En DSLR systemkamera är den bästa kameran att ta bilder med. Men innan du kan komma till den punkten måste du först förstå vad ”exponering” är och hur de olika funktionerna i en kamera kan användas för att kontrollera den.

”Exponering” är termen som används för att beskriva mängden ljus som når kamerasensorn. Det är en mycket viktig aspekt av fotografering och om det inte görs rätt kan slutresultatet bli bilder som ser tråkiga ut (underexponerade) eller för ljusa (överexponerade).

Det finns tre parametrar som hjälper till att kontrollera ”exponeringen” på en systemkamera – bländare, slutartid och ISO.

Förutom att kontrollera mängden ljus, har var och en av dem individuella fördelar som kan vara användbara i olika scenarier. Det är därför Apertur och slutartid har sina egna halvautomatiska kameralägen. Den viktigaste regeln att komma ihåg här är att alla tre arbetar hand i hand. Så att få bra bilder i olika scenarier är inget annat än att leka med dessa tre element och få dem helt rätt.

Vad skapar en bra porträttbild?

Det finns en god chans att de flesta bilder du tar på en DSLR kommer att vara porträtt. Ett bra porträttfoto är ett där det önskade motivet sticker ut, medan bakgrunden är suddig. De flesta systemkameror har ett porträttläge som är programmerat att göra detta automatiskt, men det blir inte alltid rätt. Det bästa sättet är att manuellt göra det själv genom att leka med Apertur.

Bländaren är inget annat än öppningen i linsen, genom vilken ljus passerar till sensorn. Genom att justera bländarvärdet kan du styra storleken på öppningen.

Värdet för Apertur mäts i F-stopp. Högre ’f’-värde, mindre öppning och vice versa. För att sudda ut bakgrunden behöver du ha ett grunt skärpedjup, vilket kan göras med hjälp av den mindre bländaren (högre ’f’-värde).

Ställ in kameran på bländarläge och flytta ratten för att få ett lägre värde. Ju lägre du ställer in bländarvärdet, desto suddigare blir bakgrunden. Prova olika bländarvärden, baserat på mängden ljus runt omkring.

Du behöver inte oroa dig för överexponering här, för i bländarläge ställs slutartiden och ISO-nivåerna in automatiskt av kameran till skillnad från det manuella läget där du skulle behöva ställa in alla tre själv.

Hur får man stillbilder av objekt som rör sig snabbt?

Suddiga bilder är vanligtvis ett resultat av en av tre saker – antingen motivet eller kameran i rörelse eller i vissa fall båda. Du kommer vanligtvis att möta detta problem om du fotograferar vilda djur, sportevenemang eller till och med bara dina barn som springer runt. Det är här slutartid kan hjälpa.

Slutartiden avgör hur lång tid ljuset måste nå sensorn. Det mäts i sekunder och de mest grundläggande DSLR:erna kommer med ett intervall från 30 sekunder till 1/4000:e av en sekund. För att få en stillbild av ett objekt som rör sig snabbt måste du ställa in ett lägre värde på en liten bråkdel av en sekund.

Ställ in kameran på slutarhastighetsläge och flytta ratten för att justera värdet. Generellt anses 1/100:e till 1/200:e vara ett idealiskt intervall för objekt som rör sig snabbt. Du måste ställa in värdet rätt baserat på takten i scenen du vill fotografera.

Vi skulle inte rekommendera att överdriva med slutarhastighet eftersom kameran måste ställa in bländare och ISO-värde. Att ställa in en kortare tid innebär låg exponering, för vilken kameran kompenserar med högre ISO och detta kommer att resultera i korniga bilder.

Hur får man ett rent skott av små föremål?

Makrofotografering är fotografering av små föremål, som blommor eller insekter. Här behöver du att bilden ser väldigt skarp ut med rätt exponering.

Detta gör det viktigt att välja rätt objektiv, med rätt brännvidd. Om du fotograferar objekt på nära håll rekommenderas ett objektiv med mindre brännvidd, helst 40-60 mm. Å andra sidan, om du vill ha ett större avstånd mellan motiv och objektiv, skulle ett teleobjektiv med en brännvidd på 200 mm hjälpa. Detta gör att du kan fotografera på avstånd och även undvika skuggor.

Bländare spelar också en mycket viktig roll här. Ett objektiv med ett lägre bländarvärde kommer att tillåta dig att ha ett mycket grunt skärpedjup, vilket i sin tur låter objektet sticka ut, ungefär som vi diskuterade i porträttläget. Makroobjektiv erbjuder vanligtvis ett bländarvärde så lågt som f/1.2. Du måste dock bestämma värdet utifrån ditt fokusområde.

Att behålla fokus på objektet är av yttersta vikt. Vi rekommenderar att du använder den manuella fokusen för detta ändamål eftersom det ger dig fullständig kontroll. Börja med att sudda ut hela bilden och justera sedan sakta fokus tills du får rätt. Du kan också behöva ett stativ för att undvika suddighet.

Hur får man ljusa bilder på natten?

Att få rätt exponering blir mycket svårare under natten. De flesta använder blixt men det ger en viss nyans till bilden som inte ser snygg ut i många fall. På en systemkamera har du möjlighet att justera bländare och slutartid för att få bra exponering. Om du till exempel tar en porträttbild kan du ställa in kameran på manuellt läge och minska slutartiden samtidigt som bländaren blir större. Detta kommer att få in mer ljus och undvika en underexponerad bild.

Det kommer dock att finnas några fall där det kanske inte finns någon utväg. Det är då ISO kommer in i bilden. Att öka ISO hjälper till att göra kamerasensorn känslig för ljus.

Detta gör att kameran kan ta ljusare bilder även i svagt ljus. Ju ljusare du vill ha bilden, desto högre ISO-värde bör du ställa in. I de flesta fall är det rekommenderade värdet 800 till 1600. De flesta grundläggande DSLR-kameror kan gå upp till ISO-nivån 3200 och högre.

Nackdelen är dock att eftersom ISO digitalt förbättrar bilden, lägger den också till brus till den. Ju högre ISO, desto grynigare kommer bilden att se ut. Så se till att du ställer in den på en optimal nivå. I de flesta fall rekommenderar vi att leka med bländare och slutartid för att få rätt exponering och ISO bör vara sista utvägen.

Långexponeringsbilder

Långexponeringsbilder tas genom att kamerans slutare hålls öppen för att tillåta allt ljus att nå sensorn, vilket hjälper till att kompensera för bristen på ljus runt omkring. Lång exponering är bra för astrofotografering eller för att ta tidsförloppsbilder. Att ta dessa bilder innebär också att du måste hålla kameran placerad på ett ställe och riktad i samma vinkel. Därför behöver du absolut ett stativ.

För att ta bilder med lång exponering måste du sätta kameran i slutarhastighetsläge och bläddra hela vägen till gränsen på 30 sekunder eller längre. Vidare kan du stöta på ett ”B”, som står för Bulb-läget. Att ställa in kameran på Bulb-läget och i detta läge lämnar kameran slutaren öppen så länge du vill. Rikta sedan kameran mot motivet och tryck på avtryckaren. Du kan stänga slutaren genom att klicka på avtryckaren en gång till.

Om du väljer att använda Bulb-läget i de manuella inställningarna, se till att du har ställt in bländaren och ISO därefter, baserat på mängden ljus och den tid du planerar att hålla slutaren öppen. Om du till exempel tar en time lapse-bild av staden på natten kan du hålla ISO på ett minimum, eftersom det är ljus runt omkring.

Men om du tar en bild av stjärnorna på natten måste du öka ISO-värdet och även öka tiden för att hålla slutaren öppen. Detta kommer att kompensera för bristen på ljus. Bländaren är baserad på djupet på fältet du vill ha. Om du vill ha hela bilden i fokus krävs ett högre ’f’-värde.

Att få rätt färg

Ofta har vissa bilder du tar på kameran en viss nyans. Denna typ av förändring påverkas vanligtvis av ljuset i vilket du har tagit på bilden. Det kan ändra temperaturen på bilden, vilket gör att färgerna ser onaturliga ut. Det finns en enkel lösning på detta och den kallas vitbalans.

Vitbalansen sköts vanligtvis automatiskt av kameran, där kamerorna gör sitt bästa för att få bildens ton rätt utifrån belysningen runt omkring. Men i svårare belysningssituationer kan det vara lite avstängt. På de flesta systemkameror finns vitbalansalternativet på huvudskärmen. När du väljer det hittar du olika lägen för olika typer av belysning. Bläddra igenom dem alla och välj den som ser bäst ut. En bra miljö är där färgerna ser naturliga och levande ut, och en bra idé är att se upp för exakta vita färger.

Använd ljusmätning effektivt

I autofotograferingsläget försöker kameran antingen kompensera för svagt ljus eller kompensera för alltför ljusa omgivningar för att få den perfekta exponeringsnivån. Men om du vill att en bild ska se mörkare eller ljusare ut är det mätningsalternativet du ska använda. Detta läge kan användas för att kompensera för vissa element i ramen som är för ljusa eller för mörka. Det bästa sättet att förstå olika mätlägen är att prova dem i olika scenarier.

Lär dig alla de grundläggande delarna av din DSLR-kamera och deras funktioner

En systemkamera som vilken annan digitalkamera som helst har många delar. Att lära sig funktionerna i de grundläggande delarna av din enhet kommer att hjälpa dig att använda din kameras fulla potential. De grundläggande delarna av DSLR-kameran inkluderar hus, objektiv, bildsensor, bländare, sökare, lägesratt, avtryckare, LCD-skärm, blixt och fokusring.

Grundelementen i en DSLR-kamera är bländare, ISO och slutartid. Bländare är storleken på diametern på hålöppningen i objektivet vid fotografering.

Bländaren styr mängden ljus som kommer in i kameran och styr även skärpedjupet i ett foto. Det symboliseras ofta med ett ”A” eller ”Av” på kameror. Därför bestämmer bländaren ljusstyrkan på en bild och hur mycket av bilden som kommer att bli suddig eller fryst. Bländaren ställs in med f-nummer. Objektiv med stor bländare kostar vanligtvis mer eftersom de släpper igenom mer ljus och gör bilderna tydliga.

Slutartid, även känd som exponeringstid, symboliseras ofta av ett ”S” eller ”Tv” på en DSLR-kamera. Slutartid är den tid som en kameras slutare utsätts för ljus. Supersnabba slutare tenderar att ta bilder i frysläge medan en långsam slutare tenderar att utsätta sensorn för mycket ljus. Det är idealiskt att använda långa slutartider i svagt upplysta miljöer. ISO-nivån är det tredje elementet i din kamera och är din kameras ljuskänslighet. När det är mycket ljus bör du fotografera med låg ISO.

Börja öva på att fotografera med din systemkamera

Det kommer att kräva en hel del övning innan du vet hur man använder kamerans fullständiga manuella läge. Sikta inte på att bemästra din kamera på en dag. Sikta på att känna till din kamerafunktioner en efter en. Du kan börja med att bemästra kamerans bländarprioritetslägen och slutarprioritetslägen. Dessa lägen kallas även halvautomatiska eller halvmanuella lägen.

När du använder bländarprioritetsläge styr du kamerans bländarelement manuellt medan slutartiden är i autoläge. Å andra sidan låter slutarprioritetsläget dig styra slutartiden manuellt, medan kameran styr bländarens storlek automatiskt. Ställ in olika inställningar i bländarprioritetsläge och se sedan kvaliteten på bilderna du får. Fortsätt att ändra funktionerna på din telefon tills du behärskar hur du använder alla funktioner och kameradelar. Fortsätt att ställa in olika lägen och jämför sedan kvaliteten på fotona.

Efter att ha bemästrat din kamera kommer du att utveckla din egen unika stil och preferens för att ta bilder. Antingen hel manuell, bländarprioritetsläge, slutarprioritetsläge eller automatiskt eller med alla lägen.

Ladda din kamera och köp extra minneskort

För att säkerställa att du inte blir avbruten i din fotografering när du är utomhus, se till att kameran är fulladdad innan du ger dig ut. Kom också alltid ihåg att bära din kameraladdare när du är utomhus. För att säkerställa att du kan ta så många bilder som möjligt, fyll på med minneskort.

Spara dina bilder väl

Din telefon har en funktion för förvaring av dina favoritbilder. Lås dina favoritbilder och om du av misstag trycker på radera alla-knappen kommer de låsta bilderna att vara säkra. Kom ihåg att formatering av din kamera kommer att förlora alla bilder på kameran. För att undvika att radera dina favoritbilder felaktigt, gör det till en vana att överföra dina bilder till en dator och om möjligt spara i ett onlineläge som aldrig kan gå förlorade på grund av att din dator kraschar.

Ett stativ av god kvalitet

Ett stativ av god kvalitet är ett mycket viktigt tillbehör till din kamera och kommer att förbättra kvaliteten på dina bilder. Stativ används för att förhindra rörelse i en kamera när du tar bilder. De håller kameran stilla. Att även använda ett stativ frigör dina händer för att koncentrera sig på fotokvalitet. Dessutom kommer ett stativ också att låta dig ta självporträtt eller ha dig som fotografi inkluderad i ett gruppfoto. Allt du behöver göra är att ställa in kameran så att den tar bilderna automatiskt.

Vitbalansinställningar

Din kamera har många funktioner. En av funktionerna kallas vitbalans. Det låter dig justera individuella färger på din kamera. Inställningarna ger dig möjlighet att justera kamerans färgtemperaturintervall. Du kan ställa in kameran på auto, inomhuslysrör, soligt, dagsljus, molnigt bland andra vitbalansinställningar.

Ljudkontroll

Ljudet på din kamera kan vara väldigt irriterande i vissa situationer. Lyckligtvis har din kamera ett ljudkontrollsystem på kamerans meny. Ta reda på var pipmenyn finns på din kamera och justera den till riktigt låg eller stäng av den helt.

Bearbetning i kameran

Moderna DSLR-kameror har möjlighet att redigera bilder. Så när du är på din fotoredigering, ta med dig extra minneskort och du kan fota utan en dator. DSLR-kameran tillåter konvertering av raw-bilder till jpeg. Du kan också redigera vissa funktioner på dina foton, inklusive kontrast, vitbalans och andra redigeringar med din kamera.

Spegellåsning och självutlösare funktioner

Om du tänker göra en lång exponering, lås spegeln för att undvika skakning. En självutlösare och fjärrkontroll gör din fotografering ännu enklare. Du kan använda denna funktion utan att ha ett stativ. Allt du behöver är en bra stadig yta.

Köper fler kameraobjektiv

Ju mer erfaren fotograf du blir, desto fler objektiv behöver du. Den som du köpte med kameran duger inte. Om du vill ha perfekta bilder behöver du bra objektiv. En av funktionerna hos en DSLR-kamera är att du kan byta objektiv. Du kan använda olika objektiv i olika situationer för att uppnå olika fotoeffekter.

Slutsats

För att fullända dina fotografiska färdigheter och bli ett proffs är det viktigt att förstå alla funktioner i din DSLR-kamera.

Fokusera på att lära dig specifika fotofärdigheter. Det blir lättare om du bestämmer dig för att lära dig och behärska en färdighet i taget. Först efter att ha bemästrat en färdighet bör du försöka lära dig en annan färdighet.

Annars kan du bli överväldigad av allt du behöver lära dig inom fotografering. Du kan till exempel välja att lära dig färdigheten att ta landskapsbilder. Efter att ha behärskat denna teknik, gå sedan till nästa teknik.

Färdigheter som du kanske vill inkludera i din lista över färdigheter kan inkludera att lära dig hur man använder bländarfunktionen, hur man tar självfoton, fågelfotografering, fotografering av vilda djur och djur, strandfotografering, fotografering av solnedgångar, fotografering av porträtt, fotografering på natten, med fler.

Lämna ett svar