Vad är en DSLR Kamera? Allt du Behöver Veta! [Komplett Guide]

DSLR står för ”Digital Single Lens Reflex”. På ett enkelt språk är en DSLR en digitalkamera som använder en spegelmekanism för att antingen reflektera ljus från en kameralins till en optisk sökare.

Även om enlinsreflexkameror har funnits i olika former och former sedan 1800-talet med film som inspelningsmedium, dök den första kommersiella digitala SLR med bildsensor upp 1991. Jämfört med sikta-och-fota- och telefonkameror, DSLR-kameror använder vanligtvis utbytbara objektiv.

Det finns många typer av kameror där ute, men när det kommer till avancerade, utbytbara objektivmodeller är inget mer ikoniskt än DSLR. Namnet är praktiskt taget synonymt med ”professionell kamera”, men det finns ett brett utbud av DSLR:er som täcker ett brett spektrum av användare från amatörer till avancerade. Populariteten för DSLR har avtagit under de senaste åren med uppkomsten av mindre spegellösa kameror, men det är fortfarande ett älskat format av många av några viktiga skäl. Här är allt du behöver veta för att förstå vad en DSLR är, hur den fungerar och vad som skiljer den från spegellösa och peka-och-skjut-kameror.

Hur DSLR-kameror fungerar

När du tittar genom en DSLR-sökare/okular på baksidan av kameran passerar det du ser genom linsen som är fäst på kameran, vilket gör att du kan titta på exakt vad du ska fota. Ljus från scenen du försöker fånga passerar genom linsen till en reflexspegel som sitter i en 45 graders vinkel inuti kamerakammaren, som sedan vidarebefordrar ljuset vertikalt till ett optiskt element som kallas ”pentaprisma”. Pentaprismen omvandlar sedan det vertikala ljuset till horisontellt genom att omdirigera ljuset genom två separata speglar, rakt in i sökaren.

När du tar en bild svänger reflexspegeln uppåt, blockerar den vertikala banan och släpper igenom ljuset direkt. Sedan öppnas slutaren och ljuset når bildsensorn. Slutaren förblir öppen så länge som behövs för att bildsensorn ska kunna spela in bilden, sedan stängs slutaren och reflexspegeln faller tillbaka till 45 graders vinkel för att fortsätt att rikta om ljuset in i sökaren.

Uppenbarligen slutar inte processen där. Därefter sker en hel del komplicerad bildbehandling på kameran. Kameraprocessorn tar informationen från bildsensorn, konverterar den till ett lämpligt format och skriver den sedan till ett minneskort. Hela processen tar väldigt lite tid och vissa professionella DSLR-kameror kan göra detta 11+ gånger på en sekund!

DSLR kameror

I bokstavlig mening är en DSLR-kamera en digital enlinsreflexkamera. Inuti kamerahuset finns en spegel som reflekterar ljuset som kommer från objektivet upp i en optisk sökare, antingen genom ett prisma (i avancerade DSLR-kameror) eller en serie extra speglar (vanligtvis i billigare modeller). Det är så här du kan se vad du fotograferar, rakt igenom linsen, och det är där termen ”reflex” kommer ifrån – hänvisar till spegelns reflektion.

När avtryckaren trycks ned fälls den spegeln upp ur vägen, slutaren öppnas och ljus som kommer från linsen tar en rak bild till bildsensorn där ett fotografi tas.

Fördelen med den här designen, jämfört med en spegellös eller peka-och-skjut-kamera, är att du kan se, i realtid, den exakta scen du ska fånga via den optiska sökaren. Det finns ingen fördröjning, som det kan vara med sikta och fota och spegellösa kameror eftersom sensorn måste överföra det den ser till en separat digital skärm någon annanstans på kameran.

Nackdelen är att du inte kan förhandsgranska dina exponeringsinställningar genom den optiska sökaren som du kan på en spegellös kamera.

En annan mindre omtalad fördel är att DSLR:er är att de har exceptionell batteritid eftersom den optiska sökaren drar väldigt lite ström. Nybörjarmodeller, som Canons EOS Rebel T7i, är vanligtvis bra för minst 600 bilder, medan professionella modeller, som Nikons 45-megapixel D850, har batterier som kan hålla i långt över 1 000.

Beskär kontra helbild

En av de mer förvirrande delarna av DSLR:er är sensorn. Även om vi oftast pratar om megapixlar, är det den fysiska storleken på sensorn, snarare än dess megapixelantal som ger DSLR-kameror en bildkvalitetsfördel jämfört med din smartphone. Det finns två huvudsensortyper som erbjuds av DSLR-tillverkare: Full-frame och APS-C (ofta kallad ”crop-frame”).

Sensorn inuti en fullformatskamera är storleken på en standardbild av 35 mm film. Det är härifrån termen full-frame kommer. APS-C-sensorer, å andra sidan, är ungefär hälften så stora som ditt vanliga 35 mm negativ och skapar som ett resultat vad som kallas en crop-faktor.

Om din kamerans sensor har en 1,5x beskärningsfaktor, kommer ett 50 mm objektiv att ha ungefär samma synfält som ett 75 mm objektiv på en fullformatsbild kamera. Denna extra ”zoom” är bra när du vill ha lite extra räckvidd med ditt teleobjektiv, men betyder att du inte kan få lika vidvinkelbild med ett vidvinkelobjektiv som du skulle göra med en fullformatskamera. (Detta mildras genom att använda ett APS-C-specifikt vidvinkelobjektiv.)

De flesta tillverkare tillverkar linser för både fullformats- och APS-C-modeller, och även om alla märken tillåter dig att använda fullformatslinser på kroppar med crop-frame, rekommenderas det generellt inte att gå tvärtom. Vissa märken, som Canon, tillåter inte det fysiskt. På märken som gör det, såsom Nikon, kommer användning av ett beskärningsobjektiv på en helbildskropp inte att använda hela sensorområdet och kommer därför att kräva att bilden beskärs avsevärt.

Större är bättre

Jämfört med digitala spegellösa kameror är även de minsta DSLR-kameror mycket större. Ökningen i storlek gör dem lite mindre kompakta att bära med sig men innebär en ökad bildkvalitet tack vare, återigen, de mycket större sensorerna inuti.

Dessa stora sensorer är särskilt praktiska i situationer med svagt ljus. Ju större sensorn är, desto mer ljus ”ser” den och ju mer ljus den måste arbeta med, desto högre kvalitet kan din bild bli. Om du någonsin har blivit besviken över din kameratelefons prestanda i en svagt upplyst restaurang, är det ett exempel på att sensorn inte kan ta emot tillräckligt med ljus. I samma situation skulle en DSLR prestera mycket bättre.

Autofokus är ett annat område där DSLR-kameror slår ut även de bästa sikta-och-fota kamerorna. Autofokustekniken inuti DSLR:er är inte bara snabbare utan ger generellt mycket bättre kontinuerlig prestanda och subtraherar spårning, vilket är viktigt för att fotografera alla typer av rörliga motiv. Kvaliteten på ett objektiv påverkar också hur snabb och exakt autofokusen är, och äldre objektiv tenderar att vara långsammare, men generellt sett kommer en DSLR att fokusera snabbare än de flesta andra kameror där ute.

Utbytbara objektiv

En av de största fördelarna med en DSLR framför en sikta-och-fota kamera är möjligheten att fästa olika objektiv på den.

Som du kanske har upplevt, ibland räcker inte den inbyggda linsen till, oavsett om du vill passa mer i ramen eller vill ha lite mer räckvidd för motiv på långt avstånd. Med en DSLR är det lika enkelt som att byta ut objektiv. Det finns ett enormt utbud av objektiv, från vidvinkelmodeller för landskap till supertelefoton för sport och djurliv till porträttobjektiv med stor bländare som skapar den där krämiga mjuka bakgrundsoskärpan.

Varje kameratillverkare har sitt eget monteringssystem och tillhörande linser. Tredjepartslinstillverkare, som Sigma, Tamron och många andra, tenderar att erbjuda sina objektiv i flera monteringstyper för att passa alla fotografer.

Om du råkar ha linser från gamla filmkameror är oddsen att du till och med kan montera dem på en DSLR med hjälp av adaptrar. Så tyck inte att du behöver lägga ner mycket pengar på objektiv för att få ut det mesta av en DSLR.

Spegellösa kameror har också möjlighet att byta objektiv och är generellt sett mer kompakta än DSLR-kameror. Som sagt, DSLR-kameror har funnits under mycket längre tid, så det tenderar att finnas fler objektivalternativ med DSLR-kameror än spegellösa kameror, särskilt från tredje part.

Typer av DSLR-bildsensorer

De två huvudtyperna av DSLR-kamerasensorteknologi på marknaden idag är CCD (charge-coupled device) och CMOS (komplementär metall-oxid-halvledare).

Vilken typ av DSLR-bildsensor du väljer är viktig när du överväger fotokvalitet och kamerapris.

Det finns tre breda kategorier av sensorer, var och en med sina egna styrkor och svagheter: CCD (Charge Coupled Device), CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) och APS-C.

Nackdelar med DSLRs

DSLR-kameror är ett utmärkt sätt att ta bilder av professionell kvalitet med din kamera, men de har vissa nackdelar.

Till att börja med kan DSLR:er vara mycket dyra och kräver ett tillbehörspaket som kanske inte kommer i kartongen.

Du behöver en extern hårddisk vilket är en annan utgift som du kanske inte har tänkt på innan du köpte en DSLR.

Du behöver också ett bra stativ – inte ett billigt stativ i låg kvalitet. Detta för att hålla dina bilder stabila och högkvalitativa.

Lämna ett svar