Vad betyder F på kamera? F-Stop Förklarat!

När det kommer till fotografering finns det många nya termer att lära sig: exponering, slutartid, ISO och f-stop. Vissa av dessa termer är mer självförklarande än andra. För många nybörjare är f-stop en av de svårare termerna i deras nya hobby, så låt oss gå tillbaka till grunderna och ge dig en gedigen förståelse för f-stops.

Vad är ett F-Stop på en kamera/objektiv?

F-stoppet hänvisar till objektivets bländaröppning genom vilken ljus kan passera till sensorn eller filmen. Genom att titta på det aktuella f-stoppet som listas kan du snabbt få en uppfattning om hur mycket ljus du släpper in och hur mycket skärpedjup du kommer att ha i din bild.

F-Stop är också känt som:

  • F-nummer
  • F Stoppnummer
  • ”f/” följt av en siffra

Andra villkor för F-Stop

Vi har redan hänvisat till linsöppningen som ”f-stop” och ”bländare”, men det kallas också ibland för ”f-nummer” eller ”f-stop-nummer.” När du köper ett nytt objektiv ser du ofta bländare som kallas ”f/” med ett nummer. Till exempel, om du ser ”f/1.4” eller ”f/5.6”, anger dessa siffror diametern på bländaren.

Vad styr F-Stop?

F-stopp, eller bländare, styr specifikt storleken på öppningen i objektivet. Med en större öppning (eller ett mindre f-stoppnummer) släpper du in mer ljus. Med en mindre öppning (eller ett större f-stoppnummer) släpper du in mindre ljus. Genom att kontrollera mängden ljus som kommer in i linsen kontrollerar du också bildens totala exponering.

Bilder med en bredare bländaröppning kommer att vara mer benägna att överexponera, medan bilder med en smalare bländaröppning är mer benägna att underexponera. Du måste justera din slutartid eller ISO för att balansera ut ändringar i f-stopp och för att få den perfekta exponeringen.

Apertur vs F-Stop?

Innan ljuset från scenen kan träffa din digitalkameras sensor och hjälpa till att skapa en exponering måste det först färdas genom kameralinsen. Mängden ljus som når sensorn beror på din lins och de inställningar du har valt.

Inuti varje objektiv finns en mekanisk bländare. Bländaren består av flera sammankopplade blad (vanligen mellan sex och nio) och öppnar och stänger för att släppa in mer eller mindre ljus. Om du tittar på äldre manuella bländarobjektiv kan du se bländaren öppnas och stängs med en vridning av en ratt. I moderna objektiv ändrar du bländaren genom att justera inställningarna i kamerahuset.

Bländarstorlek: Hur man avläser

F-stop kan verka lite kontraintuitiva att lära sig, men när du väl fått kläm på det kommer du att veta det för livet. Det viktigaste är detta: ju mindre nummer, desto större fysisk öppning av bländaren. Omvänt, ju större antal, desto mindre fysisk öppning. Så f/1.4 är en mycket bred öppning (eller större bländare) medan f/22 är en mycket mindre öppning (eller mindre bländare).

Vad händer när jag ändrar mitt F-stopp?

Ett par viktiga saker händer när du byter f-stop. Först och främst kommer en bredare bländare (tänk f/1.4 till f/2.8) att släppa in mycket mer ljus genom objektivet och vidare till sensorn. Detta gör att du kan fotografera med en mycket snabbare slutartid. En smalare bländare (tänk f/16 till f/22) släpper in mycket mindre ljus och kräver en längre slutartid.

Vad är vanliga F-stop?

F-stop sträcker sig i allmänhet från f/1,4 (släpp in massor av partier för mörkare områden) till hela vägen till f/22 (släpp in lite ljus för ljusa områden). En större bländare kommer att hålla mindre av scenen i fokus. En smalare bländare ger ett skarpt fokus till mer av scenen. Porträttfotografer föredrar bredare bländare som f/2.8 eller till och med f/4 — de kan fokusera på motivet och göra bakgrunden suddig.

Det är också därför som landskapsfotografer vanligtvis fotograferar i intervallet f/11 till f/22 – de vill ha mer av landskapet i fokus, från förgrunden till den avlägsna horisonten. Ta en titt på grafiken nedan för att se den i aktion.

I allmänhet är motiv som makro, som värdesätter kraftigt suddig bakgrund, bäst att ta med de största bländare (f/1.4-f/4). Detta säkerställer att alla delar av scenen är i fokus, från förgrunden till den avlägsna bakgrunden. Öva på att arbeta i dessa allmänna f-stop-intervall tills du blir mer bekväm med de tillgängliga bländarna på vart och ett av dina objektiv. Då kan du experimentera för att få exakt den look du är ute efter!

Varför blir inte mitt objektiv bredare än f/4?

Varje objektiv har vad som kallas en maximal bländare, vilket betyder den bredaste bländaren kan gå. Traditionellt har billigare kitobjektiv inte det bredare utbudet av bländare. De kanske bara går så breda som f/4 eller till och med f/5.6.

Om du verkligen vill göra bakgrunden suddig för makro- eller naturbilder måste du leta efter ett objektiv med en maximal bländare på f/2.8 eller till och med f/1.4. Om du letar efter ett objektiv som zoomar är det normalt att objektivet har en större maximal bländare när det zoomas ut än när det zoomar in. Det är därför som vissa objektiv har två bländare listade i sina titlar, till exempel 18-55 mm f /3,5-5,6.

Hur använder jag F-stop i mina foton?

Det bästa sättet att lära sig f-stop är enkelt: öva på att använda dem. Men här kommer några snabba tips för hur du kan bli bättre.

  • Försök att fotografera samma motiv med olika bländare och se hur bilderna ändras från den ena till den andra.
  • Experimentera med vart och ett av dina objektiv för att se vilka bländare som är tillgängliga för dig och hur de påverkar dina bilder. Om du har ett zoomobjektiv, försök att ta bilder med största bländare och med några olika brännvidder. Detta kommer att visa dig hur din maximala bländare ändras när du zoomar.
  • Börja med att fotografera i bländarprioritetsläge så att din kamera kan justera slutartiden och hålla exponeringen konsekvent mellan bildrutorna. När du känner dig mer bekväm med att justera bländare och slutartid kan du växla till manuellt läge för att ta mer kontroll över varje del av dina fotografier.

Hur styr du F-Stop?

När kameran är i autoläge bestämmer den automatiskt bländaren och andra inställningar baserat på tillgängligt ljus. Om du vill ställa in slutartid och f-stopp (bländaröppning) måste kameran vara i bländarläge eller manuellt läge.

Samma hjul eller reglage styr slutartid och bländare på de flesta kameror. För att ändra bländaren måste du hålla ner AV-knappen och sedan justera hjulet. Både AV-knappen och kontrollhjulet för bländare/slutarhastighet finns uppe till höger på kameran. Du har ett hjul för både bländare och slutartid på mer avancerade kameror.

Du kan också ställa in bländaren manuellt och låter kameran bestämma den bästa slutartiden för de tillgängliga ljusförhållandena. För att använda ett fast f-stopp måste kameran vara i läget Bländarprioritet.

Vad är det lägsta och största f-stoppet?

Det lägsta tillgängliga f-stoppet är f/0,7. Den tillhör Zeiss Planar 50mm, en lins som används av NASA för att filma månen, och Stanley Kubrick för att göra en film vid levande ljus. De flesta fotolinser går dock så lågt som f/2, färre går till f/1.2 och bara ett fåtal når f/0.95.

Det största f-stoppet som finns är f/45. Den tillhör Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro och ger maximalt skärpedjup för ett makroobjektiv. Det finns också en f/40 bländare i Itorex 50mm, ett objektiv som återskapar pinhole-linseffekten. De flesta kommersiella objektiv har minsta bländare vid f/32 eller f/16.

Varför bländare är viktigt

Bländaren styr mängden ljus som når sensorn. Tillsammans med slutartid och ISO styr bländaren effektiv användning av tillgängligt ljus och bildens ljusstyrka. När bländaren är vidöppen (litet f-stopp) når mer ljus sensorn och skapar en ljusare bild. När bländaren är smal (stort f-stopp) når mindre ljus sensorn och skapar en mörkare bild.

Bländaren påverkar också skärpedjupet och bestämmer hur mycket av bilden som är i fokus. Små bländare ger ett djupt skärpedjup och gör att du kan ha hela bilden i fokus. Stora bländare ger ett grunt skärpedjup och låter dig sudda ut en upptagen bakgrund och göra motivet mer synligt.

Är F-stop och Apertur samma sak?

F-stop står för bländaren. Bländaren är funktionen och f-stoppnumret är det faktiska kommandot för att styra bländarstorleken i kameran.

Detta är tekniskt sett den inställning som mäter mängden ljus som släpps in i din linsöppning genom ett hål. Ju större hål, desto mer ljus kommer in, medan ett mindre hål släpper in mindre ljus. Detta ställs in av f-stoppsiffrorna på din kamera vars räckvidd bestäms av objektivet du använder.

Olika objektiv tillåter olika f-stop-nummer. Ju högre f-stoppnummer, desto mindre hål, desto mindre f-stoppnummer desto större hål.

När kameror först kom med funktionen för automatiskt läge tappade vi lite kontroll över våra exponeringsinställningar. ISO, slutartiden och bländaren blev ord som bara används av professionella fotografer.

Det är inget fel med att använda det automatiska läget på din kamera, men att lära dig hur ISO, slutarhastighet och f-stopp fungerar tillsammans med varandra kommer att göra dig mer medveten om hur din kamera fungerar och ge dig tillgång till alla dess funktioner .

Vissa situationer kräver faktiskt att du har full kontroll över kamerainställningarna eftersom den kan misstolka miljön. Soluppgångar och solnedgångar är perfekta exempel på detta. Om du gillar siluettfotografering rekommenderas starkt att bemästra f-stoppet för att få de perfekta bilderna.

Slutsats

  • F-stop-inställningen du väljer kommer att påverka mängden ljus som släpps in i kameralinsen och kommer också att avgöra skärpedjupet.
  • Denna skala mäts i siffror och kan vara så låg som f/1,2 eller f/1,4 eller så hög som f/22 (eller till och med högre på vissa kameror).
  • Kom ihåg: Ett högre f-stoppnummer betyder en liten öppning och ett litet f-stoppnummer som f/1.2 eller f/1.4 betyder en bred öppning.

Lämna ett svar