Vad är en Fullformatskamera? Allt du bör Veta

Vad betyder Full Frame?

Full frame, eller fullformat på svenska är en term som används inom kinematografi för att beteckna handlingen att ta bilder genom att fixera filmporten på dess maximala bredd och höjd. De tekniska standardspecifikationerna för fullformat för 35 mm film är ett bildförhållande på 3:2, kamerabländaröppning på 0,980” gånger 0,735” och projektionsbländare på 0,931” gånger 0,698”. Kameror som använder fullformatsteknik är mer populära och anses vara fördelaktiga för att ta högupplösta bilder.

Fullformat är också känd som silent aperture eller full gate.

Kameror som använder fullformat hjälper till att ta högupplösta bilder eftersom de är rena och har lågt brus. De fungerar också bra med höga ISO:er och i svagt eller naturligt ljus. Bilderna har högre kvalitet och ser mer varma och naturliga ut. De har en större känsla för djup, mjukare toner, fina detaljer och är skarpare. Fullformatskameror låter fotografer använda äldre objektiv och bevara hela bilden. Videor som tagits med fullformatskameror har också bättre kvalitet.

Fullformatskameror är en klass av kameror som används för att ta bilder i ett fullformatsformat, som i princip tas med en full gate, vilket innebär att filmporten är fixerad till sina maximala mått. Fullformats digitalkameror använder sig också av sensorer som är storleken på 35 mm film och används mest av avancerade användare och professionella fotografer.

De flesta DSLR:er använder sensorer med ungefärliga dimensioner på 24 x 16 mm. Fullformatskameror tenderar att vara tyngre, eftersom de inkluderar de extra sensordelarna. Formaten för vanliga APS-C-kameror och fullformatskameror kan variera. Användningen av fullformat gör vanligtvis dessa kameror för tunga för normal daglig användning, och dessa kameror är också dyrare än vanliga DSLR-kameror.

Inverkan på kamera- och objektivstorlekar

När man tar bort objektiven på vissa spegellösa kameror kan man direkt se att bildsensorn och storleksskillnaden är ganska påtaglig när man sätter en fullformats- och APS-C spegellös kamera sida vid sida. På DSLR-kameror sitter bildsensorn bakom spegeln men detsamma gäller.

Kamerastorlek

Den mest omedelbara effekten av sensorstorleken är på kamerans storlek. När allt kommer omkring måste kameran vara tillräckligt stor för att rymma sensorn och allt annat! På DSLR-kameror påverkar det också storleken på spegeln som är precis framför sensorn och pentaprismen eller pentaspegeln i toppen, vilket i sin tur ökar storleken och vikten ytterligare. Det är därför det finns en gräns för hur lätt och kompakt en fullformatskamera kan vara, jämfört med en med APS-C-bildsensor.

Objektivstorlek

Bilden som projiceras av ett objektiv är en cirkel. En bildsensor i fullformat kräver en större bildcirkel än en APS-C-bildsensor, vilket innebär att glaselementen inuti linsen behöver vara större för att täcka hela sensorområdet. I jämförelse gör den mycket mindre bildcirkeln som krävs av en APS-C-bildsensor att linser för APS-C-kameror kan vara mindre och lättare.

Hur det påverkar ditt val

Bildsensorns storlek påverkar storleken och vikten på kameran och objektivkropparna, och påverkar även kostnaden för att producera dem. Om du behöver något litet och lätt och/eller har en mindre budget, kommer du förmodligen att titta på fler APS-C-kameramodeller.

Lågt ljus och hög ISO-prestanda

Bildsensorns storlek påverkar också den möjliga pixelstorleken, vilket i sin tur kan påverka kamerans prestanda i svagt ljus.

Pixlarna på en bildsensor är fotoplatser som samlar in ljus, som i sin tur omvandlas till data. Dessa data används inte bara för att skapa bilden, utan också för processer som ljus- och exponeringsmätning eller Dual Pixel CMOS AF-beräkning. Under samma ljusförhållanden tillåter en större fotoyta tekniskt sett att mer ljus kan samlas in. Detta ökar ljuskänsligheten och minskar signalbrusförhållandet, vilket bidrar till mindre bildbrus vid höga ISO-hastigheter samt bättre total AF-prestanda i svagt ljus*.

*På spegellösa kameror och på DSLR-kameror under Live View-fotografering. DSLR-kameror har en separat AF-sensor för OVF-fotografering.

Hur är det med fullformatssensorer med fler megapixlar?

I verkligheten påverkar många andra faktorer prestanda i svagt ljus:

– Mindre pixlar betyder finare upplösning, och detta betyder också att kornen av eventuellt brus verkar finare och mindre uppenbart

– Bildsensorns struktur: Konventionella bildsensorer har kretsar runt varje pixel, vilket tar upp plats på sensorn och påverkar den faktiska pixelstorleken. Kretsen och den faktiska pixelstorleken beror på kameramodellen. En staplad sensorstruktur som den på EOS R3 flyttar dock kretsen bakom pixlarna, vilket ger mer utrymme för större fotosajter.

– Tekniska framsteg: Saker som brusreduceringsteknik och pixeleffektivitet förbättras alltid.

I den meningen, förutom bara storleken på bildsensorn, vill du också överväga de andra teknikerna som är involverade. En nyare, avancerad APS-C-kamera kan ha prestanda i svagt ljus som är lika bra eller bättre än en lägre fullformatskamera som släpptes år tidigare.

När spelar det någon roll?

Synvinkeln beror också på ditt avstånd från motivet, så med de flesta vardagliga motiv kommer du inte att känna någon större skillnad. Det gör dock skillnad om du gillar att ta närbilder av ditt motiv och om du gillar att ta bilder med ultravidvinkel.

Här är en sammanfattning av fördelarna och nackdelarna med båda typerna av kameror

Fördelar med en APS-C-kamera

  • Ofta mindre, lättare och mer prisvärd
  • Objektiv designade för APS-C-kameror är vanligtvis också mindre, lättare och billigare
  • 1,6x beskärning utökar automatiskt din räckvidd
  • Kan vanligtvis ta fullformatsobjektiv utöver APS-C-objektiv (men beroende på monteringssystem kan det behövas en monteringsadapter)

Nackdelar med en APS-C kamera

  • Kan inte dra full nytta av vidvinkelobjektiv
  • Kan ha mer synligt brus när du fotograferar med höga ISO-tal i svagt ljus

Fördelar med en fullformatskamera

  • Fångar ett bredare synfält jämfört med en APS-C-kamera med samma objektiv på samma plats
  • Kan dra full nytta av vidvinkelobjektiv
  • Har sannolikt mindre brus när du fotograferar i svagt ljus med höga ISO-tal

Nackdelar med en fullformatskamera

  • Dyrare
  • Begränsad användning med APS-C-objektiv

Fråga dig själv: hur mycket är du villig eller kan investera?

Den största fördelen med APS-C-kameror och objektiv är deras relativa överkomlighet. Om detta är din första kamera och du har en knapp budget, är det möjligt att bygga en anständig redskapsarsenal med en APS-C-kamera, ett par objektiv och kanske till och med en Speedlite för kostnaden av en helt ny fullformatskamera utrustning.

Fullformatskamerasystem kräver mycket mer investeringar, men i gengäld ger de mångsidighet i en större variation av fotograferingsförhållanden. Det är därför så många professionella fotografer föredrar att använda en fullformatskamera, och varför många entusiastfotografer så småningom bestämmer sig för att de behöver ”examineras” från sina APS-C-kamerasystem.

Det finns ingen hård och snabb regel för hur en fotograferingsresa ska börja. Du kan börja med ett APS-C-kamerasystem och se hur det går, eller investera i ett fullformatskamerasats att växa in i (och växa med). I slutändan är dina kameraredskap verktyg du använder för visuella uttryck, och det som är viktigt är att du lär dig att använda dem väl!

När du köper din nästa kamera finns det flera faktorer du måste ta hänsyn till innan du köper, till exempel vilket märke du vill ha märke, vilket pris du vill betala och vilken typ av kamera du vill ha.

När du bestämmer dig för vilken typ av kamera du ska skaffa är det viktigt att du överväger både för- och nackdelar med både en fullformatskamera och en crop-sensorkamera. Naturligtvis kan ett övertygande argument framföras på båda sidor, men det ultimata svaret av vilken typ som skulle fungera ”bäst” beror på dina preferenser och arbetsflöde. Fullformatkameror är allmänt kända som den överlägsna kameratypen; Det finns dock några funktioner hos en grödasensorkamera som du bör tänka på innan du köper.

Vad är en Crop Sensor kamera?

En crop sensor kamera avser alla sensorer som är mindre än en helbildssensor eller 35 mm sensor. Det finns två vanliga typer av gröda sensorer, som inkluderar ASP-C och micro 4/3 system; varje tillverkare har dock olika beskärningsfaktorer eller namnsystem.

Till exempel har Canon en sesensor med en faktor på 1,6x, Nikons faktor är 1,5x; medan Olympus och Panasonic använder ett mikrofyra tredjedels system som använder en cropfaktor på 2x. Beskärningssensorkameror föredras av en mängd olika anledningar för fotografer, men är kända för att vara nybörjarvänliga eller ett bra alternativ för amatörfotografer på grund av deras pris och portabilitetsfaktor.

Fördelar med en crop sensor

Pris

En av de största fördelarna med att köpa en kamera med crop sensor är att den tenderar att vara på den billigare sidan jämfört med en fullformatskamera.

Det finns en vanlig missuppfattning att bara för att kameran är listad till ett billigare pris så kan den inte producera kvalitetsfilmer, vilket har visat sig vara tvärtom. Crop sensor kameror tenderar att vara på den billigare sidan på grund av det faktum att tillverkningen av en fullformatssensor är mycket dyrare och kan kosta över 20 gånger så mycket som en crop sensor. Högkvalitativa cropsensorer kan dock ge liknande bildkvalitet som fullbildssensorer, till nästan en bråkdel av priset.

Telefotofunktioner

Även om vissa människor hävdar att en crop sensor har sina nackdelar, kan den faktiskt visa sig vara en fördelaktig funktion hos din kamera. Det kan till exempel vara mycket effektivt för telefotofotografering på grund av den extra räckvidden som fås från cropsensorns multiplikator.

Som ett resultat kan detta visa sig vara mycket fördelaktigt för fotografering där du skulle behöva få en närmare titt på vad du fotograferar, som sport- och naturfotografering. Till exempel, om du har en Canon beskuren ramkropp som Canon 7D och kopplar ihop den med ditt Canon 70-200mm f/2.8-objektiv, kan det effektivt fungera som ett 112-320mm-objektiv med hjälp av beskärningssensorn.

Storlek och vikt

Eftersom cropsensorkameror har en mindre sensor, görs de i slutändan mindre i storlek, vilket gör att de väger mindre. Med detta sagt, skulle det göra det mycket enklare för dig att resa och bära runt din kamera på alla tuffa fotoäventyr som du kan åka på. Dessutom är objektiv för crop-sensorkameror vanligtvis lättare än de flesta andra objektiv, vilket gör vikten av din kameraväska lätt att resa med.

Ökat skärpedjup

En fullformatskamera har förmågan att ta bilder med ett grunt skärpedjup, men i vissa fall vill du inte ha så lite fokus som möjligt utan hellre vilja ha så mycket fokus som möjligt. För en APS-C cropkamera får du ungefär 1 steg mer skärpedjup; medan en mikro-4/3-sensor ger dig cirka 2 steg mer skärpedjup än du skulle få med samma bländare på en fullformatskamera. Landskapsfotografering, makrofotografering och arkitekturfotografering är alla fall där ett stort skärpedjup ofta skulle vara att föredra.

Crop Sensor nackdelar

Beskuren sensor

Lika mycket som en cropsensorkamera har sina fördelar, på samma sätt kan den mindre sensorstorleken vara en nackdel för din fotografering i vissa användningsfall. Till exempel är den största nackdelen med en beskärningssensor att den fysiskt beskär den faktiska storleken på en bild, därav namnet på den. Detta beror på att de fångar en central del av en bild och utelämnar periferin, vilket gör att din slutprodukt huvudsakligen fokuseras på en central plats. Dessutom, eftersom synvinkeln är smalare, minskas kontrollen på bakgrunden.

Dålig prestanda i svagt ljus

På grund av att crop sensor kameror har tätt packade pixlar till sina sensorer, gör det att sensorn har låg ljusabsorption och exponeringen minskar. För att ta en bild i svagt ljus kan det därför behövas en blixt eller extern lampa när du är på plats.

Brännvidd

En av de mest populära cropsensorkamerorna är Canon 7D Mark II, som har en faktor på 1,6x. Om du använder ett 50 mm-objektiv på den här kameran, skulle brännvidden faktiskt motsvara den för ett 80 mm-objektiv, på grund av beskärningssensorn (dvs. 50 mm x 1,6x).

När du tar samma scen med både en beskärningssensor och en fullformatskamera kommer de två bilderna att se väldigt olika ut på grund av sensorernas förmåga att påverka brännvidden. För att hjälpa till att åtgärda det här problemet rekommenderas ett vidvinkelobjektiv för din grödasensorkamera. Det enda problemet är att det är svårt att hitta ultravidvinkelobjektiv för sådana sensorer, vilket gör att det inte finns många alternativ när det kommer till ditt objektivval.

Vad är en fullbildskamera?

Termen ”full bild” eller ”full frame” hänvisar till en sensorstorlek som har samma dimensioner som 35 mm filmformatet eller 36 x 24 mm, vilket anses vara standarden för filmmått. Detta 35 mm-format har ställts in som standard sedan 1909 på grund av dess bildkvalitetsförmåga och kostnadsbalans, vilket har fått det att hänga kvar sedan dess. Fullformatskameror är det största ”konsument”-formatet du kan köpa utan att flytta upp till den specialiserade sfären av mellanformat. Fullformatssensorer finns vanligtvis i högkvalitativa DSLR-kameror, och mer vanligt nu i spegellösa enheter. Dessa typer av kameror är vanligtvis kameror med utbytbara objektiv som används av både professionella fotografer och avancerade amatörer.

Fördelar med Full Frame

Hög ISO-prestanda och förbättrad lågljuskapacitet

På grund av den större sensorstorleken på fullformatskameror, låter den dig fånga mer ljus och i sin tur uppnå fokus lättare i mörkare miljöer. Utöver den ökade sensorstorleken har en fullformatskamera även större pixlar, vilket skapar mindre digitalt brus vid högre ISO-nivåer. Även om många av de nyare modellen APS-C-kameror har en förbättrad prestanda i brusreducering; i de flesta fall ger en fullformatskamera dig en eller två stegs förbättring av högt ISO-brus.

Kontroll över skärpedjup

När en fullformatskamera är ihopkopplad med en snabb lins kan den ge dig möjligheten att få ett mycket grunt skärpedjup, jämfört med en kamera med grödasensor. Ett av de vanligaste missförstånden av en fullformatskamera är att eftersom enheten har en stor sensor så låter den dig ta bilder med större skärpedjup.

För porträttfotografering är fullformatskameror att föredra eftersom du kan kasta bakgrunder och förgrunder mer ur fokus, vilket gör att din bild får en stark konstnärlig effekt och drar stor uppmärksamhet till ditt motiv. Den främsta anledningen till detta är att mängden skärpedjup beror på tre faktorer: bländare, brännvidd och motivavstånd. I korthet betyder det att breda bländare på en fullformatskamera ger märkbart mer oskarpa bakgrunder än på en crop-sensorkamera. Även om det inte är mycket, gör 1-stoppet en liten skillnad.

Förbättrat dynamiskt omfång och färgdjup

En helbildssensor har förmågan att spela in mer tonomfång inom skuggor och högdagrar, vilket resulterar i att detaljerna och färgerna i din bild förbättras i båda ändarna av spektrumet. Dessutom ger sådana kameror en bredare synvinkel jämfört med en kamera med sensor för grödor.

Om du till exempel skulle använda ett 24 mm-objektiv på både en fullformats- och beskärningssensorkamera, kommer en kamerasensor i fullformat att ge en 84o synvinkel; medan cropsensorkameran bara ger en synvinkel på bara 62o. Med detta sagt är en helbildssensor särskilt användbar för landskapsfotografering, eller vilken typ av fotografering som helst där du behöver ett brett perspektiv.

Full Frame kamera nackdelar

Storlek

Ett av de främsta klagomålen mot fullformatskameror är det faktum att de tenderar att vara på den större och skrymmande sidan. Eftersom sensorerna är större i fullformat DSLR och spegellösa kameror, gör det att enhetens totala storlek och vikt ökar. Dessutom tenderar linser för fullformatskameror att ha fler glaselement i sig, vilket gör att de blir större och tyngre, vilket gör en fullformatskamera, inte nödvändigtvis det lättaste alternativet för resefotografering.

Kostnad

Trots det faktum att kostnaden för en fullformatskamera vanligtvis är ett dyrare alternativ, jämfört med en grödasensorkamera – slutar kostnaden inte efter att man köpt själva kroppen. Med fullformatsenheter måste ett anständigt högkvalitativt objektiv köpas utöver kameran, vilket är något att tänka på när du budgeterar för din nya kamerauppsättning.

Ingen crop faktor

För vissa fotografer kanske detta inte är ett problem, eftersom detta är anledningen till att du kanske köper en fullformatskamera i första hand. Telefotoräckvidden för en helbildsbild minskas dock eftersom det inte finns någon beskärningssensor. Till exempel har ett 200 mm-objektiv på en helbildsbild inte räckvidden för den lämpliga brännvidden som är cirka 300 mm.

Långsam bildhastighet i Burst-läge

Eftersom en fullformatskamera har en större sensor kräver detta att minneskortet registrerar mer information. Med detta sagt kommer det att ta längre tid att spara bilder på kortet, vilket resulterar i färre bilder per sekund när du fotograferar i serieläge. För landskapsfotografer kan denna nackdel ses som något av en positiv sak, eftersom det kan hjälpa dem att ta fotografier med lång exponering.

Fullformat förklarat

Så, vad exakt menar vi med ”full-frame”? En fullformatskamera använder en sensor som har samma storlek som en enskild bildruta av traditionell 35 mm-film, som mäter 36 x 24 mm. Den mer populära APS-C-sensorstorleken som finns i de flesta DSLR-kameror och spegellösa kameror mäter 22 x 15 mm. Detta innebär att en fullformatssensor har mer än 2,5 gånger ytan av en APS-C-sensor.

Visst, storlek har vissa fördelar, men det finns också tydliga nackdelar med att göra bytet till en fullformats-DSLR eller spegellös kamera.

Val av kamera

I de flesta fall, om du vill uppgradera till en fullformats DSLR eller spegellös kamera, förbered dig på att betala en premie. Till att börja med är den extra produktionskostnaden för de större sensorerna (och den lägre produktionsvolymen) ett område som tvingar upp kostnaderna.

Det är dock inte den enda anledningen. Eftersom fullformatskameror i första hand riktar sig till proffs och entusiaster, finns det en viss förväntning på nivån på prestanda, funktioner och konstruktion som dessa kameror ska ha, vilket återigen allt har ett pris.

Alla vill inte ha (eller har råd med) alla dessa avancerade funktioner, vilket är anledningen till att vi har sett några relativt prisvärda fullformatskameror de senaste åren, med sådana som Canon EOS 6D Mark II och Nikon D750 som dyker upp. Dessa DSLR-kameror erbjuder båda fullformatssensorer, men har inte riktigt samma extremt robusta konstruktion och toppprestanda som sina stallkamrater. Missförstå oss dock inte – det här är fortfarande mycket kapabla kameror som kan uppnå en del lysande resultat, medan Sonys Alpha A7 III är ännu bättre och levererar bilder av högsta kvalitet med en prestanda till konkurrerande kameror som kostar en hel del mer.

Bildkvalitet

Den kanske största fördelen med att välja fullformat är bildkvaliteten.

Fullformatssensorer producerar vanligtvis bilder av bättre kvalitet vid högre ISO-känslighet, eftersom de större enskilda pixlarna kan fånga mer ljus, vilket resulterar i att mindre oönskat elektroniskt brus tränger in i bilder.

Men fullformatskameror har ett annat trick i rockärmen: dynamiskt omfång

De större fysiska dimensionerna hos en fullformatssensor gör att det också är möjligt att öka antalet pixlar på chippet utan att se denna höga ISO-prestanda lida.

Men i många fall, om du skulle fotografera med låg känslighet med både fullformats- och APS-C-kamera som delade samma upplösning, skulle mängden inspelade detaljer vara mycket svår att skilja åt. Men fullformatskameror har ett annat trick i rockärmen: dynamiskt omfång.

Fullformatkameror, tack vare de större pixlarna, har ett bredare dynamiskt omfång i allmänhet (även om andra faktorer spelar in), vilket gör dem bättre rustade att fånga hela ljusstyrkan i en scen som har både extrema områden med mörka skuggor och ljusa högdagrar, såväl som mellantoner.

Cropfaktoreffekt

Storleken på sensorn ändrar också mängden av scenen som fångas av kameran. Även om APS-C- och fullformatskameror kan dela många av samma objektiv, är den visuella effekten de ger annorlunda. Det är synvinkeln som faktiskt ändras, eftersom mindre APS-C-sensorer täcker mindre av bilden som projiceras av objektivet.

Detta är känt som beskärningsfaktorn, som jämför bildvinkeln med den för en traditionell fullformats 35 mm film SLR. Med fullformat DSLR-kameror och spegellösa kameror, eftersom sensorn har samma storlek som ett 35 mm negativ, är det inget problem; ett 24mm-objektiv ger samma synvinkel som ett 24mm-objektiv före digitalkamerornas ålder.

En APS-C-sensor ser dock en mindre synvinkel, med en cropfaktor på 1,5x (Canon APS-C-sensorer är fortfarande något mindre, med en cropfaktor på 1,6x). Det betyder att samma 24 mm objektiv på en APS-C DSLR eller spegellös kamera faktiskt fångar synvinkeln för en traditionell 36 mm brännvidd (24 x 1,5 = 36). Så om du vill fånga svepande vidvinkelvyer, låter en fullformatskamera dig ta in mer av scenen framför dig än en APS-C-modell med samma objektiv.

Baksidan är att beskärningsfaktoreffekten hos APS-C-kameror blir en fördel vid fotografering av avlägsna motiv. Till exempel är ett 300 mm-objektiv 300 mm på en fullformatskamera, men på en APS-C-modell blir det ett mycket mer önskvärt 450 mm – perfekt för att komma nära händelserna inom sport- eller naturfotografering.

Lämna ett svar